ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός των γάτων : Ανησυχία για αύξηση των θανάτων

18 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση των θανάτων γάτων από λοιμώδη περιτονίτιδα στην Κύπρο ενώ αναμένεται η αδειοδότηση ενέσιμου θεραπευτικού φαρμάκου.

Πρόκειται για ένα είδος  κορωνοϊού που προκαλεί στη γάτα, τη λοιμώδη περιτονίτιδα και η οποία μέχρι σήμερα εμφανιζόταν σε πολύ περιορισμένη έκταση και κυρίως σε γατάκια που βρίσκονταν ή ζούσαν έξω ως αδέσποτα ή ημιδεσποζόμενα.

Ο παθογόνος παράγοντας αποβάλλεται κυρίως με τα περιττώματα, το σάλιο ή άλλα σωματικά υγρά. Οι γάτες μολύνονται κατά την αυτοπεριποίησή τους, το φαγητό και γενικότερα μέσω της στοματορινικής οδού όταν το ζώο έλθει σε επαφή με μολυσμένα υλικά.

Ειδικότερα, η λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας (FIP), αποτελεί ένα ιογενές νόσημα της γάτας που προκαλείται από κορωνοϊό της γάτας, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των α-κορωνοϊών και όχι στην κατηγορία των β-κορωνοϊών (όπου ανήκει ο SARS-COV-2).

Όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch o κτηνίατρος Κωστής Λάρκου ,ο ιός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον covid που προσβάλλει τους ανθρώπους.

«Ο κορωνοϊός της γάτας είναι ο πεπτικός κορωνοϊός (δηλαδή προσβάλει το πεπτικό κυρίως σύστημα) και υπάρχει στο 99% των γάτων», σημείωσε.

Εξήγησε ότι ο ιός «είναι μεν παθογόνος όταν μπει στο σώμα της γάτας, αλλά με μικρή επιθετικότητα και σχεδόν ασυμπτωματικός», καθώς «προκαλεί μόνο κάποια γαστρεντερικά συμπτώματα, για παράδειγμα διάρροια και εμετό». 

«Αυτό που απειλεί τη ζωή της γάτας», επεσήμανε, «είναι η μετάλλαξη του πεπτικού κορωνοϊού, η οποία αλλάζει εντελώς τη βιολογία του ιού, τον κάνει  εξαιρετικά επιθετικό και από τα έντερα μεταφέρεται σε όλο του το σώμα και προσβάλει όλα τα συστήματα του ζώου. Έχει επίσης πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα».

Ο κ. Λάρκου υπέδειξε ότι «η λοιμώδης περιτονίτιδα δεν εμφανίστηκε σήμερα, αλλά υπήρχε ανέκαθεν στην Κύπρο, μόνο που τώρα υπάρχει τεράστια αύξηση των κρουσμάτων».

«Αυτή τη μετάλλαξη την βλέπαμε μια φορά τον μήνα παλαιότερα, τώρα 4-5 φορές την ημέρα», ανέφερε ο  κ. Λάρκου.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και σε άλλες χώρες αυτές οι ενδημίες αλλά δυστυχώς, στην Κύπρο το πρόβλημα οξύνεται λόγω του τεράστιου αριθμού των αδέσποτων γάτων.

«Εκείνα που είναι τυχερά και τυγχάνουν ιατρικής περίθαλψης είναι μόλις  το 5-7% . Για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να πάμε όλοι μας έξω να πάρουμε από δυο γάτους και να τους πάρουμε στο κτηνίατρο, πράγμα που φαντάζει ουτοπικό και είναι αδύνατον».

Υπό αμφισβήτηση ο αριθμός των θανάτων

 Ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής του Cats PAWS Cyprus και αντιπρόεδρος της Cyprus Voice for Animals, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι «έχουμε χάσει 300.000 γάτες από τον Ιανουάριο από την FIP (λοιμώδη περιτονίτιδα)».

Ως αβάσιμη χαρακτηρίζουν τη δήλωση αυτή, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Μιλώντας στο YgeiaWatch ο διευθυντής των κτηνιατρικών υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης τόνισε ότι ο αναφερθείς ως δήθεν συνολικός αριθμός ζώων που έχουν καταλήξει συνεπεία της FIP (300 χιλ.) δηλώθηκε αυθαίρετα χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση με την οποία να στοιχειοθετείται.

«Μετά από την από μέρους μας επίσημη διάψευση στην κρατική τηλεόραση, του βάσιμου του αναφερθέντος αριθμού ζώων που κατέληξαν, το συγκεκριμένο  πρόσωπο που μίλησε στη Γαλλίδα δημοσιογράφο του ΑFP, επικοινώνησε μαζί μας για να δηλώσει πως, ‘’Το δημοσίευμα του AFP γράφει υπερβολές και μάλλον δεν κατάλαβαν τί τους έλεγα’’».

Συμπληρώνει πως εάν το επίπεδο θνησιμότητας των γάτων ήταν όντως 300 χιλ., το λογικότερο θα ήταν να προσκομίζονταν στο νεκροτομείο της Υπηρεσίας σημαντικότατος αριθμός πτωμάτων γατιών για τη σχετική διερεύνηση και επιβεβαίωση, πράγμα που δεν έχει γίνει.

Σε αναμονή για το φάρμακο…

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο εμβόλιο για τον ιό και ούτε υπάρχει στην ΕΕ εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο για κυκλοφορία και χρήση, φαρμακευτικό σκεύασμα κατά του κορωνοϊού της γάτας»δήλωσε ο κ. Πίπης.  

 Όπως αναφέρει ο κ. Λάρκου, «περιμένουμε να αδειοδοτηθεί ένα ενέσιμο φάρμακο από το Ηνωμένο Βασίλειο και παράλληλα, με νύχια και με δόντια, προσπαθούμε να βρούμε ότι μπορούμε  από το ανθρώπινο οπλοστάσιο κατά του covid για τον λόγο ότι έχουν αρκετές ομοιότητες οι δυο ιοί οπότε έχουν αποτέλεσμα και στις γάτες αυτά και τα φάρμακα».

Τονίζει όμως ότι «και στην περίπτωση που  καταφέρουμε να έχουμε άμεση  πρόσβαση στα εγκεκριμένα κτηνιατρικά σκευάσματα δεν λύνεται το πρόβλημα  με τα αδέσποτα  που πεθαίνουν».

«Θα χάσουμε δυστυχώς αρκετά λόγω του ότι δεν μπορούμε να τα εξετάσουμε και να τα διαγνώσουμε όλα και να τους δώσουμε αγωγή. Όμως τουλάχιστον θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα ζωάκια που νοσηλεύονται, που εξετάζονται από κτηνίατρο αλλά είναι πολύ λιγότερος ο αριθμός από τον αριθμό των αδέσποτων γάτων που νοσούν και χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή», είπε.

 Συμπτώματα και προστασία

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται δεν είναι παθογνωμονικά της λοιμώδους περιτονίτιδας (FIP) και η διάγνωση προκύπτει από την συνεκτίμηση των κλινικών ευρημάτων και των εργαστηριακών δοκιμών.  Τα συμπτώματα είναι ασαφή περιλαμβάνοντας:  

· Απώλεια της όρεξης

· Απώλεια βάρους

· Κατάπτωση

· Φλεγμονή του περιτοναίου ( με συνέπεια τη συλλογή υγρού στην κοιλιακή χώρα και διόγκωση της)

· Δύσπνοια, συνεπεία της υγρής συγκέντρωσης στην κοιλία και συμπίεσης του διαφράγματος και κατ’ επέκταση των πνευμόνων

· Οφθαλμολογικά προβλήματα

· Νευρολογικά προβλήματα

· Πυρετό που δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες και φροντιστές γάτων να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης των ζώων τους αποκλείοντας, όσο το δυνατό περισσότερο, τη διαφυγή τους στο εξωτερικό περιβάλλον και ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τους σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες να σιτίζουν τα ζώα τους καλά με ισορροπημένη διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους και σε περίπτωση που παρατηρήσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά ή την υγεία της γάτας τους να απευθυνθούν στον κτηνίατρό τους αμέσως.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα