ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκατοντάδες καταγγελίες για κακοποίηση ηλικιωμένων

23 Φεβρουαρίου 2024, 12:05

images

Τις 235 έφτασαν οι καταγγελίες που δέχθηκε το Παρατηρητήριο τρίτης ηλικίας το 2023 αναφορικά με την κακοποίηση ηλικιωμένων στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το 70%, 165 δηλαδή από τις καταγγελίες αφορούν συναισθηματική κακοποίηση και ηλικιακό ρατσισμό με το ποσοστό των γυναικών θυμάτων να είναι στο 72% (119 γυναίκες) και των αντρών 28% (46 άντρες).

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο στη συναισθηματική κακοποίηση και τον ηλικιακό ρατσισμό συμπεριλαμβάνεται η λεκτική επίθεση και απειλές, ταπείνωση, εκφοβισμός, υποτίμηση, χειραγώγηση, απομόνωση του ατόμου από τα αγαπημένα του πρόσωπα, συγκαταβατικότητα, μη ικανοποίηση αναγκών και οι απαξιωτικές συμπεριφορές.

Περεταίρω το 12% των καταγγελιών, 28 καταγγελίες αφορούν παραμέληση. Σε αυτή την κατηγορία κακοποίησης ηλικιωμένων τα 19 θύματα ήταν άντρες και οι 9 γυναίκες.

Παράλληλα το 7%  των καταγγελιών , 16 σε αριθμό καταγγελίες  αφορούσαν κακοποίηση και παραμέληση ηλικιωμένων  σε ιδρύματα και νοσηλευτήρια.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch o πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Δήμος Αντωνίου, οι καταγγελίες αυτές περιλαμβάνουν δέσιμο στο κρεβάτι, χτυπήματα από φροντιστές σε ασθενείς με μαξιλάρια, απαξιωτικές συμπεριφορές, μη επαρκή σίτιση, έλλειψη προσωπικής υγιεινής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πληγές.

«Δεχθήκαμε επίσης καταγγελίες για μη τακτικότητα στη φαρμακευτική αγωγή ή υπερδοσολογία φαρμάκων και μη τακτική αλλαγή πάνας», ανέφερε.

Επιπλέον το Παρατηρητήριο δέχθηκε καταγγελίες για οικονομική εκμετάλλευση ηλικιωμένων. Συγκεκριμένα από τις συνολικά 235 καταγγελίες οι 19 ήταν για κλοπή χρημάτων, εξαναγκασμό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, παράνομη πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, και διαδικτυακές απάτες.

Σε ότι αφορά τη σωματική κακοποίηση οι καταγγελίες για το 2023 ήταν 7 με τα περισσότερα θύματα να είναι και πάλι γυναίκες με ποσοστό 85%.

Οι καταγγελίες αφορούσαν ξυλοδαρμό, καψίματα με ζεστό νερό, σπρωξίματα και τράβηγμα μαλλιών.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το 57% των θυτών ήταν Κύπριοι πολίτες και το υπόλοιπο 43% αλλοδαποί.

Όπως διαφαίνεται μέσα από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, στις 73 περιπτώσεις καταγγελιών, θύτες ήταν οι οικιακοί/ές βοηθοί, ενώ σε άλλες 39 περιπτώσεις θύτες ήταν τα ενήλικα παιδιά των ηλικιωμένων και άλλοι συγγενείς.

Σε άλλες 66 καταγγελίες θύτες φαίνεται να ήταν η κοινωνία και σε 30 οι σύζυγοι και σύντροφοι των ηλικιωμένων.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Τρίτη Ηλικία και την Ενεργό Γήρανση.

Η Εθνική Στρατηγική, θα συντονίσει δράσεις και πολιτικές που αφορούν στην ποιοτική διαβίωση των ηλικιωμένων, στη συμπερίληψη τους στο κοινωνικό σύνολο, στην ενεργό και υγιή τους γήρανση, στη δια βίου μάθηση και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Μ.Μ

Σχετικά Άρθρα