ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίπλα στους νοσηλευτές η πολιτεία και κοινωνία

12 Μαΐου 2023, 13:16

images

Δίπλα στους νοσηλευτές βρίσκεται η πολιτεία και η κοινωνία, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο και την προσφορά του επαγγέλματος στην υγεία του ανθρώπου, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας Covid-19, αναγνωρίζοντας επίσης και την ανάγκη για επένδυση και λήψη μέτρων για στήριξη του συστήματος υγείας.

Σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών που γιορτάζεται παγκοσμίως την 12η Μαΐου, το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ΔΣΝ) και οι 136 εθνικοί νοσηλευτικοί σύνδεσμοι μέλη του, που εκπροσωπούν 28 εκατομμύρια νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο, καλούν τις κυβερνήσεις, τις κοινωνίες των πολιτών, τους διεθνείς οργανισμούς, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους επαγγελματίες υγείας να αναλάβουν δράση στη δημιουργία ασφαλών, αποδοτικών και προσβάσιμων υπηρεσιών στα συστήματα υγείας.

«Η υγεία πρέπει να θεωρηθεί ως επένδυση που συνδέεται άμεσα με την υγιή κοινωνία», τονίζει.

Σε πρόσφατη έκθεση για τη συμβολή του υγειονομικού δυναμικού στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας (Recover to Rebuild: Investing in the Nursing Workforce for Health System Effectiveness - Buchan & Catton, 2023), καταγράφονται οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας covid-19 και το πλήγμα που έχουν υποστεί οι νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, οι έρευνες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν διεξαχθεί και στην Κύπρο, κατέδειξαν ότι το εργασιακό άγχος, η κατάθλιψη και η επαγγελματική εξουθένωση έχουν επηρεάσει σοβαρά τους νοσηλευτές.

«Σε συνδυασμό με την παγκόσμια έλλειψη νοσηλευτών, η έκθεση υποστηρίζει ότι εάν δεν παραχωρηθούν οι απαραίτητοι πόροι στο νοσηλευτικό δυναμικό για να ανακάμψει, τα έθνη δεν θα είναι σε θέση να ανοικοδομήσουν τις υπηρεσίες τους και να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες υγείας του πληθυσμού τους. Επιβάλλεται λοιπόν, οι κυβερνήσεις να αναλάβουν επείγουσα δράση και να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικά για το μέλλον», υπογραμμίζει.

Ο ΠΑΣΥΝΜ ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους συναδέλφους για το έργο που επιτελούν και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να προωθεί το νοσηλευτικό επάγγελμα έτσι ώστε οι νοσηλευτές να μπορούν να παρέχουν φροντίδα υγείας για όλους.

Οι νοσηλευτές/ριες παραμένουν πάντα δίπλα στον άνθρωπο

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «είναι πλέον η χρονική στιγμή που πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον και να δούμε πώς οι επενδύσεις στη νοσηλευτική θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας και την υγειονομική περίθαλψη».

«Στην Κύπρο του σήμερα, τα κέντρα Υγείας και γενικότερα οι υπηρεσίες υγείας είναι υποστελεχωμένα και υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό», προσθέτει.

Συνεπώς, «αντιλαμβανόμενοι ότι δεν υπάρχει υγεία χωρίς υγιείς νοσηλευτές, ως Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), συνεχίζουμε τις δράσεις ενδυνάμωσης των νοσηλευτών, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά, ώστε να συνεχίσουν να διεκδικούν αύξηση πόρων και επενδύσεων, με στόχο ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους ίδιους και ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τον πληθυσμό, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», επισημαίνει.

Ο ΟΚΥπΥ αναγνωρίζει το δύσκολο έργο των νοσηλευτών

Το δύσκολο έργο που επιτελούν καθημερινά οι νοσηλευτές, αλλά και τον ρόλο τους στη κοινή προσπάθεια για παροχή υπηρεσιών υγεία υψηλού επιπέδου, αναγνωρίζει ο ΟΚΥπΥ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, που τιμάται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας οι νοσηλευτές, υπερβάλλοντας εαυτόν κατέθεταν τη ψυχή τους καθημερινά και έδιναν μάχες σε εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, επιτυγχάνοντας απόλυτα στην αποστολή τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας και κρατώντας αλώβητο το σύστημα υγείας του τόπου μας.

«Είναι γι’ αυτό που το κυρίαρχο μήνυμα για τη φετινή επέτειο που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, ‘Οι νοσηλευτές μας! Το μέλλον μας!’ αποκτά πρόσθετη σημασία», αναφέρει.

Η Διοίκηση, η Διεύθυνση και το προσωπικό του Ο.Κ.Υπ.Υ. εκφράζει τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές του για την αδιάκοπη και πολύτιμη προσφορά τους.

Ε. Ταμπούρης: Επένδυση στη νοσηλευτική για ενίσχυση συστήματος υγείας

Με την επένδυση στο νοσηλευτικό δυναμικό μπορεί να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και να διασφαλιστεί η ισότητα στην υγεία, σημειώνει ο διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ευαγόρας Ταμπούρης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών.

