ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εφικτή η βελτίωση ποιότητας αέρα κατά τη διάρκεια επεισοδίων σκόνης

07 Ιουνίου 2022, 12:46

images

Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέδειξε ότι οι στρατηγικές μείωσης της έκθεσης σε αέριους τύπους κατά τη διάρκεια επεισοδίων σκόνης της ερήμου στην ατμόσφαιρα είναι αποτελεσματικές για την βελτίωση της ποιότητας αέρα στους εσωτερικούς χώρους καθώς και τη βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής των ευάλωτων υπο-ομάδων.

Σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου 2022 στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του προγράμματος LIFE MEDEA «Μείωση των Επιδράσεων των Καταιγίδων Σκόνης της Ερήμου στην Υγεία Υιοθετώντας Στρατηγικές Μείωσης της Έκθεσης».

Σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος, Καθηγητή Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Παναγιώτη Γιάλλουρο, οι συμμετέχοντες/ουσες διαχωρίστηκαν σε τρεις παράλληλες ομάδες: την ομάδα μαρτύρων που δεν λάμβανε καμία οδηγία (ομάδα ελέγχου), την ομάδα εξωτερικής παρέμβασης που λάμβανε ειδοποιήσεις και οδηγίες για μείωση του χρόνου και της φυσικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους όταν υπήρχαν επεισόδια καταιγίδων σκόνης και την ομάδα συνδυασμένης παρέμβασης που λάμβανε ειδοποιήσεις και οδηγίες για μείωση της έκθεσης στους εξωτερικούς χώρους, και παράλληλα λάμβανε μέτρα βελτίωσης της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά περιλάμβαναν τον περιορισμό του αερισμού των σχολικών τάξεων και των σπιτιών όταν υπήρχαν επεισόδια καταιγίδων σκόνης, καθώς και την εγκατάσταση και συνεχή λειτουργία καθαριστή αέρα στα σπίτια των συμμετεχόντων και στις σχολικές τάξεις (για τα ασθματικά παιδιά) στην ομάδα συνδυασμένη παρέμβασης. 

Όπως ανέδειξε η μελέτη, η συμμόρφωση στις οδηγίες περιορισμού της εξωτερικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των καταιγίδων σκόνης ήταν μέτρια, τόσο αναφορικά με τον χρόνο που οι συμμετέχοντες/ουσες βρίσκονταν σε εξωτερικό χώρο (10-17%), όσο και αναφορικά με τη φυσική δραστηριότητα που πραγματοποιούσαν στους εξωτερικούς χώρους (10-11%).

Αντίθετα, με τη χρήση καθαριστών αέρα η βελτίωση της ποιότητας αέρα στους εσωτερικούς χώρους ήταν ιδιαίτερα σημαντική στα σπίτια της ομάδας συνδυασμένης παρέμβασης, μειώνοντας κατά 40%-50% τις συγκεντρώσεις μεγάλων και μικρών σωματιδίων σε σύγκριση με τα σπίτια της ομάδας ελέγχου. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος στις ομάδες παρέμβασης για μείωση της έκθεσης στη σκόνη, με τη βελτίωση να είναι ισχυρότερη και γρηγορότερη στη ομάδα με συνδυασμένη παρέμβαση. Ακόμη, η βελτίωση σημειώθηκε κυρίως στα ασθματικά παιδιά που ήταν ευαισθητοποιημένα σε διάφορα αερο-αλλεργιογόνα.

Προστίθεται ότι στους ενήλικες με κολπική μαρμαρυγή, οι συμμετέχοντες στις ομάδες παρέμβασης επίσης παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής και στον έλεγχο των συμπτωμάτων αρρυθμίας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, με τη βελτίωση και σε αυτή την περίπτωση να είναι ισχυρότερη στην ομάδα συνδυασμένης παρέμβασης.

Επιπρόσθετα, η μελέτη παρείχε προκαταρκτικές ενδείξεις για συγκριτικά καλύτερη πορεία του ποσοστού του χρόνου με κολπική μαρμαρυγή στις ομάδες παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα μαρτύρων.

Πολιτικές αντιμετώπισης επιπτώσεων σκόνης

Κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο Δρ. Παναγιώτη Κουή, Ερευνητής στο LIFE MEDEA, παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος στο πλαίσιο ανάπτυξης πολιτικών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της σκόνης στην υγεία, καθώς και σειρά εργαλείων που δημιούργησε το πρόγραμμα για υιοθέτηση από τις αρμόδιες αρχές, την κοινωνία και τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις αφορούν την αξιολόγηση των υφιστάμενων μετεωρολογικών μοντέλων για κάθε χώρα με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη πρόβλεψη των επεισοδίων, τις οδηγίες μείωσης της έκθεσης σε γραπτή και οπτικοακουστική μορφή (τηλεοπτικά σποτάκια), την ανοικτή εφαρμογή κινητού τηλεφώνου MedAL με την οποία ο πολίτης μπορεί να λαμβάνει στο κινητό του μετεωρολογικές προβλέψεις και ειδοποιήσεις για επεισόδια καταιγίδων σκόνης, καθώς επίσης και ντοκιμαντέρ παραγωγής Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και της Tetraktys Film Productions με τίτλο «Σκόνη στην Ατμόσφαιρα και Υγεία».

Επίσης, ο Δρ Κουής αναφέρθηκε στο επόμενο και τελευταίο στάδιο του προγράμματος LIFE MEDEA κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν μελέτες υπολογισμού των επιπτώσεων στην υγεία από την εφαρμογή των εισηγήσεων του προγράμματος στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού με εκτίμηση του κόστους-αποτελεσματικότητας.

Σχετικά Άρθρα