ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δωρεά οργάνων: Βλέπουν θετικά οι Κύπριοι αλλά…

09 Νοεμβρίου 2023, 06:03

images

Με θετικό μάτι βλέπουν οι Κύπριοι το ζήτημα της δωρεάς οργάνων, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται στην πράξη καθώς μόλις το 12% έχει δηλώσει δωρητής οργάνων μετά θάνατον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκύπριας έρευνας με θέμα «Γνώσεις, στάσεις και αντιλήψεις των Κυπρίων σχετικά με τη δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση» που παρουσίασε χθες στο πλαίσιο εκδήλωσης, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς – Μέλος του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Kοινωνιολογίας της Υγείας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, το 81% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη δωρεά οργάνων.

Παράλληλα, το 54% γνωρίζει ορισμένες πληροφορίες για το θέμα αλλά χρήζει περισσότερης ενημέρωσης ενώ το 22% έχει περιορισμένη ή καθόλου ενημέρωση γύρω από το ζήτημα της δωρεάς οργάνων.

Η έρευνα έγινε από το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων Κύπρου, συμπορευόμενο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην προώθηση της δωρεάς οργάνων.

Πηγές πληροφόρησης

Όσον αφορά τις πηγές πληροφόρησης για το θέμα, το 51% απάντησε ότι λαμβάνει ενημέρωση από τα ΜΜΕ και 46% από το διαδίκτυο.

Για τα όργανα μεταμόσχευσης, η πλειοψηφία (80%) γνωρίζει ότι μπορεί να γίνει δωρεά νεφρών, καρδιάς (79%), συκωτιού (55%) ματιών (43%), πνευμόνων (26%), πάγκρεας (8%) και λεπτού εντέρου (2%).

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (68%) γνωρίζει ότι μπορεί να γίνει μεταμόσχευση οργάνων στην Κύπρο.

Αιτίες για την έλλειψη δωρητών οργάνων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μεγάλη έλλειψη δωρητών οργάνων στην Κύπρο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν.

Όπως προκύπτει, οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι πολλές αλλά οι κυριότερες είναι η ελλιπής και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση των συμπολιτών μας που πολλές φορές πέφτουν θύματα διογκωμένης φημολογίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων αλλά και στις διάφορες αντιλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.

Εισηγήσεις για δωρεά οργάνων

Ο κ. Φελλάς στην παρουσίασή του, προχώρησε σε εισηγήσεις για το θέμα της δωρεάς οργάνων τονίζοντας τη σημασία της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που να απευθύνεται στο ευρύ κοινό, στην ανάπτυξη στρατηγικής επικοινωνίας του συμβουλίου και στη δημιουργία προγραμμάτων ενημέρωσης για τα θέματα που αφορούν τη δωρεά οργάνων (νομοθεσίες, διαδικασίες κλπ).

Τόνισε ακόμη τη σημασία της προβολής μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι νέοι, διαφημιστικές εκστρατείες σε πανεπιστήμια, συμμετοχή σε ραδιοτηλεοπτικές και ενημερωτικές εκπομπές και ιατρικές ημερίδες αλλά και τη συγγραφή άρθρων στον τύπο.

Στην εισηγητική του παρέμβαση ο κ. Φελλάς, τόνισε ότι «η αγάπη, ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία, είναι σανίδα κατάδυσης στη θαυμαστή υπέρβαση, τη δωρεά των οργάνων ως συνειδητή διαθήκη του καθενός μας και της δωρεάς των οργάνων του δικού μας ανθρώπου που έχει φύγει, όταν οι γιατροί μας το ζητούν».

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης

Η παρουσίαση των στοιχείων έγινε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης , που γιορτάζεται κάθε Οκτώβριο, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια ενημέρωσης για τη μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη δωρεάς οργάνων, ιστών και κυττάρων και στην προώθηση της αρχής της εθελοντικής και μη αμειβόμενης δωρεάς. 

Παράλληλα επενεργεί ως αφετηρία παραγωγικής συζήτησης και προβληματισμού στην ιατρική κοινότητα, τους φορείς σχεδιασμού της δημόσιας υγείας αλλά και στο ευρύ κοινό.

Organ Donation 2023-rev2.pdf

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα