ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθνική μελέτη για το ΓεΣΥ μέσω ερωτηματολογίων

19 Ιουλίου 2023, 10:38

images

Την έναρξη εθνικής μελέτης μέσω ερωτηματολογίου για καταγραφή των πραγματικών απόψεων των κυπρίων πολιτών για τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέσω της μελέτης η οποία διεξάγεται  σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα αναλυθούν πρακτικά και αντιλήψεις σε σχέση με τα φάρμακα και τη συνταγογράφηση εντός ΓεΣΥ και στόχος της είναι η κατάδειξη σημείων, βάσει τοπικών δεδομένων, που θα δώσουν ανατροφοδότηση για σχεδιασμό κατάλληλων παρεμβάσεων και αλλαγών μέσα στο σύστημα υγείας, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες και να βελτιωθεί η ποιότητα συνταγογράφησης.

Σε τι θα απαντήσουν γιατροί και δικαιούχοι

Η μελέτη έχει δύο σκέλη, το πρώτο απευθύνεται στους ιατρούς του ΓεΣΥ και αφορά στις δικές τους πρακτικές και αντιλήψεις ως προς τα φάρμακα και τη διαδικασία συνταγογράφησης Το ερωτηματολόγιο, έχει ήδη αποσταλεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΑΥ σε όλους τους συμβεβλημένους ιατρούς.

Το δεύτερο σκέλος απευθύνεται σε ενήλικες δικαιούχους του ΓεΣΥ και αφορά στις προσωπικές τους εμπειρίες και αντιλήψεις σε σχέση με τα φάρμακα και τη συνταγογράφηση. Ο σύνδεσμος για τη μελέτη που αφορά στους δικαιούχους είναι διαθέσιμος εδώ:

https://forms.gle/zFmtyYUKqBPkYwzN9

Τα ερωτηματολόγια έχουν σχεδιασθεί και δοκιμασθεί πιλοτικά, ώστε να είναι απλά στην κατανόηση και η συμπλήρωσή τους να απαιτεί λιγότερο από 5 λεπτά, με σκοπό να εξασφαλιστεί συμπλήρωση από όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Η μελέτη έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και είναι απολύτως ανώνυμη.

Σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη του είδους που διενεργείται στην Κύπρο και αναμένεται ότι θα παρέχει τεράστιας σημασίας δεδομένα για την Κύπρο και για τις πρακτικές που εφαρμόζονται στο ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα τα ερωτηματολόγια αφορούν συγκεκριμένες πρακτικές και αντιλήψεις που έχουν τόσο ιατροί όσο και δικαιούχοι σε σχέση με τη συνταγογράφηση, τις πρακτικές που ακολουθούν κατά την επαφή με τον ασθενή, τις αντιλήψεις που έχουν για συγκεκριμένες ομάδες φαρμάκων και για συγκεκριμένες κλινικές καταστάσεις. Παράλληλα, θα αναλυθούν οι απαντήσεις σε σχέση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (π.χ. τόπος διαμονής, ηλικία), αλλά και σε σχέση με χαρακτηριστικά των ιατρών (π.χ. περιβάλλον εργασίας, ειδικότητα, κτλ.)

Η συγκεκριμένη μελέτη, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, διεξάγεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της ΟΣΑΚ «Ας το Συζητήσουμε» η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει στόχο την καταγραφή θέσεων ή και ερωτημάτων των πολιτών αλλά και των παρόχων υπηρεσιών του ΓεΣΥ, μέσω της ομότιτλης σελίδας που λειτουργεί στο Facebook.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα