ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκατάσταση συστημάτων επεξεργασίας γκρίζου νερού σε σχολεία και ΕΦ

06 Απριλίου 2022, 06:00

images

Στην εγκατάσταση συστημάτων επεξεργασίας γκρίζου νερού σε σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς προχώρησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.

Σε απάντηση του στον βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο κ. Καδής αναφέρει ότι η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας καλλιέργειας υδατικής συνείδησης που προωθεί το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) του ΥΓΑΑΠ, κατά την περίοδο 2001 – 2011.

Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 53 συστήματα επεξεργασίας γκρίζου νερού σε Σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης σε Παγκύπρια βάση και 18 συστήματα σε 18 Στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

Όπως αναφέρει ο Υπ. Γεωργίας, στόχος των συστημάτων επεξεργασίας ήταν η εκπαίδευση και η δημιουργία υδατικής συνείδησης στους νέους, ενώ το παραγόμενο νερό προοριζόταν για άρδευση κήπων.

Σημειώνει ακόμη ότι, το ΤΑΥ είχε εμπλακεί μόνο στην επιθεώρηση της εγκατάστασης των συστημάτων, ενώ την ευθύνη της λειτουργίας και συντήρησης ανέλαβαν η οικεία Σχολική Εφορεία και η Εθνική Φρουρά, ανάλογα με τον χώρο εγκατάστασης. 

«Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΥ δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε έλεγχο ποιότητας του παραγόμενου νερού, πέραν από τον πρώτο έλεγχο ποιότητας κατά το στάδιο της εγκατάστασης», υπογραμμίζει.

Ο κ. Καδής τονίζει ότι μέλημα και στόχος του ΤΑΥ είναι η προώθηση της αποδοτικής χρήσης των υδάτινων πόρων και στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλεται προσπάθεια για συνέχιση και επέκταση της εφαρμογής των υπό αναφορά συστημάτων.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα