ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο χρόνια ΓεΣΥ: Επιτεύγματα και αδυναμίες

02 Ιουνίου 2021, 17:58

images

Τα επιτεύγματα του Γενικού Σχεδίου Υγείας τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και κάποιες αδυναμίες του, αναφέρθηκαν στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα δύο χρόνια ΓεΣΥ.

Στη διάσκεψη επισημάνθηκαν τα οφέλη του ΓεΣΥ προ τους πολίτες αλλά και περιθώρια βελτίωσης με σκοπό την τελειοποίηση του.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός  Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι το ΓεΣΥ έσωσε τη ζωή πολλών συμπολιτών που προηγουμένως δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να λάβουν υπηρεσίες υγείας που θα προστάτευαν τη ζωή τους. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως με το ΓεΣΥ θεσμοθετήθηκε ο Προσωπικός Ιατρός, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χρημάτων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, όπως πρόσθεσε, εισήχθη ο θεσμός του φαρμακείου της γειτονιάς, ο οποίος διασφάλισε την καθολική πρόσβαση των δικαιούχων στα απαραίτητα για τη θεραπεία τους φαρμακευτικά σκευάσματα με την καταβολή ενός μικρού ποσού συνεισφοράς. Προηγουμένως, πρόσθεσε, τα ποσά που καλούνταν να δαπανήσουν οι χρόνιοι ασθενείς για τις θεραπείες τους ήταν τεράστια και σε πολλές περιπτώσεις η καταβολή τους ήταν αδύνατη.

Επιπλέον, η ελεγχόμενη χορήγηση φαρμάκων αναχαίτισε το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης φαρμάκων χωρίς διάγνωση και συνταγογράφηση. 

Σε ερώτηση ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στο ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου, ανέφερε ότι υπήρξαν σε διάφορα κομμάτια του Συστήματος Υγείας όπως στα φάρμακα, στα φαρμακεία και στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού. «Υπήρξαν ζητήματα στην αρχή, μέχρι που και οι γιατροί να αντιληφθούν και οι ίδιοι το ρόλο τους», είπε. Συμπλήρωσε πως στην αρχή μεγάλο ζήτημα αποτέλεσε και η ένταξη των Ειδικών Ιατρών. Υπήρξαν επίσης θέματα με το Σύστημα Πληροφορικής, αλλά εν τέλει ανταποκρίθηκε και έχουν γίνει αλλαγές για αναβάθμισή του.

Αναφέρθηκε τέλος στο ζήτημα της κατάχρησης. Σε ό,τι αφορά στις καταχρήσεις, είπε πως η προσπάθεια είναι να περιοριστεί η κατάχρηση και όχι να περιοριστούν τα δικαιώματα των ασθενών. Ο στόχος, συνέχισε, είναι να διοχετεύονται οι πόροι σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες και φάρμακα. Δηλαδή εάν εξοικονομηθεί 10%, αυτό το 10% δεν θα πάει στο ταμείο του Κράτους θα επενδυθεί στο ΓεΣΥ, διευκρίνισε.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους τομείς. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ένα δυνατό σταθερό Σύστημα που παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι Κύπριοι πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου.



Σχετικά Άρθρα