ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος τα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων

13 Νοεμβρίου 2023, 06:00

images

Η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων, τίθεται σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο εβδομάδες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου.

Στην συνεδρίαση της επιτροπής, κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, θα παραστούν εκπρόσωποι του Επιτρόπου Εποπτείας ΓΕΣΥ, της Εθνικής Επιτροπής για το AIDS, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Την ίδια ώρα, στην βουλή θα παραστούν εκπρόσωποι του Κέντρου Υποστήριξης για τους Φορείς του AIDS (ΚΥΦΑ), της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS (ΚΣΑ), Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Γρηγορίου Κλινικής (θάλαμος AIDS) και ο Υπεύθυνός της Γρηγορίου Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Η πρόεδρος του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου, σημειώνει στο YgeiaWatch ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων και τα προβλήματα που προκύπτουν. Αναφέρει ότι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η στελέχωση της Γρηγορίου Κλινικής, αναφέροντας ότι ο ιατρός δρ Σιακαλλής έμεινε μόνος του για να εξυπηρετεί 1200 περιστατικά.

«Αυτό είναι πρόβλημα και είναι αναγκαία η στελέχωση της κλινικής. Εμείς ζητούμε να έρθει λοιμωξιολόγος στην κλινική. Μελέτες δείχνουν ότι ένας γιατρός μπορεί να παρακολουθεί μέχρι 400 ασθενείς. Ένας γιατρός όταν έχει να εξυπηρετήσει 1200 περιστατικά, δεν μπορεί να προσφέρει ποιοτική ιατρική», τονίζει.

Σε επιστολή της προς τη βουλή, η κ. Μιχαηλίδου σημειώνει ότι «οι οροθετικοί συνάνθρωποι μας στην Κύπρο δυστυχώς ακόμη αντιμετωπίζουν το Στίγμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν πουθενά να το αναφέρουν και βασικά είναι και δικαίωμα τους. Ο στιγματισμός προκαλεί ψυχική αναπηρία και γι’ αυτο σε πολλές χώρες οι οροθετικοί εντάσσονται στην ομάδα με αναπηρίες».

Τονίζει ότι το κράτος χρόνια τώρα δεν έχει υιοθετήσει πολιτικές σε εθνικό επίπεδο για διαφώτιση και ενημέρωση για το HIV/AIDS  στο ευρύ κοινωνικό σύνολο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα που ξοδεύονται για καμπάνιες διαφώτισης είναι «φουντούκια».

«Όταν τον κράτος στέλνει το μήνυμα  ότι δεν ενδιαφέρεται, αυτό το ίδιο το κράτος μεταφέρεται και στους πολίτες, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει μια στάση συμπεριφοράς  ότι δεν τους αφορά, μέχρι να χτυπήσει το πρόβλημα την πόρτα τους και εκεί είναι που κρύβονται εντελώς», τονίζει.

Αναφέρει ότι με τις νέες φαρμακευτικές αγωγές, όταν έγκαιρα διαγνωστεί κάποιος γίνεται μέσα σε 2 μήνες μη μεταδοτικός και μη ανιχνεύσιμος, και σε αυτό έχει συμβάλει  η δημιουργία checkpoint δωρεάν εξέτασης και η κινητή μονάδα εξέτασης, με αποτέλεσμα μείωση βλάβης στην κοινότητα.

«Όλα αυτά έχουν γίνει από την δική μας ιδιωτική πρωτοβουλία όπου και ζητάμε όπως το κράτος προσφέρει περισσότερα κονδύλια για στήριξη μας. Ναι έχουμε στήριξη από το Υπουργείο Υγείας για την αγορά των τεστ αλλά πρέπει να δοθούν περισσότερα για να μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερη μείωση βλάβης στην κοινότητα», επισημαίνει.

Επίσης, ο σύνδεσμος ζητά την αύξηση του βοηθήματος από €350 σε €450.

«Ζητούμε την αύξηση του βοηθήματος γιατί είναι ανθρώπινο δικαιώματα τους η καλύτερη ποιότητα ζωής γιατί ναι δίνονται τα φάρμακα δωρεάν αλλά τι να το κάνεις όταν γίνονται ράκος ψυχολογικά λόγω στίγματος και οικονομικής δυσπραγίας», αναφέρει.

«Το HIV /AIDS  στην Κύπρο είναι περιθωριοποιημένο και μαζί και οι ίδιοι οι συνάνθρωποι μας που έχουν επηρεαστεί από τον ιο της HIV λοίμωξης . Δεν είναι μόνο επειδή δίνετε δωρεάν η φαρμακευτική αγωγή , δεν πρέπει να έχουν αλλά δικαιώματα! Στο όλο κοινωνικό οικονομικό πρόβλημα πρέπει να δοθεί επιτέλους σημασία σφαιρικά σε όλους τους τομείς», υπογραμμίζει.

Ο Επίτροπος εποπτείας του ΓεΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής, σε υπόμνημά του προς τη βουλή, αναφέρεται στις δυσκολίες πρόσβασης των οροθετικών ατόμων στις υπηρεσίες του ΓεΣΥ, μετά από παράπονο που έλαβε το Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κίνησης Συμπαράστασης για το Aids, το 2021 υπήρξαν 148 διαγνώσεις HIV στην Κύπρο από 105 το 2020 και 80 το 2016.

Όσον αφορά την περίθαλψη που παρέχει το κράτος στους ασθενείς με AIDS και τους οροθετικούς με HIV, σημειώνεται ότι το κράτος καλύπτει όλη την παρακολούθηση και όλη τη φαρμακευτική αγωγή δωρεάν για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV ή για τους ανθρώπους που νοσούν με AIDS, εφόσον είναι νόμιμα στην Κύπρο και έχουν χαρτιά.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα