ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκατό περίπου παιδιά με αυτισμό συμμετέχουν στην «Πτήση Αγάπης»

01 Νοεμβρίου 2023, 13:45

images

Περίπου 100 παιδιά με αυτισμό, από οργανωμένες δομές ανά την Κύπρο,  συμμετέχουν στην «Πτήση Αγάπης»που διοργανώνει σήμερα για 4η χρονιά το Μεσογειακό Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων σε συνεργασία με την TUS Airways και την Hermes Airports.

Η πτήση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι από το αεροδρόμιο Λάρνακας, θα ταξιδέψει προς την Πάφο και θα επιστρέψει πίσω μέσω Λεμεσού. 

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Χρήστος Πέτρου, Γενικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων ανέφερε ότι «κύρια αποστολή του Ιδρύματος είναι η βελτίωση της ασφάλειας και η ανάπτυξη των αερομεταφορών γενικότερα. Όμως λόγω και των διεθνών σχέσεων μας, προσπαθούμε να αναλάβουμε ορισμένες πρωτοβουλίες που είναι περισσότερο κοινωνικής φύσης».

Είναι γι’αυτό το λόγο, συνέχισε, «που για τέταρτη χρονιά διοργανώνουμε την πτήση για παιδιά με αυτισμό, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά αυτά έχουν ιδιαίτερα προβλήματα να ταξιδέψουν. Κρίνοντας από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα αυτό βοηθά τα παιδιά να έχουν μια όμορφη μέρα και να περάσουν υπέροχα», ανέφερε.

Ο κ. Πέτρου πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε αυτή τη πρωτοβουλία για το καλό των ατόμων με ιδιαιτερότητες, ενώ έχουμε αποφασίσει τον επόμενο χρόνο εκτός από την «Πτήση Αγάπης» να κάνουμε μια δεύτερη παρόμοια εκδήλωση για άλλη ομάδα συμπολιτών μας. "Νοιώθουμε περήφανοι και ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ιδρύματος, που είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας από πολλά άτομα τα οποία ευχαριστούμε γιατί εργάστηκαν εθελοντικά", σημείωσε.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε ευχαριστίες «στη Hermes Airports που είναι πάντοτε δίπλα μας σε όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε καθώς και στις εταιρείες TUS Airways, ICTS, BP και τα Υπουργεία Μεταφορών και Υγείας που στήριξαν την συγκεκριμένη προσπάθεια».

Εξάλλου η Ελένη Καλογήρου, Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports ανέφερε ότι «με ιδιαίτερη χαρά στηρίζουμε για ακόμα μια φορά την 'Πτήση Αγάπης', που έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση για τα θέματα που σχετίζονται με τον αυτισμό και άλλες αναπηρίες. Αποτελεί προτεραιότητα για την Hermes Airports η εξυπηρέτηση όλων των επιβατών, χωρίς διακρίσεις και αυτό καλύπτει όλα τα άτομα που μπορεί να έχουν ορατές ή και αόρατες αναπηρίες», ανέφερε.

Είμαστε, συνέχισε, «ιδιαίτερα περήφανοι γιατί και τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου έχουν βραβευθεί για την εξυπηρέτηση ατόμων τα οποία έχουν μειωμένη κινητικότητα ή αναπηρίες. Η σημερινή πτήση είναι μια πρωτοβουλία του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων την οποία στηρίζουμε στα πλαίσια της προσπάθειας ευαισθητοποίησης γιατί θεωρούμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να ταξιδεύουν και να απολαμβάνουν της εξυπηρέτησης χωρίς διακρίσεις».

Από την πλευρά της η Αντωνία Μεσαρίτη, Διευθύντρια στο Κέντρο Λευκωσίας του Παγκύπριου Συνδέσμου για Παιδιά με Αυτισμό, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «βρισκόμαστε για τέταρτη χρονιά στο αεροδρόμιο Λάρνακας δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά μας να πετάξουν. Η πτήση ονομάστηκε 'Πτήση Αγάπης' γιατί γίνεται με πολλή αγάπη, αφού για τα παιδιά είναι κάτι δύσκολο να ταξιδέψουν με αεροπλάνο σε αντίθεση με όλους εμάς που είναι συνηθισμένο», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι «έγινε μια τεράστια διαδικασία προετοιμασίας για να καταφέρουμε να είμαστε σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η χαρά στα πρόσωπα των παιδιών μας είναι απερίγραπτη αφού εδώ και εβδομάδες συζητούμε το θέμα του ταξιδιού με αεροπλάνο», είπε, και σημείωσε πως «τα παιδιά θα απολαύσουν την πτήση μαζί με τις οικογένειες τους, αφού υπάρχουν άτομα που είναι ηλικίας 30 – 35 ετών και για πρώτη φορά μπαίνουν σε αεροπλάνο για να ταξιδέψουν».

Απαντώντας σε  ερώτηση η κ. Μεσαρίτη είπε πως «συνολικά στη πτήση θα βρίσκονται περίπου 160 άτομα, με τα εκατό περίπου να είναι παιδιά, τα οποία προέρχονται από ειδικά σχολεία και δομές από όλη την Κύπρο και από διάφορους Συνδέσμους, όπως ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Παιδιά με Αυτισμό. Στη πτήση υπάρχει επίσης και εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων» σημείωσε.

Εξάλλου ο Philip Saunders, Εμπορικός Διευθυντής της TUS Airways χαρακτήρισε «υπέροχη τη σημερινή μέρα» και πρόσθεσε πως ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Αυτισμού από αρκετούς Φορείς στο αεροδρόμιο Λάρνακας με την «Πτήση Αγάπης» θα δώσει σε πολλούς ανθρώπους υπέροχες αναμνήσεις.

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πτήση «έγινε πλέον παράδοση, και η TUS Airways είναι ενθουσιασμένη που συμμετέχει».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε «η συγκεκριμένη πτήση για τα παιδιά θα συνεχιστεί.  Η πτήση καθίσταται δυνατή και εξαρτάται από την γενναιοδωρία πολλών, μεταξύ αυτών η Hermes Airports, η Swissport που παρέχει την επίγεια εξυπηρέτηση, η BP που προσφέρει τα καύσιμα και όλους τους άλλους εταίρους που συνεισφέρουν τα πάντα δωρεάν», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο αεροσκάφος ο κ. Saunders είπε πως είναι Airbus 320, με 180 θέσεις, ενώ 4 μέλη του πληρώματος θα φροντίσουν για τις ανάγκες όλων των επιβατών.

Σχετικά Άρθρα