ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος η σεξουαλική αγωγή νέων

11 Απριλίου 2022, 17:56

images

Η θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης  συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία η Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι «ως επιτροπή, θέσαμε το θέμα εφαρμογής ειδικού μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησής, θεωρώντας ότι δεν είναι επαρκής η διδασκαλία προγραμμάτων μέσα από τα μαθήματα της βιολογίας και της οικιακής οικονομίας, όπως διδάσκονται σήμερα στη Μέση Εκπαίδευση, ως επιλεγόμενα».

Σημείωσε ακόμη ότι «θα πρέπει να καθιερωθεί η υποχρεωτική διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως ειδικό μάθημα από την Προδημοτική, σωστά δομημένο, με σύγχρονο επιστημονικό υλικό, που να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ηλικίας και τις γνώσεις που θα πρέπει να έχει το παιδί». «Μας ξενίζει το γεγονός ότι, στις Τεχνικές Σχολές δεν υπάρχει και δεν διδάσκεται τέτοιο μάθημα», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ύψιστη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για τη ψυχική υγεία των παιδιών καθώς και τη διαχείριση ζητημάτων που παρουσιάζονται σήμερα όπως τα θέματα σεξουαλικής βίας, η αποδοχή της σεξουαλικότητας, η καταπολέμηση προκαταλήψεων και στερεοτύπων, η καταπολέμηση της ομοφοβίας και ζητήματα εκδικητικής πορνογραφίας.

Η κ. Χαραλαμπίδου, υπογράμμισε ότι ο πολύ μικρός αριθμός εκπαιδευτικών ψυχολόγων και συμβούλων στα σχολεία δεν βοηθά στο να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών ψυχολόγων στα σχολεία, ώστε σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στην τάξη να μπορούν να εντοπίζουν παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να τα στηρίζουν.

Αναφέρθηκε ακόμη στην επιμόρφωση των ίδιων των εκπαιδευτικών επί του θέματος. Τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παρεισφρέουν οι προσωπικές αντιλήψεις των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία καθώς πρέπει να υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση του τρόπου διδασκαλίας και του αποτελέσματος που αυτή έχει στα παιδιά όπως και των προγραμμάτων.

Εν κατακλείδι, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με την κατάλληλη βούληση από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι «η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο πρέπει να αγγίζουμε με την σωστή ευαισθησία που απαιτείται. Οι καιροί, μας έχουν προσπεράσει και η ανάγκη για σωστή διαπαιδαγώγηση είναι αναγκαία για την ασφάλεια τους, τις υγιείς σχέσεις που μπορούν να αναπτύξουν και την υγεία τους».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι πλέον αρκετό να εκπαιδεύονται τα παιδιά μόνο για το βιολογικό κομμάτι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «αλλά υπάρχουν πλέον πολλές άλλες ανάγκες  που γεννήθηκαν με την αλλαγή της κοινωνικής δομής, την αλλαγή νοοτροπίας, την επιρροή της τεχνολογίας στη ζωή των παιδιών και άλλα πολλά».

«Θέματα όπως η σεξουαλική βία, η εκδικητική πορνογραφία, ο γάμος ,η βία στην οικογένεια, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα , το AIDS, η αντισύλληψη, ο ρόλος των φύλων, το θέμα της συναίνεσης, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πλατφόρμες των κοινωνικών διχτύων και τί πληροφορίες αντλούν οι νέοι από εκεί,  όλα είναι καθημερινά θέματα που προβληματίζουν πολλούς νέους και νέες», τόνισε.

«Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία  στηρίζουμε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για τα παιδιά μας. Είναι πλέον ένα πολυδιάστατο θέμα και η αμάθεια και η μη σωστή εκπαίδευση εγκυμονεί τεράστια προβλήματα στα παιδιά μας», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικό μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ακόμα και στις τεχνικές σχολές που αυτή τη στιγμή δεν προσφέρεται. «Να ενδυναμωθούν οι εκπαιδευτικοί για να μπορούν να διδάξουν το θέμα. Απαραίτητος επίσης είναι ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης για να μπορέσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις. Εμείς στηρίζουμε και θα δουλέψουμε προς στη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα