ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκρίθηκε έκθεση για μείωση ρύπανσης των υδάτων

12 September 2023, 19:45

images

Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ενέκρινε τη θέση του σχετικά με τη μείωση της ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και τη βελτίωση των προτύπων ποιότητας των υδάτων της ΕΕ.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΕΚ, οι Ευρωβουλευτές επιθυμούν οι κατάλογοι επιτήρησης της ΕΕ, οι οποίοι περιέχουν ουσίες που συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, να επικαιροποιούνται τακτικά ώστε να συμβαδίζουν με τα νέα επιστημονικά στοιχεία και να συμπεριλαμβάνουν νέες χημικές ουσίες. 

Οι Ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης ένα υποσύνολο συγκεκριμένων PFAS (υπερφθοροαλκυλιωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, επίσης γνωστές ως «παντοτινές χημικές ουσίες»), καθώς και το σύνολο των PFAS να προστεθεί στους καταλόγους τόσο για τους ρύπους των υπόγειων υδάτων όσο και για τους επιφανειακούς ρύπους.

«Αρκετές άλλες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών και των ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά μικροοργανισμών, θα πρέπει επίσης να προστεθούν στους καταλόγους αυτούς, μόλις βρεθούν κατάλληλες μέθοδοι παρακολούθησης», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι η εγκριθείσα έκθεση περιλαμβάνει επίσης αυστηρότερα πρότυπα για διάφορα φυτοφάρμακα (συμπεριλαμβανομένης της γλυφοσάτης και της ατραζίνης) και φαρμακευτικά προϊόντα.

Οι παραγωγοί που πωλούν προϊόντα που περιέχουν ρυπογόνες χημικές ουσίες θα πρέπει να συμβάλουν στη χρηματοδότηση του κόστους παρακολούθησης, μια δραστηριότητα που χρηματοδοτείται επί του παρόντος μόνο από τα κράτη μέλη.

Το ΕΚ υπερψήφισε την έκθεση με 495 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 124 αποχές.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Milan Brglez (Σοσιαλιστές, Σλοβενία) δήλωσε ότι «η αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα και των δύο θυγατρικών οδηγιών της, αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία πολιτικής για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για μηδενική ρύπανση». Ακόμη, τόνισε ότι «η ενισχυμένη προστασία των υδάτων της ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδίως στο πλαίσιο των όλο και πιο πιεστικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τη βιομηχανική και γεωργική ρύπανση, στους υδάτινους πόρους μας».

Οι Ευρωβουλευτές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για την τελική μορφή της νομοθεσίας, μόλις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσει στη θέση του, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Σχετικά Άρθρα