ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενώπιον βουλής εισηγήσεις για χρήστες ναρκωτικών ουσιών

22 Ιανουαρίου 2024, 17:44

images

Εισηγήσεις για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, παρέθεσε ενώπιον της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της βουλής, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας και Προέδρος του ΔΣ του ΚΕΝΘΕΑ, τονίζοντας ότι το δικαίωμα των χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην απεξάρτηση και θεραπεία, θα πρέπει να προστατεύεται.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, τα εξαρτημένα άτομα αποτελούν τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς, μια κοινωνική ομάδα που υπόκειται σε στιγματισμό και αποκλεισμό, προσθέτοντας ότι τα εξαρτημένα άτομα πολλές φορές αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο ενός ηθικού-ποινικού μοντέλου και όχι ως ασθενείς.

Έρευνες, όπως σημείωσε, δείχνουν ότι το στίγμα που δέχονται τα εξαρτημένα άτομα είναι εντονότερο ακόμα και από το στίγμα που δέχονται οι ψυχικά ασθενείς ευρύτερα.

Σημειώνεται ότι τόσο το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM5) όσο και το Εγχειρίδιο Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης των Νόσων (ICD-10), περιλαμβάνουν την εξάρτηση ως μια εκ των νόσων. Τα συμπτώματα της εξάρτησης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και συμπεριφορών.

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης, οι εξαρτήσεις είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και συνεπώς το δικαίωμα των εξαρτημένων στη θεραπεία θα πρέπει με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της νομικής κατοχύρωσης και κατάλληλης χρηματοδότησης, να προστατεύεται.

Θέσεις ΚΕΝΘΕΑ

Ο ΚΕΝΘΕΑ εισηγείται μεταξύ άλλων τη συμπερίληψη της αντιμετώπισης των εθισμών (εξαρτήσεων) στο ΓΕΣΥ και τη δημιουργία νέων κλειστών δομών του ΟΚΥΠΥ που να παρέχουν αποτοξίνωση και απεξάρτηση, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ανάγκες σε όλη την Κύπρο αλλά ιδιαίτερα στην Πάφο.

Παράλληλα, ζητά κονδύλια για την πρόληψη, ώστε το απογοητευτικό €1 στην πρόληψη προς €57 στην καταστολή, να αλλάξει, ενώ απαιτεί κατάρτιση κανονισμών στην νομοθεσία περί οδικής ασφάλειας 174/1986, ώστε με βάση το άρθρο 11Η να ξεκινήσει να λειτουργεί το ειδικό ταμείο που θα αφορά τα προγράμματα απεξάρτησης.

Την ίδια ώρα, ο ΚΕΝΘΕΑ ζητά εκπαίδευση ιατρών στα ζητήματα εθισμών (εξαρτήσεων) και πιστοποίηση συμβούλων εθισμών (πχ νέα νομοθεσία για εγκαθίδρυση συμβουλίου εγγραφής και καταγραφή ελαχίστων κριτηρίων/ τήρηση μητρώου).

Επίσης, απαιτεί όπως το υφιστάμενο πρωτόκολλο παραπομπής σε θεραπεία χρηστών που συλλαμβάνονται για πρώτη φορά μέχρι 23 ετών να διευρυνθεί σε όλες τις ηλικίες.

Σημαντική κρίνει ακόμη τη δημιουργία κέντρου αποτοξίνωσης εντός των Κεντρικών Φυλακών και διασφάλιση της λειτουργίας του κέντρου απεξάρτησης (ψυχο-κοινωνική παρέμβαση).

Ζητήματα που χρήζουν προσοχής

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε σε ζητήματα τα οποία , όπως τόνισε, χρήζουν της προσοχής του κράτους.

Σήμερα, όπως είπε, η χρηματοδότηση των αδειοδοτημένων θεραπευτικών κέντρων γίνεται κατά μέγιστον 50% του προϋπολογισμού τους.

«Για παράδειγμα ορισμένα από τα προγράμματα που λειτουργεί το ΚΕΝΘΕΑ χρηματοδοτούνται με €15.000 – €20.000 ετησίως. Αυτά τα χρήματα είναι πολύ λίγα (αρκούν για ένα πολύ χαμηλά αμοιβόμενο ειδικό ψυχολόγο)», τόνισε.

«Χρειάζεται να δαπανηθούν σημαντικά περισσότερα χρήματα που θα μας επιτρέψουν να έχουμε διοικητική υποστήριξη και επαρκές προσωπικό για τις μεγάλες ανάγκες που παρουσιάζονται καθημερινά. Δεν είναι θέμα της ΑΑΕΚ που διανέμει τα χρήματα, είναι θέμα της πολιτείας να επενδύσει σημαντικά μεγαλύτερα ποσά», υπογράμμισε.

«Είναι θέμα που αφορά πόσο ψηλά ιεραρχούμε το πρόβλημα των εξαρτήσεων ως Εθνικό Ζήτημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, «είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει χιλιάδες πρόσωπα και τις οικογένειές τους και μάλιστα τροφοδοτεί κατά πολύ τα παράνομα έσοδα που αποκομίζουν οι έμποροι των ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα για το οποίο όλοι μας κάνουμε λόγο αυτές τις μέρες ότι πρέπει να καταπολεμηθεί».

Τέλος ο Πανιερώτατος υπογράμμισε τη σημαντικότητα της προσθήκης προγράμματος απεξάρτησης εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθαλάσσας, στο οποίο να συμμετέχουν τα εξαρτημένα πρόσωπα που βρίσκονται στο Νοσοκομείο για λόγους που συνδέονται με την χρήση αλλά και την προσθήκη κατάλληλων ασθενοφόρων στον στόλο ασθενοφόρων και κατάλληλη εξειδίκευση των νοσηλευτών και του προσωπικού των πρώτων βοηθειών για ανταπόκριση σε περιστατικά ατόμων που τελούν υπό την επήρεια ουσιών.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα