ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελλείψεις στα φράγματα παρά τις βροχοπτώσεις

20 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Διατηρούνται οι ανησυχίες των αρμοδίων σε ότι αφορά τις πληρότητες των φραγμάτων, παρά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Η κατάσταση στα φράγματα είναι τραγική, γι’ αυτό θα πρέπει να διαφυλαχθεί και η τελευταία σταγόνα νερού, διαμηνύει η ανώτερη εκτελεστικός μηχανικός του τμήματος αναπτύξεως Υδάτων Γιάννα Οικονομίδου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, η κ. Οικονομίδου, εξήγησε ότι  «οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών περιορίστηκαν κατά κυρίως στις παράλιες πόλεις, έτσι δεν σημειώθηκε σημαντική ροή προς τα φράγματα, με αποτέλεσμα η αποθήκευση νερού να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα».

Κάτω από το μισό η πληρότητα φραγμάτων

Η κ. Οικονομίδου εξήγησε, ότι «περιλαμβανομένων των τελευταίων βροχοπτώσεων, η αποθηκευμένη ποσότητα νερού ανέρχεται μόλις στα 139,1 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε πληρότητα 47,8% των φραγμάτων».

«Πέρυσι η πληρότητα κυμάνθηκε στο 69,4%. Αρά σαφώς η κατάσταση στα φράγματα είναι τραγική», τόνισε.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «η πληρότητα στα φράγματα είναι κάτω από το μισό».

Ειδικά, όπως ανέφερε, στα φράγματα του ενιαίου σχεδίου νότιου αγωγού, από τα οποία εξυπηρετείται το 75% των αναγκών της Κύπρου, η πληρότητα μόλις που φθάνει στο  43,5%.

Προς μείωση νερού άδρευσης

Παρόλα αυτά, η κ. Οικονομίδου επεσήμανε ότι «για την ώρα δεν τίθεται θέμα περικοπών του νερού ύδρευσης, καθότι δουλεύουν στο φουλ οι πέντε αφαλατώσεις».

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν ισχύει το ίδιο για το νερό άρδευσης.

Διευκρίνισε, ότι το Τμήμα έχει ετοιμάσει το σενάριο κατανομής του νερού για το 2024, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το εν λόγω σενάριο προνοεί μείωση της παροχής νερού για άρδευση, σε σχέση με τις ποσότητες που είχαν δοθεί πέρυσι, έτσι ώστε τα αποθέματα στα φράγματα να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για το 2024 – 2025.

Να διαφυλαχθεί και η τελευταία σταγόνα νερού

Η κ. Οικονομίδου, τόνισε ότι «υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης εφόσον αντιληφθούμε όλοι την έκταση και ένταση του προβλήματος και εργαστούμε πιο ορθολογικά για να εξοικονομούμε αυτό το βασικό αγαθό», απευθυνόμενη ιδιαίτερα προς τους καταναλωτές.

Πρόσθεσε, ότι «τα περιθώρια εξοικονόμησης είναι πολλά» και προέτρεψε το κοινό να εξοικονομεί και να διαχειρίζεται σωστά το νερό, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή χρήση και της τελευταίας σταγόνας.

Αναφερόμενη στην τιμολογιακή πολιτική του τμήματος είπε ότι ρυθμίζεται μέσω της κλιμακωτής τιμολόγησης.

Δηλαδή η πρώτη βαθμίδα αφορά την κατανάλωση νερού για τις βασικές ανάγκες η οποία χρεώνεται με ένα ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού, η δεύτερη βαθμίδα χρεώνεται με δυο ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού, ενώ στην υπέρ κατανάλωση η χρέωση ανέρχεται στα τρία ευρώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα