ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενέργειες συμμόρφωσης εταιρειών για διαχείριση αποβλήτων

06 Ιουνίου 2023, 12:36

images

Σε ενέργειες για την ευθυγράμμιση εταιρειών εισαγωγής συγκεκριμένων προϊόντων με τη Διευρυμένη Ευθύνη του Παραγωγού για τα απόβλητα, ακόμα και εάν δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της Green Dot, προβαίνει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, αναφέρει ότι για τις εταιρείες εισαγωγής προϊόντων αερολυμάτων αφρού, σερπαντίνων και λοιπών χημικών που δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της Green Dot Cyprus, αλλά και γενικά για εταιρείες εισαγωγής και συσκευασίας προϊόντων, υπάρχει συνεργασία και τακτική επικοινωνία με το σύστημα της Green Dot Cyprus. 

«Το σύστημα ενημερώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος με καταλόγους ονομάτων εταιρειών που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία σε ό,τι αφορά στην εγγραφή τους και ακολούθως, το Τμήμα Περιβάλλοντος αποστέλλει σχετική επιστολή σύστασης στους υπόχρεους, πληροφορώντας τους για τις υποχρεώσεις τους και δίνοντάς τους χρονικό περιθώριο προς συμμόρφωση. Επιπλέον, στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει και τηλεφωνική επαφή με τον υπόχρεο», εξηγεί.

Ακόμη, έχει δοθεί πρόσβαση στο Τμήμα Περιβάλλοντος από την εταιρεία «Eurogate» στα Δηλωτικά Εισαγωγών (μηνιαία) για σκοπούς ελέγχου της συμμόρφωσης των εισαγωγέων με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη νομοθεσία. 

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντος, σε περίπτωση εντοπισμού παραγωγών που δεν συμμετέχουν στο συλλογικό σύστημα, αποστέλλεται και πάλι συστατική επιστολή συμμόρφωσης εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου, πριν τη λήψη περαιτέρω μέτρων όπως αυτά προβλέπονται στη νομοθεσία. Στην εν λόγω διαδικασία παρουσιάζεται υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης, ενώ για τις περιπτώσεις που αυτό δεν θα επιτευχθεί θα κινηθεί η νομική διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι το συλλογικό σύστημα της Green Dot συμμετέχει με ειδικές δράσεις σε εκδηλώσεις όπως μαραθώνιους, καρναβάλια κ.λπ. για αύξηση της συλλογής και διαχείρισης των αποβλήτων πλαστικού, αλουμινίου και χαρτιού. 

Σημειώνεται ακόμη πως όταν δεν γίνεται συλλογή τους στην πηγή, τότε αυτά καταλήγουν μαζί με τα δημοτικά απόβλητα στις εγκαταστάσεις διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων (ΟΕΔΑ).

Δεν υπάρχει πληροφόρηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που δύναται να έχει στο περιβάλλον (π.χ. ποιότητα αέρα, εδάφους, υπόγειων υδάτων) η μη ελεγχόμενη απόρριψη των παραπροϊόντων που προκύπτουν από τη χρήση των συγκεκριμένων αερολυμάτων και εάν υπάρχει ενδεικνυόμενη μέθοδος απόρριψης των υποπροϊόντων αυτών, δεν υπάρχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη πληροφόρηση, αναφέρει ο κ. Ξενοφώντος.

Ωστόσο, η χρήση τους είναι επιτρεπτή και ρυθμίζεται μέσα από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (REACH), η εφαρμογή του οποίου εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, προσθέτει.

Επιπλέον, για τις διάχυτες εκλύσεις και τα απόβλητα που προκύπτουν και συγκεντρώνονται από τους Δήμους, θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω το θέμα της διαχείρισής τους, σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Για τις συσκευασίες αποβλήτων με υπόλειμμα θα συζητηθεί το θέμα περαιτέρω με το συλλογικό σύστημα της Green Dot για ξεχωριστή συλλογή και διάθεσή τους, όπως με παρόμοιο τρόπο εφαρμόζεται και η διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων», καταλήγει.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα