ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Ηλία: Δεν υπάρχει ανησυχία για επανεμφάνιση στρεπτόκοκκου σε παιδιά

16 Ιουνίου 2023, 13:56

images

Δεν υπάρχει ανησυχία για επανεμφάνιση σοβαρής επιπλοκής από στρεπτόκοκκο σε παιδιά στην Κύπρο, αναφέρει ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ Αβραάμ Ηλία, σημειώνοντας ότι με τα πρώτα συμπτώματα κάθε παιδί πρέπει να επισκέπτεται τον παιδίατρο του.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Δρ Ηλία, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο παιδιού από στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για την πρόκληση σοβαρής νόσησης σε παιδιά από το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου στην Κύπρο, καθώς το μεγάλο κύμα περιστατικών του περασμένου χειμώνα έχει περάσει.

Πρόσθεσε ότι το καλό κλίμα της καλοκαιρινής περιόδου συμβάλει επίσης στο να μην υπάρξουν ακραία περιστατικά στρεπτόκοκκου σε παιδιά.

Αναφερόμενος στην έξαρση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων τον περασμένο χειμώνα στην Κύπρο, είπε ότι ήταν μία ασυνήθιστη αύξηση και αρκετά παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην παιδιατρική κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Όπως εξηγεί, ορισμένα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην Μονάδα Εντατικής Παίδων γιατί είχαν εμφανίσει διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο που είναι μία σοβαρή επιπλοκή της νόσου του στρεπτοκόκκου και επίσης υπήρξαν παιδιά τα οποία είχαν κάνει άσχημες επιπλοκές της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης όπως παραλληλοκολπίτιδες, επιπληγμένες μαστοειδίτιδες και επιπληγμένες ωτίτιδες.

Ακόμη, ορισμένα παιδιά είχαν νοσηλευτεί λόγω της απώτερης επιπλοκής του στρεπτοκόκκου που είναι η οξεία μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα, η οποία εκδηλώνεται συνήθως με αιματουρία, δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη νόσο από στρεπτόκοκκο.

«Είχαμε μαζεμένα περιστατικά μεταστρεπτοκοκκικής σπειραματονεφρίτιδας τον περασμένο χειμώνα, όσα δεν είχαμε τα τελευταία λίγα χρόνια».

Ο Δρ Ηλία διευκρινίζει ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο, για να γνωρίζει ο κόσμος. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που προσβάλει παιδιά κυρίως ηλικίας από 2 ετών μέχρι 10 ετών.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές

Όσον αφορά τα συμπτώματα που προκαλεί, αναφέρει ότι συνήθως προκαλεί πυρετό, δυσκαταποσία, μπορεί να προκαλέσει πυώδη αμυγδαλίτιδα, σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως είναι η ωτίτιδα ή η μαστοειδίτιδα ή ακόμη και η παραλληλοκολπίτιδα.

Επίσης, σε σπανιότερες περιπτώσεις το παιδί μπορεί να εκδηλωθεί με θορυβώδη συμπτωματολογία όπως ψηλός πυρετός, ανορεξία, δυσκαταποσία, νωθρότητα, εξανθηματική νόσο, γαστρεντερικές διαταραχές και για τον λόγο αυτό το παιδί απαιτεί άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο για να πάρει άμεσα την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, γιατί η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτική αγωγής στα παιδιά αυτά θεωρείται σωτήρια για τη νόσο αυτή.

Σημείωσε ότι «για αυτόν τον λόγο ορισμένα παιδιά στο εξωτερικό έχουν χαθεί γιατί είχαν πάει καθυστερημένα στο νοσοκομείο, αλλά και ορισμένες φορές ο στρεπτόκοκκος εκδηλώνεται με τη διεισδυτική του μορφή που είναι πιο θορυβώδης».

Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, η πλειονότητα των περιπτώσεων του στρεπτοκόκκου δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, αφού τα παιδιά αυτά μπορούν να θεραπευτούν με χορήγηση ενός απλού αντιβιοτικού και μπορούν να πάρουν και στο σπίτι τη θεραπεία.

Προσθέτει ότι ο στρεπτόκοκκος μπορεί να εκδηλωθεί και με τη μορφή οστρακιάς, η οποία είναι ένα χαρακτηριστικό δερματικό νόσημα που οφείλεται στον στρεπτόκοκκο και μπορεί να προσβάλει τα παιδιά. Ακόμη, δύο με τρεις εβδομάδες μετά μπορεί να κάνει επιπλοκές, όπως ο ρευματικός πυρετός ή μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς

Ο Δρ Ηλία αναφέρει ότι οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν για το παιδί στις περιπτώσεις που παρουσιάζει θορυβώδη κλινική εικόνα με υψηλό πυρετό ο οποίος δεν αποχωρεί εύκολα με τα αντιπυρετικά, εάν παρουσιάζει ανορεξία, νωθρότητα, ή ακόμα και αναπνευστική δυσχέρεια.

«Οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα εκτίμηση από τον παιδίατρο τους. Στις περιπτώσεις αυτές οι οποίες είναι λίγες, μπορεί να προσβληθούν και τα ζωτικά όργανα του παιδιού, το οποίο αν δεν πάρει έγκαιρη θεραπεία μπορεί να χάσει τη ζωή του», είπε.

Η διάγνωση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης μπορεί να γίνει με strep test, δήλωσε.

Ο πρώτο θάνατος παιδιού από στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα 12/6/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) της Ελλάδας ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε αγόρι ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας.

Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, «σύμφωνα με αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτόκοκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησε στις 22 Δεκεμβρίου 2022 για αυξητική τάση των σοβαρών περιστατικών στην Ευρώπη, αλλά η τελευταία εβδομαδιαία που δημοσιοποίησε αναφορά για το στρεπτόκοκκο Α, είναι η εβδομάδα 7-13 Μάϊου 2023.

Στην εν λόγω αναφορά, αναφέρει ότι κάποιες χώρες όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία, συνεχίζουν να καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, ενώ η Γαλλία παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση, αλλά και ότι συνίσταται η πρόληψη με σωστή υγιεινή. Στη δε ανάλυση της ίδιας εβδομάδας αναφέρεται ότι υπάρχουν μεν αυξημένα περιστατικά που καταγράφονται καθώς φτάνουν στα νοσοκομεία, αλλά ότι το κλείσιμο των σχολείων αναμένεται να εκτονώσει το όποιο πρόβλημα.

Ακόμη, στην τελευταία ανακοίνωση του ECDC που αφορά την εβδομάδα 5-11 Ιουνίου 2023, αναφέρεται ότι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α έχει εξαφανιστεί από την περίληψη καθώς τα κρούσματα μειώθηκαν πανευρωπαϊκά.




Σχετικά Άρθρα