ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΚΚ: Το 75% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες

23 Απριλίου 2023, 06:00

images

Το 75% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην Κύπρο είναι γυναίκες, αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), σημειώνοντας ότι η εμπορία ανθρώπων προσδιορίζεται ως έγκλημα μεσαίου επιπέδου απειλής για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την έκθεση στρατηγικής ανάλυσης της ΕΚΚ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων που δημοσιεύθηκε στις 20 Απριλίου 2023, η εμπορία ανθρώπων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει και την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κύπρος είναι το πρώτο σημείο εισόδου για πολλούς μετανάστες στην Ευρώπη και ως εκ τούτου είναι χώρα προορισμού για τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων.

Με βάση την έκθεση, οι περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων που εντοπίστηκαν μεταξύ του 2015 και 2022, αφορούν σεξουαλική εκμετάλλευση, εργασιακή εκμετάλλευση, καταναγκαστικούς γάμους, επαιτεία, υιοθεσίες και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση το κυριότερο αδίκημα

Όπως αναφέρει η έκθεση, από το 2015 – 2022 συνολικά υπήρξαν 251 περιπτώσεις θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες (75%), ενώ οι άνδρες θύματα καλύπτουν το 25% των θυμάτων.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα θύματα ήταν 180 γυναίκες και εννέα ανήλικα κορίτσια, 57 άνδρες και πέντε ανήλικα αγόρια.

Όσον αφορά το αδίκημα που πραγματοποιήθηκε από την εμπορία ανθρώπων, κυριότερο ήταν η σεξουαλική εκμετάλλευση με 91 θύματα (2 ανήλικα αγόρια, 2 ανήλικα κορίτσια, 87 γυναίκες), ακολουθεί η εργασιακή εκμετάλλευση με 64 θύματα (1 ανήλικο αγόρι, 51 άνδρες, 12 γυναίκες), ο αναγκασμός γάμου με σύνολο 42 θύματα (3 άνδρες, 39 γυναίκες) και για σεξουαλική και εργατική εκμετάλλευση με 31 θύματα (2 άνδρες, 29 γυναίκες).

Μειώθηκαν ελαφρά τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Σύμφωνα με την έκθεση, τα εντοπισμένα θύματα για σεξουαλική εκμετάλλευση μειώθηκαν ελαφρά τα τελευταία χρόνια, αλλά παρατηρήθηκε ότι η πορνεία μετακινήθηκε σε παμπ, ιδιωτικά διαμερίσματα και χώρους μασάζ όπου το ποσοστό ανίχνευσης θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Αστυνομίας Κύπρου, για την περίοδο 2015-2021, ξεκίνησαν συνολικά 116 έρευνες για εμπορία ανθρώπων από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων.

Από αυτές τις 116 υποθέσεις, οι 89 διώχθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου και σε 27 περιπτώσεις επιβλήθηκε καταδικαστική απόφαση.

Εξαναγκαστικοί «ψευδείς γάμοι» με υπηκόους τρίτων χωρών

Προστίθεται ότι η πλειονότητα των θυμάτων που ταυτοποιήθηκαν είναι ξένοι υπήκοοι, με κύριες χώρες προέλευσης τη Ρουμανία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, την Ινδία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και το Μπαγκλαντές.

Ακόμη, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν διακινηθεί προηγουμένως στην Κύπρο για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης αντικαταστάθηκαν σταδιακά από υπηκόους της ΕΕ που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στη χώρα.

Σύμφωνα με την Έκθεση, άλλες καταστάσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν εμπορία ανθρώπων, όπου οι υπήκοοι της ΕΕ πιέζονται για «ψευδείς γάμους» με υπηκόους τρίτων χωρών, προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν άδειες διαμονής και εργασίας.

Σημειώνεται ότι αυτού του είδους τα αδικήματα σχετίζονται σχεδόν πάντα με οικονομικό όφελος και υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη τάση στον αριθμό των διερευνούμενων υποθέσεων που έχουν διεθνικό χαρακτήρα όσον αφορά τα θύματα, καθώς και τους δράστες.

Επιπλέον, οι περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμπορία ανθρώπων είναι οι τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι νυχτερινές παμπ και τα ιδιωτικά διαμερίσματα όπου προσφέρονται υπηρεσίες «μασάζ».

Σύμφωνα με την πρώτη Έκθεση της Κυπριακής Εθνικής Εκτίμησης Κινδύνου για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η εμπορία ανθρώπων προσδιορίζεται ως έγκλημα μεσαίου επιπέδου απειλής για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα