ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΚΤ: Μέτρα για κλιματική αλλαγή φέρνουν κόστος

11 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Δεν αποφεύγεται το οικονομικό κόστος με την εφαρμογή πολιτικών για μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, αφού αυτές μειώνουν την ευελιξία με την οποία μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε σημείωμα για την περιβαλλοντική ρύθμιση και αύξηση της παραγωγικότητας στη ζώνη του ευρώ, η ΕΚΤ τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή γίνεται μια αυξανόμενη απειλή για την κοινωνία και την οικονομία και οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα, επισημαίνει, οι περιβαλλοντικές πολιτικές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των φόρων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), των προτύπων απόδοσης και των επιδοτήσεων έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) για φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, καθώς επίσης επηρεάζουν τη συνολική οικονομία μέσω αλλαγών στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ενώ οι πολιτικές συχνά επιτυγχάνουν μείωση της ρύπανσης, μειώνουν επίσης την ευελιξία με την οποία μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις και συνεπάγονται υψηλότερο κόστος λόγω των απαραίτητων προσαρμογών.

Όπως αναφέρει η έκθεση, δεδομένης της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη αύξησαν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εφαρμόζοντας ένα ευρύ φάσμα πολιτικών.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι η καλύτερη πρόσβαση στο κεφάλαιο και η καινοτομία μπορούν να μετριάσουν το βραχυπρόθεσμο έως το μεσοπρόθεσμο κόστος προσαρμογής σε έναν πιο πράσινο τρόπο παραγωγής.

Όπως αναφέρεται, γενικά η αύξηση της παραγωγικότητας των χωρών με υψηλή ένταση ρύπανσης και των επιχειρήσεων με μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) επηρεάζεται αρνητικά από την αλλαγή των περιβαλλοντικών πολιτικών.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα