ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνονται οι διαγνώσεις ατόμων με HIV στην Κύπρο  

01 Δεκεμβρίου 2022, 06:00

images

Κάθε χρόνο αυξάνονται οι διαγνώσεις ατόμων με HIV στην Κύπρο καθιστώντας ακόμη πιο αναγκαία την εφαρμογή νέων τρόπων πρόληψης, όπως η πρόσβαση στο νέο χάπι PrEP (Pre exposure prophylaxis) για την προφύλαξη πριν την έκθεση στον ιό HIV.

Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS που πραγματοποιείται την 1η Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι «Equalize», ένα κάλεσμα για δράση και μία προτροπή, ώστε να διενεργηθούν πρακτικές ενέργειες που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του AIDS.

Ο ΠΟΥ και το UNAIDS καλούν τους ηγέτες και τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν με τόλμη τις ανισότητες που εμποδίζουν σε αυτή την πρόοδο, και να εξισώσουν (“Equalize”) την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες HIV προς όλους, μακριά από διακρίσεις.

O υπεύθυνος επικοινωνίας στην Κίνηση Συμπαράστασης για το Aids, Χρίστος Κρασίδης, μιλώντας στο YgeiaWatch, αναφέρει ότι οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV στην Κύπρο δεν σημαίνει ότι νοσούν με AIDS.

Εξηγεί ότι το Aids είναι το τελευταίο στάδιο της λοίμωξης HIV. «Αν κάποιος διαγνωσθεί με HIV και παίρνει την αγωγή του και η αγωγή κάνει τον ιό μη ανιχνεύσιμο, όχι μόνο δεν θα μεταδώσει τον ιό ακόμα και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, αλλά δεν θα φτάσει στο τελευταίο στάδιο της λοίμωξης γιατί εμποδίζει τον HIV από το να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα», προσθέτει.

Επισημαίνει ότι για αυτό γίνεται η προσπάθεια τις τελευταίες δεκαετίες για να υπάρχει πρόληψη. «Δεν είναι μόνο το προφυλακτικό αλλά και η εξέταση. Άρα αν κάποιος εξετάζεται και μαθαίνει ότι ζει με τον HIV, ξεκινά την αγωγή του και η αγωγή τον προστατεύει από το να φτάσει στο Aids. Η αγωγή μπορεί να ελέγξει τον ιό και να κατεβάσει τον ιό σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα και το άτομο γίνεται μη μεταδοτικό. Άρα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμη και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις», διευκρινίζει.

Αναφορικά με τις διαγνώσεις HIV στην Κύπρο, σημείωσε ότι το 2021 υπήρξαν 148 διαγνώσεις, το 2020 ήταν 105, το 2019 ήταν 100, 2018 ήταν 78, 2017 ήταν 85, 2016 ήταν 80. Συμπερασματικά, αυξάνονται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Κρασίδη, η Κύπρος είναι χαμηλού επιπολασμού αναφορικά με τον ιό HIV σε σχέση με τον πληθυσμό, αλλά υπάρχει μία συνεχής αύξηση.

Ανάγκη για πρόληψη και στήριξη του κράτους

Ο κ. Κρασίδης υποδεικνύει ότι «αν εφαρμόζαμε την πρόληψη σωστά όπως εφαρμόστηκε στις χώρες που έχουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι όπου εφαρμόστηκε το νέο χάπι PrEP υπήρξε μείωση των διαγνώσεων - δεν την εφαρμόσαμε και πήγαμε από τους 41 το 2010 και το 2021 στους 148. Κάθε χρόνο προστίθενται τα νούμερα και το κόστος».

Από την άλλη, «εάν εφαρμόζαμε όλα αυτά για την πρόληψη και γινόταν μία σοβαρή στήριξη του κράτους στις υπηρεσίες πρόληψης, στην ενημέρωση, στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, σε πράγματα που είναι αποδεδειγμένα ότι μειώνουν τις διαγνώσεις δεν θα είχαμε αυτή την αύξηση», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά την περίθαλψη που παρέχει το κράτος στους ασθενείς με AIDS και τους οροθετικούς με HIV, αναφέρει ότι το κράτος καλύπτει όλη την παρακολούθηση και όλη τη φαρμακευτική αγωγή δωρεάν για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV ή για τους ανθρώπους που νοσούν με AIDS, εφόσον είναι νόμιμα στην Κύπρο και έχουν χαρτιά.

«Δηλαδή εάν είναι κάποιος άτυπος μετανάστης ή μετανάστης από τρίτη χώρα στην πράξη τον στηρίζουμε ως κράτος, ο νόμος όμως λέει ότι πρέπει να τον διώξουμε. Γιατί να υπάρχει και αυτή η διάκριση;», σημειώνει.

Προσθέτει ότι το κόστος μεγαλώνει και το επωμίζονται οι φορολογούμενοι, όπως και άλλα πράγματα, ενώ εάν εφαρμοζόταν η πρόληψη με την Prep δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλο κόστος κάλυψης θεραπειών.

Cyprus Checkpoint – παροχή εξέτασης για τον HIV

Ο κ. Κρασίδης αναφέρει ακόμη ότι το κομμάτι της εξέτασης του Cyprus Checkpoint που παρέχει η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, τρέχει από το 2015 και στην τεράστια πλειονότητα του τρέχει εθελοντικά και με χρηματοδότηση από προγράμματα του εξωτερικού.

Προσθέτει ότι το Υπ. Υγείας βοηθά στο testing σε κάποιες συγκεκριμένες εβδομάδες, όπως το Pride, "παρόλα αυτά δεν μας καλύπτει το κόστος λειτουργίας του Checkpoint".

«Στο Checkpoint γίνονται ανώνυμα και γρήγορα εξετάσεις για HIV και για σύφιλη», αναφέρει, καθώς επίσης «τρέχουμε ένα πρόγραμμα για μετανάστες που κάνουμε testing σε πληθυσμούς που είναι μετανάστες, εννοώντας όλους τους ανθρώπους που δεν είναι Κύπριοι και είναι στην Κύπρο. Είτε είναι ευρωπαίοι πολίτες, είτε Έλληνε,ς είτε από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, αιτητές ασύλου κ.ά.», εξηγεί.

Επιπλέον, «δεν πρέπει να συνδέουμε την εξέταση με το τι κάναμε. Πρέπει να γίνεται τακτικά, ρουτίνα, όπως και αν είναι οι σεξουαλικές μας πρακτικές, με όποιους και αν είναι, όσο συχνά και αν είναι. Είτε σε μονογαμική σχέση, είτε χωρίς σχέση, είτε με τη χρήση προφυλακτικού είτε χωρίς, πρέπει να κάνουν εξέταση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο προληπτικά».

«Το τεστ δεν είναι μόνο αν ανησυχείς. Αλλά ακόμη και να αντιδράσει το τεστ είναι διαχειρίσιμο», επισημαίνει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα