ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος η προληπτική ιατρική εξέταση για τον ανδρικό καρκίνο

02 Νοεμβρίου 2023, 06:00

images

Η ανάγκη για συμπερίληψη προληπτικής ιατρικής εξέτασης για τον ανδρικό καρκίνο στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ), θα συζητηθεί σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, μετά από εισήγηση των βουλευτών Σταύρου Παπαδούρη, Ευθύμιου Δίπλαρου, Σάβιας Ορφανίδου, Χαράλαμπου Πάζαρου, Νίκου Κέττηρου, Μαρίνας Νικολάου, Χρίστου Χριστόφια, Πανίκου Λεωνίδου, Χρύσανθου Σαββίδη και Μιχάλη Γιακουμή.

Η επιτροπή θα ζητήσει να ενημερωθεί για τα πλάνα και τους στόχους του Υπουργείου Υγείας για την προληπτική πολιτική και τα ανιχνευτικά προγράμματα.

Μιλώντας στο YgeiaWatch o βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της επιτροπής Υγείας, Χρίστος Χριστόφιας, τόνισε ότι γι' αυτά τα ζητήματα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη  στρατηγική.

«Πρέπει να δούμε πως κάνουμε πράξεις μορφές πρόληψης. Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει ως κράτος να λειτουργήσουμε τα προληπτικά μας προγράμματα και να γίνει και αυτό συνείδηση στον κόσμο. Να συμμετέχει δηλαδή στις εξετάσεις πρόληψης. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε τους αριθμούς των καρκινοπαθών αλλά και των θανάτων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετών, η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου μειώνει σημαντικά την θνησιμότητα», εξήγησε.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, στους άντρες στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με το αρχείο Καρκίνου Κύπρου, τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περίπου 450 περιστατικά ετησίως.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, στο πλαίσιο του προγράμματός του για πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του ανδρικού καρκίνου, που αφορά στον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο των όρχεων και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, προχωρεί με εκστρατεία το Νοέμβριο.

Η εκστρατεία θα είναι αφιερωμένη στη διαφώτιση για τον καρκίνο του προστάτη, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των ανδρών για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Παρουσιάζοντας πρόσφατα τα στοιχεία για τον καρκίνο του προστάτη, ο Διευθυντής της Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, Δρ. Δημήτριος Βόμβας, επεσήμανε, ότι αν και ο καρκίνος του προστάτη παραμένει μια σημαντική αιτία θανάτου μεταξύ των ανδρών στην Ευρώπη, το ποσοστό θνησιμότητας μειώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο YgeiaWatch, η Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη επεσήμανε ότι το υπουργείο αποδίδει ύψιστη σημασία στον τομέα της προληπτικής ιατρικής, αναφέροντας την αναμενόμενη εφαρμογή των πληθυσμιακών προγραμμάτων ανίχνευσης καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του προστάτη τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2023.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα