ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΕ: Η μείωση φυτοφαρμάκων δεν απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια

06 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Δεν απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια οι στόχοι μείωσης των φυτοφαρμάκων που περιλαμβάνονται στην πρόταση κανονισμού, επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απάντησή της στο αίτημα του ευρωπαϊκού συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ για πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τη βιώσιμη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το συμπέρασμα αυτό δεν μεταβάλλεται από τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με την Επιτροπή να σημειώνει ότι «αν δεν επιτύχουμε άμεσα τον στόχο μείωσης των φυτοφαρμάκων, αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες και δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην επισιτιστική μας ασφάλεια στο μέλλον».

Προστίθεται ότι στην απάντησή της προς το Συμβούλιο, η Επιτροπή προτείνει πιθανούς τρόπους για την περαιτέρω μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς και λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις αντί των χημικών φυτοφαρμάκων.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα λήψης περαιτέρω μέτρων ώστε να επιταχυνθεί η εισαγωγή εναλλακτικών λύσεων στην αγορά και να διατηρηθούν οι συνολικά θετικές τάσεις, καθώς και διασφαλίσεις ώστε τα χημικά και τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα να χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση.

Πρόοδος κρατών μελών προς την επίτευξη στόχων 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα κράτη μέλη έχουν ήδη σημειώσει ουσιαστική πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων αυτών.

Ειδικότερα, αυτό επιβεβαιώνεται στην ετήσια επικαιροποίηση των στόχων μείωσης των φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την οποία, έως το 2021, παρατηρήθηκε μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων κατά 33% και μείωση της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων κατά 21% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλο που η ΕΕ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων μείωσης κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου των χημικών και των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030, πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες, αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι εφαρμόζοντας με συνέπεια τις αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και λαμβάνοντας ανεξάρτητες συμβουλές σχετικά με την εφαρμογή της, όπως προβλέπεται στον κανονισμό σχετικά με τη βιώσιμη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, οι γεωργοί μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από χημικά φυτοφάρμακα χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους. 

Αντιδράσεις γεωργών για τους κανονισμούς 

Η ορθολογική χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων της ΕΕ απασχόλησε ανάμεσα σε άλλα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο στις 26-27 Ιουνίου 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο υπουργός Πέτρος Ξενοφώντος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός για την ορθολογική χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων της ΕΕ, ξεσήκωσε αντιδράσεις ανάμεσα στους Κύπριους αγρότες και οδήγησε σε κινητοποιήσεις, με στόχο να ανατραπεί η πρόταση της Κομισιόν, για απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε περιοχές Νατούρα.

Το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των αγροτικών οργανώσεων και στοχεύει, μέσα από διαβούλευση και διαφάνεια, στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει επισιτιστική επάρκεια καθώς και βιώσιμη παραγωγή στον πρωτογενή τομέα. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα