ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εισηγήσεις Μ. Δαμιανού για ανθρώπινο δυναμικό στην Υγεία και φάρμακα

24 Απριλίου 2024, 17:30

images

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, συμμετείχε στην  Άτυπη Συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διοργανώθηκε από την Βελγική Προεδρία μεταξύ 23-24 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σε τοποθέτησή του για το θέμα της κρίσης στο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της Υγείας, κατέθεσε τις εισηγήσεις της Κύπρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημείωσε ωστόσο πως τα όποια μέτρα ληφθούν για αντιμετώπιση των ελλείψεων, θα πρέπει να διασφαλίζουν  τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των  παρεχόμενων  υπηρεσιών υγείας.

Κατά τη συζήτηση του θέματος για την ασφάλεια της προμήθειας φαρμάκων, ο Υπουργός Υγείας έθεσε τις ανάγκες της Κύπρου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην προμήθεια φαρμάκων ως μικρή αγορά και εισηγήθηκε δράσεις για βελτίωση της προσβασιμότητας μας σε μεγαλύτερο αριθμό φαρμακευτικών σκευασμάτων με τη γρηγορότερη εισαγωγή τους στις αγορές ολόκληρης της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά στο θέμα της πρόληψης μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, ο υπουργός επεσήμανε πως μέσω της πρόληψης, μπορεί να μειωθεί μέχρι και 70% η συχνότητα εμφάνισής τους και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης καπνικών και αλκοολούχων  προϊόντων και στη βελτίωση της διατροφής.

Ο υπουργός συμμετείχε επίσης στην εναρκτήρια συνάντηση της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα.  Kρίσιμα φάρμακα ορίζονται τα φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχει η κατάλληλη εναλλακτική επιλογή και για τα οποία η ανεπαρκής προμήθεια θα είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή βλάβη ή κίνδυνο στον ασθενή. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, παρουσιάστηκε διακήρυξη με τίτλο «Μανιφέστο για μια συντονισμένη βιομηχανική πολιτική για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ελλείψεων σε φαρμάκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που αποσκοπεί στη χάραξη πολιτικής για το θέμα, η οποία υποστηρίχθηκε από την Κύπρο και άλλα εννέα Κράτη Μέλη.

Ο κ. Δαμιανός, στο πλαίσιο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, είχε σύντομες διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Άδωνη Γεωργιάδη   και την Επίτροπο Υγείας και  Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ,  Στέλλα Κυριακίδου.

Είχε τέλος τριμερή συνάντηση με την Υπουργό Υγείας της Δανίας κα Sophia Jacobsen και την Υφυπουργό Υγείας της Πολωνίας κα Katarzyna Kacperczyk κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η επικείμενη συνεργασία των τριών χωρών εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα