ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ειδικοί γιατροί χρεώνουν ασθενείς - Καταγγελίες στη βουλή

29 Ιανουαρίου 2024, 12:00

images

Σε καταγγελίες για ειδικούς ιατρούς του γενικού συστήματος υγείας οι οποίοι διευθετούν ραντεβού εκτός συστήματος σε δικαιούχους και πληρώνουν, προχώρησε εκπρόσωπος του γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ.

Όπως ανέφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, Ευγενία Ευσταθίου, μετέφερε στην Επιτροπή ότι το Γραφείο του Επιτρόπου έχει δεχθεί καταγγελίες που υποδεικνύουν, όπως είπε, ότι σε κάποιες ειδικότητες οι λίστες αναμονής γίνονται «μοχλός οικονομικής εκμετάλλευσης» των ασθενών, οι οποίοι, όπως είπε, παραπέμπονται εκτός ΓεΣΥ για να χρεώνονται για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Σημείωσε, δε, ότι το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής έχει επεκταθεί και εκτός ΓεΣΥ.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ζήτησαν τη θέση του σχετικά με τις καταγγελίες που μεταφέρθηκαν από την εκπρόσωπο του Γραφείου Εποπτείας του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός σημείωσε μετά τη συνεδρίαση ότι «οποιαδήποτε παρανομία στο πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ, θα εξεταστεί σε συνεργασία με τον ΟΑΥ και πρέπει να υπάρχει παραδειγματική τιμωρία, ώστε να είναι και αποτρεπτικός παράγοντας για οποιεσδήποτε ατασθαλίες».

Ζήτημα με τη διατήρηση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος γιατρών που έχουν καταδικαστεί από δικαστήριο

Στο μεταξύ, στην εγγραφή θέματος σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν στην ανάκληση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος από ιατρό καταδικάζεται από δικαστήριο, προχώρησε η Επιτροπή, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση η Πρόεδρός της, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο θέμα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι σωστή η θέση σύμφωνα με την οποία ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ανεξάρτητα από την καταδικαστική απόφαση, θα προχωρεί και ο ίδιος σε έρευνα προκειμένου να υποστεί τις προβλεπόμενες συνέπειες» ο γιατρός.

Πρόσθεσε ότι η καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου πρέπει να αρκεί για να επιφέρει την ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος γιατρού και ότι το όνομα του καταδικασθέντα γιατρού πρέπει να βγαίνει στη δημοσιότητα.

Με παρέμβασή του στη συζήτηση που διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση για το θέμα, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ο ΟΑΥ θα μπορούσε να προχωρήσει σε τερματισμό της σύμβασης με καταδικασθέντα γιατρό, ακόμα κι αν αυτός συνεχίζει να διατηρεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Επεσήμανε, όμως, ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο, αν αυτός μπορεί να συνεχίσει να ασκεί την ιατρική εκτός ΓεΣΥ και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί, καθώς αυτός που δίνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, είναι ο αρμόδιος για να την ανακαλέσει.

Η κ. Ευσταθίου, ανέφερε επί του θέματος, εκ μέρους του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, ότι η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον ΟΑΥ να κάνει έρευνα, να επιβάλει πρόστιμα και να αποκλείσει προσωρινά ιατρούς από το ΓεΣΥ, εφόσον υπάρχει λόγος, όπως για παράδειγμα καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίου.

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΥ διατύπωσε τη θέση ότι, αν ένας γιατρός, κατόπιν παραπόνων, συνεχίζει να ανήκει στο μητρώο του Ιατρικού Συμβουλίου, τότε ο ΟΑΥ δεν μπορεί να τον αποκλείσει από το σύστημα, αλλά θα πρέπει είτε να διαγραφεί από το μητρώο, είτε να του στερηθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον Ιατρικό Σύλλογο.

Εκ μέρους της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών, ο Δρ. Χάρης Αρμεύτης, ανέφερε ότι το πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου θα πρέπει να στερήσει από ιατρούς που έχουν καταδικαστεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ενώ η εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι όσον αφορά γιατρούς που καταδικάζονται, πρέπει να κινητοποιούνται μηχανισμοί για προστασία των ασθενών.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα