ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διευκρινίσεις ΟΑΥ για ελλείψεις φαρμάκων εντός ΓεΣΥ

13 Μαΐου 2022, 16:14

images

Διευκρινίσεις για το θέμα ελλείψεων φαρμάκων εντός του Γενικού Σχεδίου Υγείας δίνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Απαντώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για την έλλειψη και τη μη διαθεσιμότητα φαρμάκων εντός του ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ διευκρινίζει με στοιχεία και πρωτόκολλα τις περιπτώσεις συγκεκριμένων φαρμάκων που τίθενται στο στόχαστρο.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Υγείας σε επιστολή της προς τον ΟΑΥ, έθιξε το ζήτημα ότι για ορισμένα φάρμακα τα οποία διατίθενται μέσω ΓεΣΥ παρουσιάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα έλλειψη στα ιδιωτικά φαρμακεία ή ότι ενώ παρέχονται μέσω ΓεΣΥ και βρίσκονται σε απόθεμα, διατίθενται μόνο για αγορά εκτός ΓεΣΥ, όπως είναι τα κορτιζονούχα σκευάσματα.

Έγινε αναφορά επίσης στον αριθμό των φαρμάκων, απαραίτητων για τις θεραπείες κυρίως χρόνιων ασθενών, που δεν διατίθενται εντός ΓεΣΥ ή διατίθενται με μεγάλο κόστος συμπληρωμής για τον δικαιούχο.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, απαντώντας σχετικά με τη διάθεση των φαρμάκων στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), διευκρίνισε ότι στον πίνακα που επισυνάφθηκε στην εν λόγω επιστολή περιλαμβάνονται 48 προϊόντα - από τα οποία τα 24 αποζημιώνονται είτε αυτούσια (17) είτε αντίστοιχα με την ίδια δραστική ουσία (7). Πρόσθεσε ότι άλλα επτά (7) σκευάσματα που ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη, ευρίσκονται στη διαδικασία ένταξης και θα είναι διαθέσιμα από το ΓεΣΥ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Τσινωντίδης, ανέφερε ακόμη ότι ο ΟΑΥ θα επανεξετάσει την κάλυψη χορήγησης του ενδοφλέβιου σίδηρου, καθώς επίσης ότι τα συμπληρώματα διατροφής και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) δεν αποζημιώνονται από τα συστήματα υγείας.

«Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός καλύπτει ορισμένα σε εξειδικευμένες κατηγορίες ασθενών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παρενεργειών ή σε περιπτώσεις όπου είναι θεραπευτικά. Επιπλέον, εξετάζει το ενδεχόμενο αποζημίωσης κάποιων εκ των ουσιών», συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσινωντίδης, ορισμένα φάρμακα χορηγούνται στη βάση πρωτοκόλλων, τα οποία είναι αναγκαία για την ορθή χρήση των φαρμάκων και της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

Ο ΟΑΥ παρακολουθεί την επάρκεια φαρμάκων

Όσον αφορά τις αναφορές για έλλειψη των φαρμάκων εντός του ΓεΣΥ, ο κ. Τσινωντίδης υπέδειξε ότι «το φαινόμενο των ελλείψεων των φαρμάκων αποτελεί πρόβλημα για όλα τα Συστήματα Υγείας, ιδιαίτερα των μικρών κρατών, οι «αγορές» των οποίων δεν είναι εμπορικά ελκυστικές», προσθέτοντας ότι το φαινόμενο αυτό έχει επιδεινωθεί παγκόσμια λόγω της πανδημίας και στην Κύπρο ιδιαίτερα, λόγω και του BREXIT.

Ωστόσο, σημειώνει ότι ο ΟΑΥ δεν είναι αρμόδιος για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην Κυπριακή αγορά, αλλά παρακολουθεί την επάρκεια φαρμάκων.

«Σε περίπτωση που εντοπίσει ότι υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα τα οποία είναι αναγκαία και για τα οποία δεν υπάρχει αντίστοιχη θεραπεία με την ίδια φαρμακευτική ουσία ή/και αντίστοιχο προϊόν με διαφορετική δραστική ουσία, που θα μπορούσε να το αντικαταστήσει ο ΟΑΥ, απευθύνεται τότε στο Υπουργείο Υγείας για την εξασφάλισή τους», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Υγείας μέσω της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών (ΔΑΠ) αναλαμβάνει την εξασφάλιση αυτών των προϊόντων μέσω του προσωπικού της στην Κύπρο αλλά και σε συνεργασία με προσωπικό στις πρεσβείες της Κύπρου στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο κ.ά.

Εντάχθηκαν 1600 φάρμακα στο ΓεΣΥ

Σημαντική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχουν ενταχθεί 1600 φαρμακευτικά προϊόντα και ότι σε αρκετές περιπτώσεις, για πρώτη φορά δίδεται η δυνατότητα στον Κύπριο γιατρό και ασθενή να επιλέξει τη θεραπεία που επιθυμεί χωρίς σημαντική επιπλέον επιβάρυνση.

Πρόσθεσε ότι κατά τη 2η φάση του ΓεΣΥ έχουν συμπεριληφθεί περισσότερα από 500 νοσοκομειακά ή/και εξειδικευμένα φάρμακα, ενώ επεσήμανε ότι ο Οργανισμός και η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων εργάζεται εντατικά ώστε να επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα θεραπείας που εφαρμόζονταν πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Μέχρι σήμερα έχουν επικαιροποιηθεί τα πρωτόκολλα για τον καρκίνο του μαστού και του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού, τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, την εκφυλιστική νόσο της ωχράς κηλίδας, την οστεοπόρωση, κ.ά.», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσινωντίδη, με την ένταξη του ΓεΣΥ έχουν ενταχθεί πέραν των 4.200 ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υγειονομικών ειδών, δίδοντας στον Κύπριο ιατρό και ασθενή την επιλογή στο προϊόν που θα χρησιμοποιηθεί για καλύτερη και πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα