ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Μηνά: Ο ναργιλές είναι το ίδιο τοξικός με το τσιγάρο

22 Φεβρουαρίου 2023, 11:00

images

Το ίδιο τοξικός και επικίνδυνος στην υγεία και στο περιβάλλον είναι ο ναργιλές όσο είναι και το τσιγάρο, αναφέρει ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Δρ Χρίστος Μηνά, τονίζοντας ότι η καλύτερη πρόληψη είναι η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα.

Σε συνέντευξή του στο YgeiaWatch, ο Δρ Μηνά, σημειώνει ότι οι εναλλακτικές επιλογές καπνίσματος αντί του συμβατικού τσιγάρου, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο ναργιλές, ενέχουν εξίσου πολλούς κινδύνους στην υγεία και στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο ναργιλέ, δήλωσε ότι είναι καπνικό προϊόν, καθώς επίσης ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα προϊόντα αυτά δεν επιτρέπεται να πωλούνται ή να σερβίρονται σε ανήλικα άτομα, δηλαδή κάτω των 18 ετών. 

Ο Δρ Μηνά υπογραμμίζει ότι ο καπνός που χρησιμοποιείται για το ναργιλέ δεν είναι λιγότερο τοξικός από εκείνον του τσιγάρου, ενώ το νερό στο εσωτερικό του δεν φιλτράρει τα τοξικά συστατικά του.

«Ο καπνός του ναργιλέ περιέχει υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών, όπως πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, βαρέα μέταλλα και καρκινογόνα χημικά», εξηγεί, σημειώνοντας ότι «ο καπνός του ναργιλέ στους μη-καπνιστές ενέχει τους ίδιους κινδύνους με το παθητικό κάπνισμα από συμβατικά τσιγάρα».

Επίσης, προϊόντα ατμίσματος, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και η εισπνοή τους στους πνεύμονες μέσω του ατμίσματων δεν είναι ασφαλής.  

Τονίζει ότι τα προϊόντα ατμίσματος, περιέχουν υψηλά ποσοστά νικοτίνης, η χρήση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε υπέρδοση, ειδικότερα εάν συνδυάζονται και με παράλληλη χρήση συμβατικού τσιγάρου.

«Έφηβοι οι οποίοι καπνίζουν ή ατμίζουν, έχουν αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης, ενώ δυσκολεύονται στη διαχείριση των συναισθημάτων τους, όπως ο θυμός και η ένταση», αναφέρει.

 Εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα – συνείδηση της κοινωνίας

Ο Δρ Μηνά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ένας από τους πυλώνες της εθνικής στρατηγικής 2021-2028 και το Σχέδιο δράσης της ΑΑΕΚ για το 2021-2023, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα.

Αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής, υπέδειξε ότι «σίγουρα δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά και πολλές φορές βλέπουμε διάφορες μεταβολές στη νομοθεσία, που είναι πολύ σημαντικό να καταλήξουμε στην οριστική νομοθεσία αλλά κυρίως στην εφαρμογή της».

Για να εφαρμοστεί σωστά η νομοθεσία, αναφέρει ότι δεν είναι μόνο δουλειά της αστυνομίας, αλλά είναι και των κοινοτικών και δημοτικών αρχών.

«Ίσως θα πρέπει να εμπλακούμε και τα οργανωμένα σύνολα, αλλά κυρίως επαφίεται και στη συνείδηση της κοινωνίας των πολιτών. Μόνο η εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα και το αλκοόλ θα αποτελούσε το κύριο προληπτικό μέτρο», επισημαίνει.

Συνεπώς, αναφέρει, θα πρέπει να γίνει αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και κέντρα αναψυχής, αλλά και των νέων καπνικών προϊόντων.

Προσθέτει ότι θα πρέπει παράλληλα να καλλιεργηθεί η κουλτούρα και να αντιληφθεί ο καθένας ότι είναι δικαίωμα του να απολαμβάνει καθαρό αέρα, αλλά και να αντιστέκεται στο παθητικό κάπνισμα.

Προγράμματα διακοπής καπνίσματος

Όπως αναφέρει ο Δρ Μηνά, στην Κύπρο υπάρχουν προγράμματα διακοπής καπνίσματος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), τα οποία έχουν ως στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος.

Τα προγράμματα εφαρμόζονται παγκύπρια από εξειδικευμένο προσωπικό δωρεάν και προσφέρουν συμβουλευτική υποστήριξη (μέσω ατομικών, ομαδικών εβδομαδιαίων συναντήσεων) και φαρμακευτικές παρεμβάσεις (μέσω χρήσης εμπλάστρων νικοτίνης).

Ακόμη, υπάρχει η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 1431, μέσω της οποίας ο κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί ή να διακόψει το κάπνισμα, μπορεί να επικοινωνήσει (Δευτέρα-Παρασκευή, 7:30-15:00).

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα