ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ε. Παναγιωτοπούλου: Επάρκεια αντιβιοτικών και αντιπυρετικών για το 2023

09 Ιανουαρίου 2023, 06:03

images

Για επάρκεια αντιβιοτικών και αντιπυρετικών φαρμάκων τουλάχιστον για ολόκληρο το τρέχον έτος, διαβεβαιώνει η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία έχει διαβεβαιώσει ότι τουλάχιστον για το τρέχον έτος, δηλαδή το 2023 δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην κυπριακή δημοκρατία για τα β λακταμικά αντιβιοτικά ή τα αντιπυρετικά.

Ερωτηθείσα αν οι ελλείψεις κοινών φαρμάκων για πυρετό και κρυολόγημα που παρατηρούνται στη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να επηρεάσουν και την Κύπρο, καθησύχασε ότι αυτό δεν επηρεάζει την Κύπρο γιατί η Μ. Βρετανία είναι τρίτη χώρα.

Σημείωσε όμως ότι «στην Ευρώπη που μας επηρεάζει άμεσα, υπάρχουν οι ελλείψεις σε β λακταμικά αντιβιοτικά, όμως η Κύπρος ένεκα του ότι υπάρχει φαρμακοβιομηχανία, η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία η οποία στηρίζει το φάρμακο στην Κύπρο, αυτό σίγουρα μας βοηθά πάρα πολύ».

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε την Τετάρτη 4/1/23 με την κυπριακή φαρμακοβιομηχανία, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ), τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων και τις φαρμακευτικές εταιρείες για να εξετάσουν το θέμα έλλειψης φαρμάκων στο νησί, εξήγησε ότι υπήρχε η σύγκλιση των απόψεων ότι στην Κύπρο δεν αντιμετωπίζεται πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων.

Όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων  που παρατηρούνται, σημείωσε ότι είναι διαχειρίσιμες, προσθέτοντας ότι είναι οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται σε όλα τα κράτη μέλη και ότι δεν είναι κάτι το οποίο χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης.

Η κ. Παναγιωτοπούλου συμπλήρωσε ότι πέραν των συνηθισμένων ελλείψεων φαρμάκων που είναι διαχειρίσιμες, δεν υπάρχει κάτι το οποίο ενδεχομένως να υπάρχει σε άλλες χώρες και αυτό οφείλεται στην ορθή πολιτική των φαρμάκων που η Κύπρος έχει υιοθετήσει.

Από την άλλη, η Κύπρος θα μπορούσε να επηρεαστεί εάν υπήρχε ένα θέμα παγκόσμιας έλλειψης φαρμάκων για διάφορους λόγους, αναφέρει. Δηλαδή, είτε γιατί δεν υπάρχουν ικανοποιητικά αποθέματα πρώτης ύλης, είτε γιατί οι πρώτες ύλες παίρνονται από την Κίνα ή από την Ινδία που αντιμετωπίζουν προβλήματα τώρα και ένεκα της πανδημίας, αλλά μπορεί να υπάρχουν ενδεχομένως και άλλα προβλήματα ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ή ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία, εξήγησε.

«Αυτό σίγουρα κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει», δήλωσε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα