ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εφησυχάζουν για απόσυρση 800 φαρμάκων πρώτης γραμμής

28 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Δεν θα στερηθεί ο κόσμος τα 800 φάρμακα, στα οποία προέκυψε νομικό πρόβλημα όσον αφορά τη διαδικασία κυκλοφορίας τους διαβεβαιώνει η διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Υπουργείου Υγείας Έλενα Παναγιωτοπούλου, καθώς υπάρχει ένα σχέδιο Β’ το οποίο σίγουρα θα τεθεί σε εφαρμογή.

Η Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Ant1, εξήγησε ότι τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση με μεγάλη κατανάλωση. Παρόλα αυτά, «δεν υπάρχει περίπτωση ένεκα αυτών των διαδικασιών και νομικών θεμάτων ο κόσμος να μείνει χωρίς φάρμακα. Σίγουρα θα διευθετηθεί με διάφορους τρόπους», είπε.

Σημειώνεται ότι η Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, διαπίστωσαν ότι ενδέχεται να υπάρχει τεχνικό και διαδικαστικό πρόβλημα ως προς την τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά τη διαδικασία κυκλοφορίας 800 φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας των εν λόγω φαρμάκων δεν έχουν άδεια χονδρικής πώλησης αλλά συνεργάζονται μέσω συμβολαίων με άλλους αδειοδοτημένους φορείς από τους οποίους παραγγέλνουν τις ποσότητες των φαρμάκων.

Ως εκ τούτου, εάν όντως υπάρχει κώλυμα στη τήρηση της νομοθεσίας, τότε υπάρχει κίνδυνος για απόσυρση των φαρμάκων από την κυπριακή αγορά.

Από την άλλη, η Δρ Παναγιωτοπούλου, σημείωσε ότι υπάρχει και σχέδιο β’, το οποίο λέει ότι θα πρέπει να πάρει απόφαση το αρμόδιο όργανο για το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής με τις διαδικασίες που αφορούν τα φάρμακα. «Νομίζω ότι όταν έχεις υπόψη σου ότι επηρεάζονται 800 φάρμακα είναι ένα πολύ δυνατό κίνητρο και μοχλός πίεσης ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις», πρόσθεσε.

Για το πρόβλημα αυτό, αναμένεται να υπάρξει γνωμάτευση εντός της εβδομάδας από τη Νομική Υπηρεσία.

Όπως δήλωσε, είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο θέμα οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, εκφράζοντας την ελπίδα για ένα αίσιο τέλος. «Οι ασθενείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου, γιατί υπάρχει και δεύτερο σχέδιο το οποίο σίγουρα θα τεθεί σε εφαρμογή. Δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν λόγω του νομικού κωλύματος ή της διαδικασίας», επεσήμανε.

Γονιδιακή θεραπεία για την αιμορροφιλία

Στο μεταξύ, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε νέα γονιδιακή θεραπεία που αφορά την σπάνια ασθένεια αιμορροφιλίας τύπου Β, μία γενετική διαταραχή που προκαλεί μειωμένη πήξη του αίματος.

Συγκεκριμένα, το Hemgenix της CSL Behring καταλογίζεται στο πιο ακριβό φάρμακο του κόσμου με κόστος ύψους 3,5 εκατ. δολάρια. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αξιολογήθηκαν μέσα από δύο μελέτες και σύμφωνα με το FDA η μία μελέτη μείωσε τον αριθμό των αιμορραγικών στιγμάτων κατά 54%.

Η Δρ Παναγιωτοπούλου ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο η εν λόγω θεραπεία να έρθει και στην Κύπρο, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που το είδε η Αμερική, πιστεύω ότι λίαν συντόμως σίγουρα θα έρθει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Επειδή συμμετέχουμε στον EMA, την ίδια ώρα που το βλέπει η Ευρώπη το βλέπει και η Κύπρος, αφού είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ».

«Το καλό είναι ότι στην Κύπρο επειδή είναι μικρή χώρα, η ανάγκη μπορεί να μην είναι μεγάλη. Επειδή είμαστε λίγοι αυτό είναι βοηθητικό από την άποψη ότι μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια αν και εφόσον σίγουρα τύχει έγκρισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων», υπογράμμισε.

«Είμαστε ταυτόχρονα με τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη, είμαστε παρόντες σε όλες τις Επιτροπές, επομένως δεν μας ξεφεύγει κάτι επειδή είμαστε μικροί ή επειδή απέχουμε, γιατί δεν απέχουμε, αλλά συμμετέχουμε», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, όλες οι γονιδιακές θεραπείες ανήκουν στον τομέα της βιοτεχνολογίας και είναι πανάκριβες θεραπείες γιατί βασικά θεραπεύουν γενετικές ασθένειες με προσαρμογή ανασυνδυασμένου γενετικού υλικού.

«Είναι πολύ επικεντρωμένες στο στόχο. Η ιατρική με αυτές θα αντικατασταθεί. Στο τέλος τα φάρμακα θα αποτελούν γονιδιακές θεραπείες για τις πλείστες ασθένειες. Ήδη υπάρχουν γονιδιακές θεραπείες και για άλλες ασθένειες, νευρολογικές, θαλασσαιμίας κλπ. Σίγουρα είναι και αυτό ένα επόμενο βήμα», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα