ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δράσεις για την Εβδομάδα Πρόληψης Αποβλήτων

19 September 2023, 16:47

images

Πρόσκληση σε φορείς και οργανώσεις απευθύνει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2023 (EWWR 2023) στις 18 – 26 Νοεμβρίου. Η φετινή εβδομάδα πραγματοποιείται με το σύνθημα «Συσκευασίες! (Packaging)».

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι η Eβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων είναι μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να προβάλει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την εφαρμογή δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα αειφορικής χρήσης πόρων και διαχείρισης αποβλήτων (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση), με κορύφωση τέτοιων δράσεων την προτελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Περιβάλλοντος καλεί Αρχές Τοπικής Διοίκησης, συλλογικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, οργανωμένα σύνολα και μη κυβερνητικοί οργανισμοί, αλλά και το ευρύ κοινό, να εμπλακούν ενεργά σε δράσεις που αφορούν στη μείωση αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, καθώς και την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και την ορθολογιστική διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με την ιεράρχηση.

Σημειώνεται ότι καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δράσεων είναι η 12η Νοεμβρίου 2023, μέσω της ιστοσελίδας www.ewwr.eu. Στην εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν σε χρήσιμη πληροφόρηση για την εβδομάδα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και τον τρόπο υποβολής δράσεων, σε διαθέσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία και άλλο χρήσιμο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις δράσεις, σε ενημέρωση για δράσεις που έχουν υποβληθεί παλαιότερα ή και προγραμματίζονται για αυτή τη βδομάδα, όπου μπορούν να πάρουν ιδέες.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι πέρυσι κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων  υλοποιήθηκαν 16.129 δράσεις σε 36 χώρες. Τέλος, καλούνται όσοι αναζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις και λεπτομέρειες, να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση ngeorgiou@environment.moa.gov.cy.

Σχετικά Άρθρα