ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για άτομα με εντυπο-αναπηρία

17 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για άτομα με εντυπο-αναπηρία στοχεύει το έργο «ΟΜΗΡΟΣ» του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, καθώς επίσης και στην ένταξή τους στην κοινωνία.

Για το εν λόγω έργο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023, η Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση, την ενθάρρυνση και την ενημέρωση του εντυπο-ανάπηρου κοινού της Κύπρου που επιθυμεί να μετατρέψει μια ιδέα σε βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ακόμη, στο έργο, το οποίο ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που επιτελεί το ρόλο του συντονιστή, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας Ανάπτυξης Μυκόνου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης ΟΜΗΡΟΣ, Δρ. Πέτρος Καβάσαλης, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ανέφερε ότι «το πρόγραμμα ΌΜΗΡΟΣ δημιουργήθηκε με την ιδέα ότι θέλουμε να ενισχύσουμε περισσότερο την ένταξη στην κοινωνία των ανθρώπων με προβλήματα και ειδικά των ανθρώπων που είναι εντυπο-ανάπηροι, που έχουν προβλήματα όρασης, αντίληψης, κατανόηση μίας εικόνας, μέσα από μία διαδικασία που είναι πάρα πολύ σημαντική, ανάπτυξης επιχειρηματικότητας».

Σημείωσε ότι γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα σε ένα πολύ δύσκολο τοπίο «Δεν είναι εύκολο να πάρεις ανθρώπους που δέχονται τα πράγματα όπως έρχονται και να τους δώσεις το επιχείρημα ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και αλλιώς», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην σημασία της τεχνολογίας σήμερα, με την οποία τα άτομα με προβλήματα όρασης θα μπορούν πιο εύκολα να κάνουν πράγματα που σήμερα δυσκολεύονται και αυτό θα βοηθήσει την ένταξη τους στην κοινωνία με όρους απόλυτης ισοτιμίας».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Χριστάκης Νικολαΐδης, ανέφερε με τη σειρά του ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των συνανθρώπων μας εξακολουθεί να θεωρεί την τύφλωση ως ένα ιατρικό ζήτημα που κυριαρχεί ιδιαίτερα η απώλεια της όρασης, οπόταν αναζητείται από τον επηρεαζόμενο και το περιβάλλον του ιατρική βοήθεια με σκοπό την με κάθε τρόπο αντιμετώπιση της απώλειας της όρασης».

Ωστόσο, εξήγησε, όταν η διαδικασία αυτή σε κάποιο βαθμό ολοκληρωθεί και καμιά ιατρική φροντίδα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να διαφοροποιήσει την κατάσταση, η τύφλωση δεν θεωρείται πλέον ιατρικό αλλά κοινωνικό ζήτημα, αποτέλεσμα μιας κοινωνικής διαδικασίας.

Σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο της ημερίδας, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο ο όρος εντυπο-αναπηρία.

«Η ομάδα αυτή των συμπολιτών μας περιλαμβάνει τους τυφλούς, τα άτομα με μη αναστρέψιμη αμβλυωπία με συνέπεια να μην μπορούν να έχουν οπτική λειτουργία ισοδύναμη με άτομα που δεν έχουν αυτή την αναπηρία. Τα άτομα με αντιληπτικές ή αναγνωστικές αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένης της δυσλεξίας ή οποιεσδήποτε άλλες μαθησιακές δυσκολίες που δεν μπορούν να διαβάζουν έντυπα με την ίδια ουσιαστικά ευχέρεια όπως άτομα χωρίς αυτή την αναπηρία», πρόσθεσε.

Εξήγησε, επίσης, ότι «τα άτομα με εντυπο-αναπηρία δεν διαφέρουν μεταξύ τους, στο ίδιο εύρος και έκταση όπως και οι συνάνθρωποί τους και με τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο έργο ΟΜΗΡΟΣ προσδοκούμε να διασφαλίσουμε τη συμπερίληψη τους στην κοινωνία και την πλήρη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες που άλλοι άνθρωποι θεωρούν δεδομένη».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, «το έναυσμα για το παρόν έργο δόθηκε μετά την υπογραφή από τη χώρα μας της λεγόμενης συνθήκης του Μάρακες που άνοιξε τον δρόμο για εξαίρεση των ατόμων με εντυπο-αναπηρία από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν άδεια, ακόμα και να πληρώνουν για να τους επιτρέπετε να μετατρέπουν σε προσβάσιμη για αυτούς μορφή βιβλία που είναι στη διάθεση των συνανθρώπων μας χωρίς αυτή την αναπηρία».

Της Ουρανίας Στυλιανού 



Σχετικά Άρθρα