ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί τάπητος η διαχείριση του νερού

09 Νοεμβρίου 2023, 13:56

images

Σε συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου Water-Mining 2023, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στη Λάρνακα, εξετάστηκαν οι συνθήκες αναφορικά με την εφαρμογή πολιτικής στη διαχείριση του νερού μεταξύ κυβέρνησης, χρηστών και επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας αναφέρεται ότι πρόκειται για την «4η συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου καινοτομίας Water-Mining, με στόχο την ενημέρωση των εταίρων για την πρόοδο των μελετών περίπτωσης του έργου, και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των πιλοτικών μονάδων. Στη συνάντηση καθορίστηκαν οι επόμενες δράσεις των εταίρων μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, τον επόμενο Οκτώβριο, ενώ συζητήθηκαν και μελλοντικές συνεργασίες», αναφέρεται.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους 38 εταίρους του έργου. Η επιλογή της χώρας για διενέργεια της συνάντησης των εταίρων κρίθηκε ως η καταλληλότερη εφόσον στον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων βρίσκεται εγκατεστημένη πιλοτική μονάδα αφαλάτωσης για βελτίωση του ανακτημένου νερού, το οποίο αποτελεί πολύτιμο αγαθό συνεισφέροντας σημαντικά στο υδατικό ισοζύγιο της χώρας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης, όπως αναφέρεται, έγινε «επισκόπηση των έξι μελετών περίπτωσης του έργου Water-Mining, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των τριών ενοτήτων, δηλαδή βιομηχανική, θαλάσσια και αστική εξόρυξη. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν οι μελέτες περίπτωσης της Λαμπεντούζα της Αλμερίας, του Φάρο Πορτογαλίας, της Λάρνακας, της La Llagosta και του Ρότερνταμ, ενώ για κάθε μελέτη περίπτωσης έγινε σύντομη ανασκόπηση των κύριων αποτελεσμάτων, των προκλήσεων που παρουσιάστηκαν, των λύσεων που εφαρμόστηκαν, αλλά και των πιθανών προοπτικών που προέκυψαν για την εξέλιξη των τεχνολογιών από πιλοτικές εφαρμογές σε συνθήκες μεγάλης κλίμακας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τα αποτελέσματα του έργου συζητήθηκαν στα πλαίσια εξέλιξης των πιλοτικών μονάδων σε συνθήκες μεγάλης κλίμακας και προώθησης τους στην αγορά όπως και οι ευκαιρίες εκμετάλλευσης τους. Για την προώθηση των επιχειρηματικών εξελίξεων, το έργο Water-Mining δημιούργησε την πλατφόρμα 'Market Place', όπου οι χρήστες, οι ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα επεξεργασίας λυμάτων, μπορούν να περιηγηθούν και να δικτυωθούν με πιθανούς πελάτες και προμηθευτές».

Επίσης, στα πλαίσια του προγράμματος, «εξετάστηκαν οι συνθήκες σε κάθε χώρα όσον αφορά την εφαρμογή πολιτικής στη διαχείριση του νερού μεταξύ κυβέρνησης, χρηστών και επιχειρήσεων».

Από το έργο προέκυψε το «νέο βιοπολυμερές Kaumera, το οποίο προέρχεται από την λάσπη της Nereda®. Το υλικό αυτό διαθέτει ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών, μεταξύ των οποίων η χρήση του ως συνδετικό υλικό σε σύνθετα υλικά, ως βιοδιεγερτικό και επίστρωμα στη γεωργία, μειώνοντας την ανάγκη για άρδευση, αλλά και τη δυνατότητα χρήσης του ως επιβραδυντικό υλικό σε εφαρμογές πυρασφάλειας σε περιπτώσεις φωτιάς».

Προστίθεται ακόμα ότι «σημαντική εξέλιξη εκ μέρους του ολλανδικού τομέα που ασχολείται με το νερό, είναι η τοποθέτηση κινητής μονάδας Kaumera που λειτουργεί σε μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Faro της Nότιας Πορτογαλίας. Για το πρωτοποριακό αυτό προϊόν έχει συναφθεί  εμπορική σύμβαση εκμετάλλευσης του για τη χρήση του στη γεωργία, ενώ έχει επίσης πιθανή χρήση στην κλωστοϋφαντουργία, στις κατασκευές και σε πολλές άλλες εφαρμογές».

Την τελευταία ημέρα συνάντησης των εταίρων του έργου στο εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας «πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των εταίρων, ενώ έγινε και ξενάγηση  στις εγκαταστάσεις της πιλοτικής μονάδας, η οποία ερευνά τον τρόπο βελτίωσης  της ποιότητας του ανακτημένου νερού, με μια κυκλική προσέγγιση μέσα από την οποία γίνεται ανάκτηση αλάτων για δημιουργία χλωρίνης όπως και φώσφορος που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές για εμπλουτισμό λιπασμάτων».

Σχετικά Άρθρα