ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκτός νοσοκομείου 400 χιλ. θύματα καρδιακών ανακοπών ετησίως

16 Οκτωβρίου 2023, 14:29

images

Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη με 400.000 θύματα να καταγράφονται κάθε χρόνο εκτός νοσοκομείου, ανέφερε η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσαν οι Υπηρεσίες Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι η καρδιακή ανακοπή μπορεί να προσβάλει φαινομενικά υγιή άτομα, κάθε ηλικίας πρόσθεσε, σε οποιαδήποτε στιγμή, συχνά χωρίς προειδοποίηση.

Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς» καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, στοχεύοντας στη βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος  ανακοπής και στην χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά, κάτω του 10% και περίπου το 50% αυτών των περιπτώσεων, συμβαίνουν στην παρουσία ενός ή και περισσοτέρων ατόμων, ανέφερε η Υπουργός Υγείας.

Σκοπός  του Υπουργείου Υγείας, τόνισε η κ. Κανάρη είναι η μείωση των θανάτων από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κάτι το οποίο επιτυγχάνεται, πρωτίστως, με την εκπαίδευση των πολιτών που μπορεί να είναι παρόν σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής.

«Σύμφωνα με μελέτες, τα πρώτα λεπτά της καρδιακής ανακοπής μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, εφόσον οι παρευρισκόμενοι ξεκινήσουν άμεσα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και κάνουν έγκαιρα χρήση του απινιδωτή, μπορούν να αυξήσουν τη πιθανότητα επιβίωσης μέχρι και στο 90%. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν κάνει ΚΑΡΠΑ ή χρήση του απινιδωτή, το ποσοστό επιβίωσης αυτών των ατόμων, μειώνεται κατά 10% για κάθε λεπτό που περνά», διευκρίνισε.

Κλείνοντας η κ. Κανάρη επισήμανε πως πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε πως υπάρχει περίπτωση να είμαστε εμείς το επόμενο θύμα και πρόσθεσε ότι αφιερώνοντας μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο μας, μπορούμε να εξοπλιστούμε με τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να μην αφήσουμε άδικα να χαθεί πρόωρα, ούτε μια ζωή.

Δράσεις του Υπουργείου Υγείας, για την επανεκκίνηση της καρδίας:

  • Πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων σε εκπαιδευτικούς δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν εκπαιδευτεί πέραν των 2000 εκπαιδευτών, σε Δημοτική, Μέση και Τεχνική εκπαίδευση. Στόχος είναι η προώθηση της ασφάλειας στα σχολεία, αλλά και η ορθή κατάρτιση των εκπαιδευτικών για να μπορέσουν να διδάξουν το μάθημα των Πρώτων Βοηθειών στους μαθητές της Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης.
  • Πρόγραμμα “Tour For Life”, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, Spiritus Invictus Foundation και στόχο έχει την δωρεά εκπαίδευση των πολιτών, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες κοινότητες, στις Πρώτες Βοήθειες και στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής. Μέσα από αυτό το ταξίδι ζωής, όπου κρίθηκε αναγκαίο παραδόθηκαν και δωρεάν απινιδωτές.
  • Απινιδωτές Δημόσιας Πρόσβασης, οι οποίοι τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο, σε ειδικά διαμορφωμένα κουτιά ασφαλείας, που μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε πολίτης 24ώρες το 24ωρο σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τo μη κερδοσκοπικό οργανισμό Spiritus Invictus, με την παραχώρηση του απινιδωτή, καθώς και την Τράπεζα Κύπρου και SupportCy, για την παραχώρηση του χώρου στην Πλατεία Ελευθερίας, που  εγκαταστάθηκε ο απινιδωτής, δίπλα από την Αυτόματη Ταμειακή Μηχανή, με κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της διάσκεψης, το Υπουργείο Υγείας δώρισε πέντε προπλάσματα στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ).

Παραλαμβάνοντας τα προπλάσματα, ο Πρόεδρος της Αρχής, Δρ. Χρίστος Μηνά, χαιρέτισε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της ΑΑΕΚ και της Υπηρεσίας  Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την πρόληψη των θανάτων από υπερδοσολογία, για να σημειώσει ότι η Αρχή η Υπηρεσία  Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας έχει πραγματοποιήσει τρεις επιτυχημένες εκπαιδεύσεις στους εργαζόμενους στις δομές της ΑΑΕΚ και του ΟΚΥπΥ, για μείωση της βλάβης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μηνά, από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 185 άμεσοι θάνατοι με κύριο εκπρόσωπο τα οπιοειδή, για να προσθέσει ότι ο μέσος αριθμός είναι 8 με 9 θάνατοι ανά έτος.

Σημείωσε ότι το 2022 καταγράφηκαν πέντε θάνατοι, με τη διαφοροποίηση ότι για πρώτη φορά οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν σε διεγερτικά.

 

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα