ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διευκρινίσεις για λειτουργία αρχείου αιτιών θανάτου

02 Ιανουαρίου 2023, 09:47

images

Διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας και συλλογής πληροφοριών του Αρχείου Αιτιών Θανάτου παραθέτει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, σε απάντησή του στη σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, στο Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας, τηρείται το Αρχείο Αιτιών Θανάτου, το οποίο καταγράφει όλους  τους θανάτους που συνέβησαν στην Κύπρο (μόνιμων κατοίκων Κύπρου και τουριστών) καθώς επίσης και θανάτους μόνιμων κατοίκων Κύπρου που συνέβησαν στο εξωτερικό. 

Συγκεκριμένα, το Αρχείο Αιτιών Θανάτου καταγράφει δεδομένα αιτιών θανάτου από το 2004 μέχρι σήμερα και θεωρείται ως το επίσημο αρχείο για αποστολή δεδομένων θνησιμότητας σε ευρωπαϊκές και διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Όπως αναφέρει, τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα αφορούν το 2020 και αναμένεται η ολοκλήρωση των δεδομένων του 2021 εντός του τρέχοντος μήνα.

Αναφορικά με τη συλλογή δεδομένων θνησιμότητας, η κυριότερη πηγή είναι το Ιατρικό Πιστοποιητικό Αιτιών Θανάτου, καθώς επίσης και η συλλογή δεδομένων από άλλες πηγές όπως αναφορές Αστυνομίας, Υπουργείο Εργασίας, Ιατροδικαστικές Εκθέσεις, Εκθέσεις Θανατικών Ανακριτών, Μητρώο θανούντων του Αρχείου Πληθυσμού, Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, Προξενικά πιστοποιητικά θανάτου από Υπουργείο Εξωτερικών.

Προσθέτει ότι η κωδικοποίηση των αιτιών θανάτων γίνεται με τη χρήση του αυτόματου λογισμικού κωδικοποίησης IRIS.

Αναφορικά με τον αριθμό των αυτοκτονιών νέων μέχρι 18 χρονών, ο κ. Χατζηπαντέλας απάντησε ότι τα τελευταία 15 χρόνια (περίοδος 2008-2020), έχουν καταγραφεί και κωδικοποιηθεί 15 θάνατοι, εκ των οποίων οι 14 αφορούσαν άντρες και ο ένας θάνατος αφορούσε γυναίκα.

Επίσης, η ηλικιακή σύνθεση των θανάτων νέων μέχρι 18 ετών λόγω αυτοκτονίας αφορά ως επί το πλείστο άτομα ηλικίας 18 ετών (60%), 26% άτομα ηλικίας 15 και 16 ετών και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν οι θάνατοι ατόμων ηλικίας 14 ετών (6,6%) και 17 ετών (6,6%).

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα