ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Βερεσιές: Δεν υπάρχει δομή για απεξάρτηση ασθενών με ψυχικές διαταραχές

11 Μαΐου 2023, 14:07

images

Δεν υπάρχει δομή για αποτοξίνωση και απεξάρτηση ασθενών με συννοσηρότητα ψυχικής διαταραχής και διαταραχής χρήσης ουσιών στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, σημείωσε ο ψυχίατρος και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ, Δρ Κυριάκος Βερεσιές.

Στη συνάντηση Δικτύου συνεργατών πρόληψης και θεραπείας που πραγματοποίησε σήμερα η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), ο Δρ Βερεσιές ανέφερε στην παρουσίαση του ότι στο νοσοκομείο Αθαλάσσας δεν υπάρχει δομή για αποτοξίνωση και απεξάρτηση για τον ασθενή με συννοσηρότητα και ως εκ τούτου αντιμετωπίζεται μόνο η μια πλευρά της πάθησης του.

Σύμφωνα με τον Δρ Βερεσιέ, «λόγω των δυσκολιών συνειδητοποίησης του προβλήματος από τον χρήστη, πολύ σπάνια ζητά μόνος του βοήθεια».

Όπως ανέφερε, «η θεραπεία της ψυχικής κατάστασης και η αποχή από τις ουσίες είναι οι λόγοι που βρίσκεται σε ένα κλειστό πρόγραμμα και όχι λόγω της θέλησης του εξαρτημένου ατόμου». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «να ακολουθεί η απόλυση του ατόμου και δυστυχώς σε λίγο χρονικό διάστημα η υποτροπή και πλέον έχουμε την ίδια διαδικασία», συμπλήρωσε.

Εξήγησε, επίσης, συνοπτικά ότι η συννοσηρότητα  είναι ένα φαινόμενο που αποτελεί κλινική πραγματικότητα και όχι απλά μία θεωρητική κατασκευή, και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κλινική πρακτική.

Σημείωσε πως τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά συννοσηρότητας είναι ιδιαίτερα ψηλά και μπορούν να αποδοθούν στην τύχη, προσθέτοντας ότι «γίνεται λόγος για ένα πληθυσμό με πολλαπλές ανάγκες και κινδύνους και η ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών μοντέλων και παρεμβάσεων είναι ζωτικής σημασίας».

Ο Δρ Βερεσιές, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη ειδικών δομών, προγραμμάτων, κατάλληλων δεξιοτήτων, η προσεκτική αξιολόγηση των αναγκών του κάθε ασθενή και η στενή συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών ψυχικής υγείας και του χώρου των εξαρτήσεων, μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα αντιμετώπισης της συννοσηρότητας.

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να γίνει μία ελάχιστη επιμόρφωση του γενικού γιατρού, και τουλάχιστον να ρωτά τον ασθενή πώς είναι με το ποτό, με τα ναρκωτικά».

«Το θέμα είναι ότι το σύστημα ολόκληρο αφήνει έξω τις εξαρτήσεις», υπέδειξε.

Ο πρόεδρος της ΑΑΕΚ, Δρ Χρίστος Μηνά, εξήγησε ότι ο ψυχίατρος καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση που έχει ενώπιον του. «Πέραν από την ανάγκη δημιουργίας δομών που θα αντιμετωπίσουν, είτε στο μοντέλο αλληλουχίας, είτε στο μοντέλο παράλληλης αντιμετώπισης της συννοσηρότητας, θα πρέπει να αναπτυχθεί η διασύνδεση και η επικοινωνία όλων των φορέων για να μην καταλήγουμε σε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα», σημείωσε.

Δεν υπάρχει στο ΓεΣΥ φάρμακο απεξάρτησης

Ο Δρ Βερεσιές, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το θέμα των εξαρτήσεων αυτή τη στιγμή στην Κύπρο δεν υπάρχει στο ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο ένα φάρμακο με το οποίο θα μπορούσαν να επωφεληθούν τα άτομα μέσω του ΓεΣΥ και αυτό έχει αποκλειστεί».

Της Ουρανίας Στυλιανού






Σχετικά Άρθρα