ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ. E. Ανδρέου: Τα οφέλη από επιβολή φόρων στη ζάχαρη

18 September 2023, 09:46

images

Στα οφέλη των κοινωνιών από την επιβολή φόρων στη ζάχαρη, αναφέρθηκε η πρόεδρος του συνδέσμου διαιτολόγων, Δρ Ελένη Ανδρέου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Άλφα Κύπρου με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μηδενικό συντελεστή στη ζάχαρη, η Δρ Ανδρέου ανέφερε ότι στις 13 Δεκεμβρίου 2022 ο ΠΟΥ είχε ενθαρρύνει πολλές χώρες να βάλουν φόρους στη ζάχαρη και αποδείχθηκε μέσα από μελέτες, ότι μέσα στα πέντε χρόνια μπορεί να εξοικονομηθούν $1,5 τρισ. έστω και με μηδαμινό φόρο στη ζάχαρη.

Πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες όπως το Μεξικό, η Αγγλία και η Ν. Αφρική έχουν ακολουθήσει αυτήν την οδηγία και βοήθησε τόσο την οικονομία, όσο και τη συνολική υγεία του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τη Δρ. Ανδρέου, η ζάχαρη είναι η πηγή ενέργειας του εγκεφάλου και των μυών, τονίζοντας ωστόσο ότι «η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί με τον μηχανισμό του εγκεφάλου να τη συνηθίσει ο οργανισμός και να τη μετατρέψει σε λίπος, δημιουργώντας πολλά προβλήματα υγείας».

Επεσήμανε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, έχει συνδεθεί με προβλήματα καρδιάς, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα παχυσαρκίας ενώ έχει ως αποτέλεσμα να χαλά τα δόντια του ατόμου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί περισσότερα χρήματα για να τα επιδιορθώσει.

Παράλληλα, πρόσθεσε, η ίδια η ζάχαρη μπορεί να χαλάσει την ποιότητα του δέρματος, μπορεί να μειώσει τη γνωστική λειτουργία του ατόμου και να το κάνει περισσότερο υπερκινητικό με μειωμένη μνήμη.

Σημείωσε ότι τη ζάχαρη μπορεί να τη λάβει το άτομο και από άλλα τρόφιμα, όπως είναι τα φρούτα και το ψωμί.

«Θα πρέπει οι καταναλωτές να διαβάζουν τις ετικέτες προσεκτικά γιατί υπάρχουν 59 διαφορετικοί τρόποι που μπορεί να περιγράφει η ζάχαρη», υπέδειξε.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έλαβε απόφαση να ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες ο κατάλογος με τον μηδενικό συντελεστή για βασικά προϊόντα και έχουν προστεθεί άλλα δύο προϊόντα καθημερινής χρήσης, ο καφές και η ζάχαρη.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα