ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διευκολύνσεις μαθητών ΑμεΑ για παγκύπριες εξετάσεις

28 Ιουνίου 2022, 11:43

images

Σε διευκρινίσεις για την παραχώρηση διευκολύνσεων σε μαθητές με αναπηρίες για τις παγκύπριες εξετάσεις προέβη ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή/και αναπηρίες, οι οποίοι παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις, είναι δυνατή, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος, η παραχώρηση διευκολύνσεων, σύμφωνα με σχετικές πρόνοιες των περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και Ελλάδας Νόμων του 2017 έως 2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπό αναφορά νόμους, «οι υποψήφιοι με ειδικές ανάγκες υποβάλλουν, μαζί με την αίτηση για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, αίτηση, με τα αναγκαία δικαιολογητικά, προς την Υπηρεσία Εξετάσεων για παροχή σε αυτούς διευκολύνσεων κατά τη διαδικασία διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης».

Ειδική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων

Όπως αναφέρει, τις αιτήσεις για παροχή διευκολύνσεων σε υποψήφιους με ειδικές ανάγκες εξετάζει η Ειδική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων, η οποία ορίζεται κάθε χρόνο από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, και η οποία απαρτίζεται από την/τον Προϊστάμενη/ο της Υπηρεσίας Εξετάσεων, ως Πρόεδρο, ένα εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), ένα εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του ΥΠΠΑΝ, και ένα εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του ΥΠΠΑΝ.

Σημειώνεται ότι η παροχή των διευκολύνσεων στοχεύει στη διασφάλιση των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης, ως αντιστάθμισμα της αναπηρίας ή του ειδικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν, διαφυλάσσει το αδιάβλητο των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης και δεν δίνει προβάδισμα σε οποιονδήποτε υποψήφιο ή ομάδα υποψηφίων.

Ειδικότερα, η Ειδική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων εξετάζει την κάθε αίτηση που υποβάλλεται, λαμβάνοντας υπόψη τις διευκολύνσεις που ζητά ο υποψήφιος, τους λόγους που επικαλείται και τα πιστοποιητικά και/ή δικαιολογητικά που συνοδεύουν και υποστηρίζουν την αίτησή του και εκδίδει προς τούτο σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, σε περίπτωση που χρειαστεί, η Ειδική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων, κατά τη μελέτη αίτησης για παροχή διευκολύνσεων, καλεί εκπαιδευτικούς ή άλλους ειδικούς στο θέμα της ειδικής ανάγκης που αντιμετωπίζει ο υποψήφιος με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι θα τη βοηθούν στην αξιολόγηση της κάθε αίτησης.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι οι διευκολύνσεις που είναι δυνατόν να παραχωρηθούν κατά τον τρόπο που αυτές καθορίζονται στο άρθρο 24 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Ποιες διευκολύνσεις παραχωρούνται

Όπως αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Προδρόμου, οι εν λόγω διευκολύνσεις ή «εύλογες προσαρμογές», που παραχωρούνται από την Ειδική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων σε υποψήφιους με ειδικές ανάγκες, είναι οι πιο κάτω:

        (α)    Επιπρόσθετος χρόνος εξέτασης

        (β)    Ανάγνωση και απλοποίηση της γλωσσικής διατύπωσης του εξεταστικού δοκιμίου

        (γ)    Απαλλαγή από ορθογραφία, στίξη και γραμματική

        (δ)    Μεταγραφέας για καταγραφή των απαντήσεων καθ’ υπαγόρευση του υποψηφίου

        (ε)    Απαλλαγή από ακρόαση/κατανόηση κειμένου

        (στ)   Επεξήγηση εξεταστικού δοκιμίου για υποψήφιους με απώλεια ακοής

        (ζ)    Μικρά διαλείμματα

        (η)    Γραφέας για πιστή αντιγραφή του τετραδίου απαντήσεων των υποψηφίων στο τέλος της εξέτασης

        (θ)    Κατά τα διαλείμματα οι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν λήψη τροφής ή φαρμάκων

        (ι)     Οι εξετάσεις μπορούν να γίνονται στο σπίτι ή σε άλλο χώρο, όπου κριθεί αναγκαίο, μετά από συνεννόηση με την Υπηρεσία Εξετάσεων

        (ια)   Κατά τις εξετάσεις όλων των μαθημάτων, ο υποψήφιος μπορεί να βρίσκεται μόνος του σε ξεχωριστή αίθουσα

        (ιβ)   Κατά τις εξετάσεις, ο υποψήφιος μπορεί να τοποθετηθεί σε αίθουσα στο ισόγειο, ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση

        (ιγ)    Οι εξετάσεις όλων των μαθημάτων μπορούν να γίνονται στο σχολείο του υποψηφίου

        (ιδ)   Μορφοποίηση εξεταστικών δοκιμίων (π.χ. μεγέθυνση)

        (ιε)   οποιαδήποτε άλλη διευκόλυνση ζητηθεί, νοουμένου ότι θα πιστοποιείται από ειδικούς, θα εξεταστεί και θα εγκριθεί από την Ειδική Επιτροπή.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα