ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος οι διατροφικές διαταραχές

27 Φεβρουαρίου 2024, 17:23

images

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις διατροφικές διαταραχές, διοργάνωσε ο Δήμος Λακατάμιας, σε συνεργασία με το Προληπτικό Πρόγραμμα Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας «ΕΞΕΛΙΞΙΣ», της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, την Τετάρτη, στη Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, η συζήτηση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της αείμνηστης δημότη Λακατάμιας, Παντελίνας Βασιλείου, η οποία έχασε τη ζωή της από νευρική ανορεξία, τον Αύγουστο του 2023. Η Παντελίνα έκανε συνεχή αγώνα για ενημέρωση του κοινού για θέματα διατροφικών διαταραχών, ενώ είχε παρουσιαστεί και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, διεκδικώντας το αίτημα για δημιουργία δομών, που αφορούν τους ενήλικες με διατροφικές διαταραχές.

Ομιλητές ήταν η Δρ Ελένη Ανδρέου Γιωργάκη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων & Διατροφολόγων Κύπρου και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιδρύματος ΜΑΖΙ,  η Θέκλα Πέτρου, Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια mindfulness και κάτοχος Μεταπτυχιακού και ο Δρ Αντώνης Φαρμακά, Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας, Επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος ΕΞΕΛΙΞΙΣ,  Ψυχοθεραπευτής CBT και Επόπτης Ψυχοθεραπευτών. Την συζήτηση προλόγισε με την βιωματική του κατάθεση ο πατέρας της Παντελίνας, Ανδρέας Βασιλείου.

Οι ομιλητές ανέδειξαν την τεράστια σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης των διατροφικών διαταραχών, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση τους.  

Στα καταληκτικά της σχόλια, η  Δήμαρχός Λακατάμιας Δρ Φωτούλα Χατζήπαπα, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες και ενημερωτικές παρουσιάσεις τους και όλους όσοι παρευρέθηκαν και έλαβαν μέρος στη συζήτηση, είπε ότι τα συμπεράσματα της συζήτησης, θα προωθηθούν σε όλους τους αρμόδιους φορείς με στόχο να τονιστεί η ανάγκη δημιουργίας τόσο εθνικής στρατηγικής, όσο και των απαραίτητων δομών που θα στηρίζουν και ενήλικες που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, όπως ήταν και η επιθυμία της αείμνηστης Παντελίνας. Κλείνοντας ανέφερε ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμιας, αναγνωρίζοντας την πολύπλευρη δράση της Παντελίνας, αποφάσισε όπως ο χώρος πρασίνου απέναντι από το πατρικό της σπίτι, μετονομαστεί σε «Χώρος Πρασίνου Παντελίνας Βασιλείου».

Η συζήτηση εντάχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Δικτύου υγειών Πόλεων.

Σχετικά Άρθρα