ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δράσεις Υπ. Υγείας για προώθηση θηλασμού

03 Οκτωβρίου 2023, 16:21

images

Δράσεις για προώθηση του μητρικού θηλασμού προγραμματίζει το Υπ. Υγείας για τον μήνα Οκτώβριο ο οποίος έχει οριστεί ως ο μήνας προώθησης του μητρικού θηλασμού στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, στο πλαίσιο του μήνα προώθησης, με το σύνθημα «Ενθαρρύνουμε τον Θηλασμό: Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους γονείς» το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας, πέραν από την προώθηση ανάπτυξης και ενίσχυσης των προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την αξία του θηλασμού από την παιδική ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, προωθούν δράσεις που στοχεύουν στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος, στις υπηρεσίες υγείας, στους χώρους εργασίας και στους δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μήνα Προώθησης Μητρικού Θηλασμού, η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού του Υπουργείου Υγείας, προγραμματίζει την υλοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων σε συνεργασία άλλους εμπλεκόμενους φορείς, Επιστημονικούς Συλλόγους και ΜΚΟ, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο φετινός μήνας προώθησης επικεντρώνεται στον μητρικό θηλασμό και στην εργασία και έχει ως στόχο την ενημέρωση των κυβερνήσεων, των φορέων χάραξης πολιτικής, των χώρων εργασίας, των κοινοτήτων και των γονέων, ώστε να διαδραματίσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην ενδυνάμωση των οικογενειών και στη διατήρηση κλίματος φιλικού προς τον θηλασμό στην εργασιακή ζωή μετά την πανδημία.

Στόχος των φετινών εκδηλώσεων προώθησης και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι να αναδειχθεί ο θετικός αντίκτυπος ενός υποστηρικτικού και φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος για τις θηλάζουσες εργαζόμενες μητέρες αλλά και για τους εργοδότες.

«Στο πλαίσιο εφαρμογής ποικίλων εργασιακών πολιτικών για την προστασία της γονεϊκότητας, μπορεί να υποστηριχτεί ο μητρικός θηλασμός και να βοηθηθούν οι γυναίκες να συνδυάσουν τον θηλασμό με την εργασία. Είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης μιας στρατηγικής τεχνικής, προκειμένου να διασφαλιστούν τα βασικά δικαιώματα προστασίας της μητρότητας και του μητρικού θηλασμού» τονίζει ο ΠΟΥ.

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ, οι έρευνες καταδεικνύουν ότι οι θετικές επιπτώσεις υποστήριξης του μητρικού θηλασμού στην εργασία δεν περιορίζονται μόνο στις μητέρες και στις οικογένειές τους. Επίσης και οι εργοδότες επωφελούνται από το να έχουν πιο ευχαριστημένο και πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό, λόγω της αυξημένης ικανοποίησης της εργαζόμενης και της μείωσης του άγχους, της λιγότερης απουσίας από την εργασία, της μεγαλύτερης αφοσίωσης και των λιγότερων αλλαγών προσωπικού. 

«Με στοχευμένες πολιτικές και δράσεις ο μητρικός θηλασμός στη δουλειά μπορεί να δουλέψει. Για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, χρειάζεται παραχώρηση της απαιτούμενης άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες μητέρες αλλά και οργάνωση χώρων εργασίας φιλικών προς τον μητρικό θηλασμό και τη θηλάζουσα μητέρα καθώς και όπου είναι εφικτό, ευέλικτες επιλογές εργασίας, όπως είναι η τηλεργασία», προστίθεται .

Σχετικά Άρθρα