ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δραματική έκκληση για αιμοδοσία

28 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Χαμηλή ροή αιμοδοτών παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα ενόψει καλοκαιρινών διακοπών, με το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να αιμοδοτήσουν πριν να πάνε στις διακοπές τους.

Η προϊστάμενη της Τράπεζας Αίματος Άντρη Παναγιώτου, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι γίνεται έκκληση προς τον κόσμο πριν τις διακοπές του να δώσει αίμα για να μην κινδυνεύσουν να μειωθούν τα αποθέματα αίματος που υπάρχουν ήδη.

Εξήγησε επίσης ότι πέραν των καλοκαιρινών διακοπών, η χαμηλή ροή αιμοδοτών που έχει σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα οφείλεται και λόγω των κρουσμάτων Covid-19. Συμπλήρωσε ότι συνήθως κατά τις περιόδους διακοπών όπως των Χριστουγέννων και του καλοκαιριού, σημειώνεται κυρίως χαμηλή ροή αιμοδοτών.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, συνολικά κάθε χρόνο παίρνουν 65 χιλιάδες φιάλες αίματος, αλλά αυτό δεν αναλογεί στον αριθμό των αιμοδοτών καθώς ένας αιμοδότης μπορεί να δώσει αίμα δύο ή/και τρεις φορές τον χρόνο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι χρειάζονται περίπου 250-300 φιάλες αίματος την ημέρα, ενώ αυτό το διάστημα ο αριθμός αυτός έπεσε κάτω από 300.

Σημείωσε ότι υπάρχει διαρκής ανάγκη μεταγγίσεων αίματος, είτε λόγω επειγόντων περιστατικών, αιμορραγιών, αλλά και για τους χρόνιους ασθενείς που χρειάζονται διαρκώς μετάγγιση αίματος όπως οι ασθενείς με θαλασσαιμία, οι ογκολογικοί ασθενείς, οι ασθενείς με αναιμία, λευχαιμία κλπ.

Κληθείσα να απαντήσει σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για αιμοδοσία, η κ. Παναγιώτου σχολίασε ότι «ο Κύπριος πολίτης ανταποκρίνεται», προσθέτοντας ότι «αυξάνονται και οι ανάγκες αλλά αυξάνονται και οι αιμοδότες».

Λόγω και του Covid-19, τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας, εάν και πλέον δεν ζητείται επίδειξη safe pass, το προσωπικό φοράει μάσκα όπως και οι αιμοδότες και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Προσθέτει ότι πλέον ο κόσμος δεν νιώθει ανασφάλεια όπως πριν δύο χρόνια όταν άρχισε η πανδημία.

Αναφορικά με την προσβασιμότητα των πολιτών στα κέντρα αιμοδοσίας, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι υπάρχουν κινητές μονάδες/συνεργεία σε διάφορες κοινότητες και γίνεται πληροφόρηση και ενημέρωση ωραρίου και τοποθεσίας τους μέσω μηνυμάτων και μέσω δημοσίευσης του προγράμματος στο διαδίκτυο από το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, διενεργούνται νέα συστήματα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, όπως η χρήση πανό.

Πρόσθεσε ότι οι κινητές μονάδες πηγαίνουν και στα σχολεία, στα λύκεια, αλλά λόγω της πανδημίας εδώ και δύο χρόνια δεν ήταν επιτρεπτό.

Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα

Όπως αναφέρεται στη διαδικτυακή σελίδα του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δώσουν αίμα, εφόσον: είναι υγιείς και δεν έχουν κρυολόγημα, γρίπη ή άλλη ασθένεια την ημέρα της αιμοδοσίας, είναι ηλικίας μεταξύ 17-65 ετών (για νέους ηλικίας 17-18 ετών χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση γονέα ή κηδεμόνα), το βάρος σώματος είναι τουλάχιστον 50 κιλά και η αιμοσφαιρίνη τους είναι στα φυσιολογικά επίπεδα.

Επίσης, μπορούν να δώσουν αίμα όσοι έχουν ασφαλισμένο τρόπο ζωής, πριν την αιμοδοσία δεν έχουν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά και δεν έχουν υποβληθεί σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή έχουν προσβληθεί από βαριά νόσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα