ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διευκρινίσεις κτηνιάτρων για κορωνοϊό γάτων

18 Ιουλίου 2023, 18:03

images

Η λοιμώδης περιτονίτιδα αφορά αποκλειστικά τα αιλουροειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, διευκρινίζει ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, η πρώτη σημαντική έξαρση των κρουσμάτων καταγράφηκε τον Ιανουάριο 2023. Τα κρούσματα συνέχισαν την ανοδική πορεία μέχρι τον Απρίλιο 2023 ενώ έκτοτε έχουν σε σταθερά αυξημένο αριθμό.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι εκδόθηκε ερωτηματολόγιο με σκοπό την δεύτερη καταγραφή της πορείας των κρουσμάτων (η πρώτη έγινε για το πρώτο τρίμηνο του 2023), η οποία αφορούσε τους μήνες Ιανουάριο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023.

Στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν 32 κτηνιατρικές κλινικές παγκύπρια. Καταγράφηκαν 1500 κλινικά περιστατικά λοιμώδους περιτονίτιδας, τα οποία αναγόμενα με βάση τον συνολικό αριθμό κτηνιατρικών κλινικών.

Παγκύπρια μεταφράζονται σε περίπου 8000 κλινικά κρούσματα λοιμώδους περιτονίτιδας από τον Ιανουάριο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023. Ο αριθμός αυτός είναι όντως αυξημένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη (περίπου 2800 συνολικά κλινικά κρούσματα για το 2022, και 1350 κλινικά κρούσματα για το 2021).

«Με βάση τα παραπάνω, οι δηλώσεις περί τριακοσίων χιλιάδων (300000) θανάτων γατιών, οι οποίες αναμεταδόθηκαν από ξένα και εγχώρια ΜΜΕ, είναι αβάσιμες, στηρίζονται σε εικασίες και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα», αναφέρει.

Σχετικά Άρθρα