ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο θάνατοι, 7.263 κρούσματα και εκτόξευση θετικότητας στο 9,77%

24 Ιουνίου 2022, 09:40

images

Δύο θανάτους και 7.263 νέα περιστατικά Covid-19 για την εβδομάδα 17-23 Ιουνίου 2022 ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας, με το ποσοστό θετικότητας να εκτοξεύεται στο 9,77%.

Συγκεκριμένα, οι δύο θάνατοι που σημειώθηκαν αφορούσαν αφορούν γυναίκα, ηλικίας 89 ετών, που απεβίωσε στις 19 Ιουνίου και άνδρα, ηλικίας 37 ετών, που απεβίωσε στις 03/08/2021.

Αυξημένος φαίνεται να είναι και ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, φθάνοντας στους 47, εκ των οποίων 4 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση (ΜΕΘ: 0 εκτός αναπνευστήρα/1 διασωληνωμένοι, ΜΑΦ: 3) και 2 ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω COVID σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι και σήμερα ο συνολικός αριθμός θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 είναι 1.072.

Σημειώνεται επίσης ότι στην εθνική φρουρά διενεργήθηκαν 217 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και εντοπίστηκαν 22 θετικά περιστατικά (ποσοστό θετικότητας 10,14%).

Επίσης, στους οίκους ευγηρίας διενεργήθηκαν 3.901 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και εντοπίστηκαν 15 θετικά περιστατικά (ποσοστό θετικότητας 0,38%) και στις κλειστές δομές διενεργήθηκαν 2.609 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου όπου εντοπίστηκαν 5 νέα περιστατικά (ποσοστό θετικότητας 0,19%).

Η επιδημιολογική εικόνα

Με αφορμή την αυξηση του αριθμού των θετικών περιστατικών COVID19 στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και  σε χώρες της Ευρώπης, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (απόσταση, υγιεινή χεριών) ενώ συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού (γάμοι, βαφίσεις, συναυλίες, πάρτι κτλ), σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι:

• Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού θα πρέπει να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό για τουλάχιστον 7 ημέρες (με ημέρα δειγματοληψίας να ορίζεται ως ημέρα μηδέν). Αποδέσμευση νωρίτερα μπορεί να γίνει με την εξασφάλιση αρνητικής μοριακής εξέτασης PCR κατά την 5η ημέρα. Βρείτε τις οδηγίες και το πρωτόκολλο αποδέσμευσης εδώ: (ελληνικά https://bit.ly/3wq17yj, https://bit.ly/3FJS2V3  και αγγλικά https://bit.ly/37H3V1G  & https://bit.ly/3sxbwqT ).

• Οι στενές επαφές των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού θα πρέπει να δηλώνονται από το θετικό περιστατικό ή τον εργοδότη τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για αυτοπαρακολούθηση συμπτωμάτων και δωρεάν εξέταση. Βρείτε τις οδηγίες για τις στενές επαφές εδώ: (ελληνικά https://bit.ly/3PgKDB5  και αγγλικά https://bit.ly/3swksfV ).

• Σε περίπτωση που ένα άτομο παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19 θα πρέπει να περιορίζει τις κοινωνικές επαφές και να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό για τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης PCR.

• Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους καθώς και για επισκέπτες 12 ετών και άνω, στους εσωτερικούς χώρους των κρατικών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, των εξωτερικών ιατρείων, ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων, των οίκων ευγηρίας και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων και των κέντρων αποκατάστασης, καθώς και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υποχρέωση για επίδειξη Safe Pass

Για επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, εξωτερικά ιατρεία, νοσηλευτηρίων, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και κέντρα φιλοξενίας:

  • Για άτομα που δεν κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης: Rapid test ισχύος 48 ωρών ή PCR ισχύος 72 ωρών.
  • Για άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης: Καμία υποχρέωση

Για επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Απαιτείται η προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ή PCR ισχύος 48ωρων για άτομα άνω των 6 ετών (2 άτομα ανά ημέρα, 1 άτομο ανά επίσκεψη).

  • Νοείται ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από τη διεύθυνση του νοσηλευτηρίου.

Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί σε ημερήσια βάση την κατάσταση και αξιολογεί τα δεδομένα, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα για αναθεώρηση των μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για θέματα COVID-19: 1474 και 22421600 (08:00-20:00)

Ηλεκτρονική αλληλογραφία: contacttracing2@moh.gov.cy


Σχετικά Άρθρα