ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ Α. Χατζηπαναγή: Τι λέει για εποχιακές λοιμώξεις, εμβόλια και ΓεΣΥ

20 Μαρτίου 2022, 06:00

images

Για τις εποχιακές λοιμώξεις, τα εμβόλια στα παιδιά και τα προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) αναφέρεται  ο Δρ Αδάμος Χατζηπαναγή Παιδίατρος, Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Σε συνέντευξη στο YgeiaWatch,  Δρ Χατζηπαναγή αναφέρει ότι ανάλογα με τη εποχή υπάρχουν και οι ανάλογες λοιμώξεις.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι τους χειμερινούς μήνες παρουσιάζονται κυρίως βρογχίτιδες, πνευμονίες, λαρυγγίτιδες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζονται γαστρεντερίτιδες, οι οποίες αποτελούν πλέον ένα νόσημα όλων των εποχών.

Αναφερόμενος στα μέτρα πρόληψης από τις λοιμώξεις δήλωσε ότι η ατομική υγιεινή είναι η κύρια πρόληψη.

Δηλαδή, εξηγεί, «όταν ακολουθούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής και όταν ο κόσμος αποφεύγει τους στενούς συνωστισμούς, δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι».

Έθεσε ως εξαίρεση τα νηπιαγωγεία στα οποία είναι δύσκολο να αποφύγουν τον συνωστισμό τα παιδιά.

Κληθείς να απαντήσει ποιες είναι οι κυριότερες ανησυχίες των γονέων για τα παιδιά τους, απάντησε ότι ανησυχούν κυρίως εάν έβαλε βάρος το μωρό τους και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά αναφέρονται σε θέματα που αφορούν την εφηβεία, όπως η περίοδος στα κορίτσια.

Όσο αφορά τον COVID-19, τονίζει ότι οι γονείς πλέον δεν ανησυχούν τόσο όσο στην αρχή της πανδημίας.

Ο Δρ Χατζηπαναγή δήλωσε επίσης στο YgeiaWatch ότι είναι υπέρ των εμβολίων στα παιδιά.

Όπως ανέφερε, «είναι πάρα πολύ χρήσιμο να εμβολιάζονται για πολλούς λόγους. Οι επιπλοκές είναι ασήμαντες έως ανύπαρκτες. Εάν ένα παιδί νοσήσει έχει μία μικρή πιθανότητα να νοσήσει βαριά, επομένως καλό είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά».

Συμπλήρωσε ότι παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του COVID-19 στα παιδιά δεν έχουν αναφερθεί.

Ερωτηθείς για την ποιότητα του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα στα σχολεία, δήλωσε ότι «ο καλός αερισμός των αιθουσών είναι η καλύτερη συμβουλή που δίνει στους εκπαιδευτικούς για τα σχολεία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «τα σχολεία θα πρέπει να κτίζονται σε περιοχές χωρίς πολλή κίνηση στο δρόμο γιατί δημιουργούνται καυσαέρια τα οποία αναπνέουν τα παιδιά στο σχολείο».

Με του ψύλλου πήδημα στα νοσοκομεία

Αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάζει το ΓεΣΥ δήλωσε ότι «έχει πολλά προβλήματα το ΓεΣΥ τα οποία προέρχονται κυρίως από τη συμπεριφορά του κόσμου».

Εξηγώντας ανέφερε ότι «επειδή παρέχονται στον κόσμο δωρεάν υπηρεσίες, ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι πρέπει να τις χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα. Έτσι υπάρχει υπερφόρτωση του συστήματος».

«Στο τέλος, αυτοί που πραγματικά χρειάζονται τον γιατρό, χρειάζεται να περιμένουν ένα μήνα για ραντεβού», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Η συνέντευξη

-Ποιες είναι οι συχνότερες λοιμώξεις στα παιδιά που συναντάτε; Υπάρξει έξαρση το τελευταίο διάστημα; Ποια μέτρα πρόληψης προτείνετε;

-Aνάλογα με τη εποχή υπάρχουν και οι ανάλογες λοιμώξεις. Tους χειμερινούς μήνες παρουσιάζονται κυρίως βρογχίτιδες, πνευμονίες, λαρυγγίτιδες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζονται γαστρεντερίτιδες, οι οποίες αποτελούν πλέον ένα νόσημα όλων των εποχών.

H ατομική υγιεινή είναι η κύρια πρόληψη. Όταν ακολουθούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής και όταν ο κόσμος αποφεύγει τους στενούς συνωστισμούς, δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι.

Εξαίρεση αποτελούν τα νηπιαγωγεία στα οποία είναι δύσκολο να αποφύγουν τον συνωστισμό τα παιδιά.

-Ποιες είναι οι κυριότερες ανησυχίες των γονέων ως προς την υγεία των παιδιών τους; Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς;

-Οι κυριότερες ανησυχίες των γονέων για τα παιδιά τους, είναι κυρίως εάν έβαλε βάρος το μωρό τους και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά ανησυχούν για θέματα που αφορούν την εφηβεία, όπως η περίοδος στα κορίτσια.

Όσο αφορά τον COVID-19, οι γονείς πλέον δεν ανησυχούν τόσο.

-Ποια είναι η γνώμη σας για τον εμβολιασμό κατά του COVID στις ηλικίες 5-11 ετών;

-Είμαι υπέρ των εμβολίων στα παιδιά. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο να εμβολιάζονται για πολλούς λόγους. Οι επιπλοκές είναι ασήμαντες έως ανύπαρκτες. Εάν ένα παιδί νοσήσει έχει μία μικρή πιθανότητα να νοσήσει βαριά, επομένως καλό είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά.

-Έχουν αναφερθεί παρενέργειες σε παιδιά λόγω εμβολιασμού κατά του Covid;

-Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες σε παιδιά από το εμβόλιο κατά του COVID-19

-Διεξάγετε μία σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων όπως "Η ποιότητα του αέρα εσωτερικού και εξωτερικού αέρα στα σχολεία". Τι έχετε να αναφέρετε σχετικά με αυτό; Τι προτείνετε ειδικότερα τώρα που επικρατεί η πανδημία COVID;

O καλός αερισμός των αιθουσών είναι η καλύτερη συμβουλή για τους εκπαιδευτικούς για τα σχολεία.

Τα σχολεία θα πρέπει να κτίζονται σε περιοχές χωρίς πολλή κίνηση στο δρόμο γιατί δημιουργούνται καυσαέρια τα οποία αναπνέουν τα παιδιά στο σχολείο.

-Όσον αφορά το ΓεΣΥ έχετε παρατηρήσει κάποια προβλήματα ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών/ασθενών; Ο φόρτος εργασίας σας αυξήθηκε;

Το ΓεΣΥ έχει πολλά προβλήματα τα οποία προέρχονται κυρίως από τη συμπεριφορά του κόσμου

Επειδή παρέχονται στον κόσμο δωρεάν υπηρεσίες, ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι πρέπει να τις χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα. Έτσι υπάρχει υπερφόρτωση του συστήματος.

Στο τέλος, αυτοί που πραγματικά χρειάζονται τον γιατρό, χρειάζεται να περιμένουν ένα μήνα για ραντεβού.

Σχετικά Άρθρα