Όπως αναφέρει, η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας εκφράζει θερμότατα συγχαρητήρια προς όλους τους νοσηλευτές/τριες, τις επισκέπτριες και τους επισκέπτες υγείας, τις μαίες, τους μαιευτές της Κύπρου, για την αξιέπαινη συνεισφορά τους μέσω του έργου τους, διασφαλίζοντας την υγεία του πληθυσμού.

«Αποτελούν τη μεγαλύτερη μάζα του ανθρώπινου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας μιας χώρας, της χώρα μας, είναι μια δυνατή φωνή, αποτελούν δύναμη, προσφέρουν υγεία σε όλους, μπορούν να προσφέρουν περισσότερα με λιγότερα, προσαρμόζονται αποτελεσματικά σε κάθε νέα πρόκληση. Καλούνται τώρα να αναλάβουν δράση, να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στοχεύοντας στη διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας στο μέλλον», επισημαίνει.

Προσθέτει ότι η νοσηλευτική επιστήμη είναι η λύση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης ανά το παγκόσμιο και ότι η επένδυση στο νοσηλευτικό δυναμικό σημαίνει ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε, να μεταμορφώσουμε και να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας για να διασφαλίσουμε την ισότητα στην υγεία.

«Επενδύοντας στη Νοσηλευτική και σεβόμενοι τα δικαιώματα, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο, πιο ανθεκτικό, ικανό και ικανοποιημένο νοσηλευτικό δυναμικό για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις που έχει μπροστά του», υπογραμμίζει.

Ελλιπής στελέχωση, ανάγκη για μέτρα στήριξης νοσηλευτικού δυναμικού

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) σε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή τονίζει ότι οι νοσηλευτές αποτελούν σημαντικό πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας, εκφράζοντας τον σεβασμό , την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους νοσηλευτές, τις νοσηλεύτριες και τις μαίες, και τους ευχαριστεί θερμά για το ουσιαστικό έργο που επιτελούν καθημερινά, φροντίζοντας αδιάλειπτα και στηρίζοντας τους συνανθρώπους μας, με ευαισθησία και ανθρώπινο πρόσωπο.

Όπως αναφέρεται, «με πραγματική ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και αλτρουισμό και έχοντας πάντοτε τον άνθρωπο στο επίκεντρο, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά ώστε να παρέχουν φροντίδα και ανακούφιση σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη. Ακόμα και κάτω από πρωτόγνωρες και δύσκολες παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία».

Το ΑΚΕΛ σε σχετική ανακοίνωση, κάνει αναφορά στην ελλιπή στελέχωση και τους μειωμένους προϋπολογισμούς στην Υγεία, οι οποίοι καθιστούν δυσκολότερο το έργο όλων των επαγγελματιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών το ΑΚΕΛ εκφράζει σεβασμό και εκτίμηση προς τους νοσηλευτές για την επαγγελματική αφοσίωση τους στην παροχή υπηρεσιών και φροντίδας Υγείας προς τον Άνθρωπο και την κοινωνία.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι νοσηλευτές αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και φροντίδας και ως εκ τούτου, τονίζεται, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ολόπλευρη στήριξη του νοσηλευτικού δυναμικού.

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών τιμά όλους τους νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Υπογραμμίζει πως για να έχει ποιότητα το έργο τους, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αριθμός νοσηλευτών, οι οποίοι πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και να έχουν κίνητρα για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας.

Η ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ μοίρασε ευχετήριες κάρτες στους νοσηλευτές για την προσφορά τους

Επίσκεψη στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πραγματοποίησε σήμερα η Κλαδική Επιτροπή Εργαζομένων στα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, μοιράζοντας ευχετήριες κάρτες στους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πως είναι δίπλα τους και αγωνίζεται για τα δικαιώματά τους.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Κλαδική Επιτροπή Εργαζομένων στα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ εκφράζει τα θερμότατα συγχαρητήρια της προς όλους τους Νοσηλευτές/τριες για το αξιέπαινο έργο που παράγουν και για τις καθημερινές μάχες που δίνουν για τη περιφρούρηση και τη φροντίδα της ανθρώπινης υγείας.

Όπως αναφέρει, ο εορτασμός της μέρας αυτής αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής για τη πολυεπίπεδη προσφορά και την ανεκτίμητη συνεισφορά τους που έχει πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

«Η 12η Μαΐου θα μπορούσε να αποτελεί πραγματική γιορτή αν βασικά ζητήματα και αιτήματα του νοσηλευτικού κλάδου είχαν επιλυθεί, όπως είναι οι συμφωνημένοι όροι εργασίας μέσω Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, Α.Τ.Α. για όλους τους εργαζόμενους, αναγνώριση της επιστημονικότητας του επαγγέλματος και ανάλογη μισθολογική αναβάθμιση, ενδεδειγμένη ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας», σημειώνει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα