ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δραματική έκκληση για προσφορά αίματος

05 Μαΐου 2022, 14:12

images

Σήμα κινδύνου για δραματική έλλειψη αίματος, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλο το οικοδόμημα της υγείας, εξέπεμψαν σήμερα ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμικών Μίλτος Μιλτιάδους τόνισε ότι κινδυνεύει η ζωή των 650 θαλασσαιμικών, από συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες κάθε 15ήμερο μεταγγίσεις τους, λόγω έλλειψης αίματος.

Πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα αναβάλλονται περίπου 100-120 προγραμματισμένα ραντεβού για μεταγγίσεις την εβδομάδα, φέρνοντας σε δραματική κατάσταση του 650 πάσχοντες θαλασσαιμίας.

Σημείωσε ότι από τις δύο χιλιάδες φιάλες αίματος που ζητήθηκαν για τον Απρίλιο έχουν δοθεί λιγότερες από 1500, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία και την καθημερινότητα τους.

Ο κ. Μιλτιάδους εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για μια περιστασιακή κατάσταση και έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου καθώς όπως είπε, σύμφωνα με πληροφόρηση του, το επόμενο διάστημα θα οδηγηθούμε ακόμα και στην εξάντληση των αποθεμάτων ασφαλείας σε αίμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας.

Κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να ενσκήψουν στο πρόβλημα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προτάσεις για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Ερωτηθείς για τα αίτια του προβλήματος είπε ότι οφείλεται στην πανδημία, αλλά και σε άλλους παράγοντες.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος προέβη σε δραματική έκκληση προς τους πολίτες να τρέξουν να δώσουν αίμα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος δήλωσε ότι η κατάσταση είναι τρομακτική. Τώρα πρέπει όλοι οι αιμοδότες να προστρέξουν για να προσφέρουν αίμα, τόνισε.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα