ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εβδομάδα προστασίας δασών

05 Μαΐου 2023, 11:45

images

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πληροφορεί το κοινό ότι η περίοδος 8 μέχρι 14 Μαΐου έχει καθοριστεί ως η Εβδομάδα Προστασίας Δασών από τις πυρκαγιές για το 2023.

Την έναρξη της Εβδομάδας θα κηρύξει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της Δασικής Περιφέρειας Τροόδους, στα Πλατάνια, τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, στις 11:30 π.μ.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, με μια σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για εντατικοποίηση της ευαισθητοποίησης του συνόλου της κοινωνίας μας σε σχέση με την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές και για να περάσουμε το μήνυμα πως μόνο με συνείδηση ευθύνης μπορούν να προστατευθούν.

Έχουν επίσης, αναρτηθεί πανό σε Δήμους και δασικές περιοχές, ενώ σχετικό με τη σημασία της Εβδομάδας κείμενο στάλθηκε σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και σε όλα τα κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες, όπως επίσης σε όλες τις κοινότητες του νησιού, σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα από την 1η Μαΐου άρχισε η μετάδοση του κινδύνου έκρηξης δασικών πυρκαγιών από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε καθημερινή βάση.

Την Τετάρτη, 10 Μαΐου, στις 9:00 π.μ,. θα πραγματοποιηθεί η Άσκηση επί χάρτου «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2023», στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», στη Λάρνακα. Στόχος της εν λόγω άσκησης είναι, μέσα από την ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος», να εξεταστεί η ετοιμότητα των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, η αξιοποίηση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων και η χρήση του Κέντρου «ΖΗΝΩΝ» ως Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσης σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Επίσης, στο πλαίσιο της Εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία δασικών υπαλλήλων και του προσωπικού του Τμήματος Δασών, με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας Έγκωμης στις 11 Μαΐου, στις 8:00 π.μ.. Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί και στις άλλες πόλεις.

Όλες οι πιο πάνω εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει το κράτος για διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη σημασία των δασών, αλλά και για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί τα δάση μας, τις πυρκαγιές.

Το μήνυμα της Εβδομάδας Προστασίας Δασών είναι ότι τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητο εθνικό πλούτο και κληρονομιά, και η αποτελεσματική προστασία τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συλλογική προσπάθεια της πολιτείας και του κοινού. Απαιτείται από τον κάθε ένα μας ξεχωριστά να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες στο ύπαιθρο, αλλά και στις επισκέψεις μας στις δασικές περιοχές, ώστε να μην προξενήσουμε πυρκαγιά από αλόγιστες ενέργειες. Η προσοχή μας στρέφεται και στην άλλη κατηγορία, τις εκ προθέσεως πυρκαγιές, οι οποίες αποτελούν μείζον πρόβλημα. “Μόνο με συνείδηση ευθύνης” μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.



Σχετικά Άρθρα