ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επεξεργασία γονιδίων σε κοτόπουλα για προστασία από γρίπη πτηνών

11 Οκτωβρίου 2023, 10:35

images

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι μπορούν εν μέρει να προστατεύσουν τα κοτόπουλα από τη μόλυνση με τη γρίπη των πτηνών, με επεξεργασία των γονιδίων τους, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα πιθανή στρατηγική για τη μείωση της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

Η εξαιρετικά παθογόνος γρίπη των πτηνών έχει εξαπλωθεί σε νέες περιοχές του πλανήτη από το 2022, εξαφανίζοντας εκατομμύρια πτηνά και εκτινάσσοντας τις τιμές των αυγών, της γαλοπούλας και του κοτόπουλου στα ύψη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν δυνητικά να απειλήσουν με τον κίνδυνο για μια ανθρώπινη πανδημία, αν και το στέλεχος δεν έχει προκαλέσει σημαντική ασθένεια στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι χρησιμοποίησαν το εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων CRISPR για να κάνουν συγκεκριμένες αλλαγές σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ANP32, που είναι απαραίτητο για την υποστήριξη των ιών της γρίπης μέσα στα κύτταρα των κοτόπουλων.

Το CRISPR είναι ένας τύπος τεχνολογίας μοριακού «ψαλιδιού» που οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επεξεργαστούν το DNA.

Οι ιοί της γρίπης εισβάλλουν πρωτεΐνες όπως το ANP32 μέσα στα κύτταρα για να βοηθήσουν τον εαυτό τους να αναπαραχθεί και οι τροποποιήσεις στα κοτόπουλα σχεδιάστηκαν για να σταματήσουν την ανάπτυξη της γρίπης των πτηνών.

 Αυξήσεις στα κρούσματα τείνουν να παρατηρούνται κατά την ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή μετανάστευση άγριων πτηνών που μεταδίδουν τον ιό και οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν το πρώτο κρούσμα σε εμπορικό σμήνος από τον Απρίλιο.

 Τα πειράματα έδειξαν ότι σχεδόν όλα τα κοτόπουλα με γονιδιακή επεξεργασία είχαν αντοχή σε χαμηλότερες δόσεις μιας λιγότερο θανατηφόρου μορφής γρίπης των πτηνών από το στέλεχος H5N1 που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Wendy Barclay, ειδικός στη γρίπη και καθηγήτρια στο Imperial College του Λονδίνου.

Ωστόσο, όταν τα πουλιά εκτέθηκαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα του ιού, περίπου τα μισά από τα κοτόπουλα που είχαν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία είχαν πρωτοφανείς λοιμώξεις, εξήγησε.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε με το να κάνουμε τα κοτόπουλα ανθεκτικά στον ιό, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», είπε η Μπάρκλεϊ.

Τα ευρήματα επρόκειτο να δημοσιευθούν στο Nature Communications την Τρίτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι η πραγματοποίηση τριών συγκεκριμένων γενετικών αλλαγών στα κύτταρα των κοτόπουλων θα προστατεύσει καλύτερα τα πουλιά.

Ωστόσο, δεν έχουν εκθρέψει κοτόπουλα με τρεις επεξεργασίες ακόμη, είπε η Helen Sang, η οποία στο παρελθόν μελέτησε γενετικά τροποποιητικά κοτόπουλα κατά της γρίπης των πτηνών, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η ερευνήτρια είπε ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η γενετική τροποποίηση δεν θα λειτουργούσε αρκετά καλά. Σε αντίθεση με τη γενετική τροποποίηση, η οποία εισάγει ξένα γονίδια, η γονιδιακή επεξεργασία μεταβάλλει τα υπάρχοντα γονίδια.

 Η τεχνολογία θεωρείται λιγότερο αμφιλεγόμενη από τη γενετική τροποποίηση και ρυθμίζεται πιο ελαφρά σε ορισμένες χώρες. «Ο δρόμος προς τα εμπρός εδώ δεν είναι να βασιστείς σε μεμονωμένες επεξεργασίες αλλά να χρησιμοποιήσεις έναν συνδυασμό τους», είπε η Μπαρκλεϊ.

 Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εμβολίασε τα πουλερικά κατά του ιού.

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική οδήγησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν εμπορικούς περιορισμούς στις εισαγωγές γαλλικών πουλερικών, αναφέροντας τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού στη χώρα, επειδή τα εμβολιασμένα πτηνά ενδέχεται να μην παρουσιάζουν σημάδια μόλυνσης.

Σχετικά Άρθρα