ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Νικολαΐδης: Οι φοιτητές να κάνουν αυτό που αγαπούν

27 Απριλίου 2023, 14:51

images

Οι φοιτητές πρέπει να κάνουν αυτό που αγαπούν για να είναι επιτυχημένοι, ανέφερε ο κύπριος επιστήμονας, καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης, σε διάλεξη που έδωσε εξ αποστάσεως με θέμα “Fetal Medicine”.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) που ήταν αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα DNA, η οποία τιμάται κάθε 25η Απριλίου, στην οποία παρουσιάστηκε το έργο και οι έρευνες του Ινστιτούτου.

Ως επίτιμος ομιλητής στην εκδήλωση ο κ. Νικολαϊδης, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές του ΙΝΓΚ, είπε: «Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί άνθρωποι στο κοινό και ελπίζω ότι κάποιοι από αυτούς θα αναλάβουν αυτήν την εκστρατεία που θα βελτιώσει τη φροντίδα των εγκύων γυναικών…Μακάρι να είχα ένα Ινστιτούτο του ίδιου βεληνεκούς και με την ίδια ποιότητα επιστημόνων που βλέπω σήμερα στο κοινό, για να συνεργαστούμε εδώ στο Λονδίνο».

Πρόσθεσε ότι «η συμβουλή μου, προς τους φοιτητές, είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να κάνουν αυτό που αγαπούν και αν δεν το κάνουν αυτό, αν δεν δώσουν τη ζωή τους σε αυτό που αγαπούν, δεν μπορούν να είναι επιτυχημένοι... Ξέρω ότι οι άνθρωποι που κάνουν διδακτορικό στο Ινστιτούτο σας είναι η αφρόκρεμα της Κύπρου, οπότε δεν χρειάζεται να σας συμβουλεύσω, έχετε ήδη μπει στο καλύτερο ίδρυμα που έχει η Κύπρος και αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι έχετε βρει τον δρόμο σας. Απλά συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνετε».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά επιτεύγματα του Ινστιτούτου και τη συμβολή του στην εξέλιξη του τομέα της γενετικής, από τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού, καθώς επίσης χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη.

Οι παρουσιάσεις των διδακτορικών φοιτητών κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών πεδίων σε τομείς στους οποίους το ΙΝΓΚ δραστηριοποιείται ερευνητικά και διαγνωστικά.

Ανάμεσα σε αυτά, Θαλασσαιμία, Αιμοσφαιρινοπάθειες, Νευρομυϊκές παθήσεις, Charcot-Marie-Tooth Disease, Σκλήρυνση κατά πλάκας, ALS, Καρκίνος του Δέρματος, Ιολογία, γενετικοί παράγοντες στην απώλεια εγκυμοσύνης, ηπατική αντίσταση στην ινσουλίνη, Επιληψία, Νόσος Alzheimer, Νόσος Parkinson, Βιοπληροφορικά και Βιοστατιστικά μοντέλα στη διάγνωση και θεραπευτική αγωγή, κ.ά.

30 χρόνια πορείας του ΙΝΓΚ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το μοντέλο εκπαίδευσης το οποίο εφαρμόζει το ΙΝΓΚ είναι καινοτόμο για τα κυπριακά δεδομένα, αφού κάτω από την ίδια στέγη συνυπάρχουν η έρευνα, οι διαγνωστικές και κλινικές υπηρεσίες μαζί με την εκπαίδευση.

Οι φοιτητές κινούνται σε ένα ζωντανό εργασιακό περιβάλλον και έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τα διάφορα τμήματα του ΙΝΓΚ και να εκπονήσουν τις ερευνητικές τους διατριβές σε πληθώρα θεμάτων, δίδοντάς τους πολύτιμη εμπειρία σε πραγματικές εργαστηριακές συνθήκες.

Επίσης, οι φοιτητές εντάσσονται στις ερευνητικές ομάδες του ΙΝΓΚ και παράλληλα παρακολουθούν διαλέξεις μαθημάτων κοινού κορμού και μαθημάτων επιλογής.

Σημειώνεται ότι η πέραν των 30 χρόνων πορεία του ΙΝΓΚ ως εργοδότη και πάροχου εκπαίδευσης, είναι καθοριστικός παράγοντας στην αναγνώριση των στοιχείων που αναζητούν οι εργοδότες. Ως εκ τούτου, οι φοιτητές εισπράττουν καθημερινά τις πολύτιμες δεξιότητες της ομαδικότητας, του επαγγελματισμού στη σωστή διεξαγωγή της εργαστηριακής δουλειάς και την εμπειρία στην κατάκτηση ερευνητικών κονδυλίων.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΝΓΚ είναι κατάλληλα για απόφοιτους ιατρικής, βιολογίας, γενετικής, νευροεπιστήμης, βιοιατρικής, χημείας και άλλων συναφών κλάδων, οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε Μεταπτυχιακό η Διδακτορικό επίπεδο. Γίνονται δεκτές αιτήσεις για όλα τα προγράμματα.


Σχετικά Άρθρα