ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού - Οι δράσεις στην Κύπρο

05 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 1985, η 5η Δεκεμβρίου με στόχο να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, αλλά και ως μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση για τη σημασία της προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας.

Το φετινό θέμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την παγκόσμια ημέρα, «Η δύναμη της συλλογικής δράσης: εάν όλοι το έκαναν» (Τhe power of collective action: if everyone did) υπογραμμίζει τη σημασία της συλλογικής δράσης, της συνεργασίας και της προσφοράς, σε ανθρώπους που το χρειάζονται λόγω των παγκόσμιων προκλήσεων όπως η φτώχεια, οι ανισότητες, οι συγκρούσεις, η κλιματική κρίση, η επισιτιστική ανασφάλεια και άλλα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι από 160 χώρες συμβάλλουν κάθε χρόνο με τις δεξιότητές τους στη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου κόσμου.

Σε κάθε κοινότητα του πλανήτη, οι εθελοντές αναλαμβάνουν δράση για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν συγκρούσεις και άλλες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Υλοποιούνται ολόχρονα δράσεις

Αν όλοι προσφέρονταν εθελοντικά, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος, αναφέρει το μήνυμα του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΕΕ).

Εδώ και 30 χρόνια το Συμβούλιο Εθελοντισμού οργανώνει εθελοντικές δράσεις καθόλη την Εβδομάδα Εθελοντισμού (από 1η - 8η Δεκεμβρίου), με σκοπό την κινητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας (θεσμούς, κρατικούς/ημικρατικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, ΜΚΟ και άλλα οργανωμένα σύνολα).

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o πρόεδρος του συμβουλίου, Ηλίας Δημητρίου ανέφερε ότι αυτό είναι το επιστέγασμα των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου αφού ολόχρονα υλοποιούνται αθόρυβα δράσεις και δραστηριότητες.

«Αναμένεται ότι θα καλύψουμε πέραν των 350 δράσεων και αυτό σημαίνει ότι θα προσφέρουν  πέραν των 18 χιλ. εθελοντών και με περίπου εξίμιση χιλιάδες ώρες εθελοντικές εργασίας και θα βοηθηθούν γύρω στις 19 χιλ. συνάνθρωποι μας», πρόσθεσε.

Αυτή η αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των δράσεων του Συμβουλίου, πηγάζει από το ότι στο DNA του Κυπρίου υπάρχει ανθρωπιά, αγάπη και συμπόνια, σημειώνει ο κ. Δημητρίου.

«Φανταστείτε δισεκατομμύρια ανθρώπους να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε κάθε μέρος του πλανήτη. Απεριόριστες δυνατότητες για βιώσιμη ανάπτυξη – τρόφιμα και εκπαίδευση για όλους, καθαρό περιβάλλον και καλή υγεία, ειρηνικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς».

«Όταν ο καθένας νιώσει ότι θέλει να προσφέρει τότε ναι πρέπει να γραφτεί στις τάξεις των εθελοντών. Όταν βοηθάς τον συνάνθρωπο σου με απλές κινήσεις και σου δώσει το χαμόγελο του σφίγγοντας σου το χέρι, αυτό είναι όλο το μεγαλείο του εθελοντισμού», υπογραμμίζει.

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να προσφερθούν μέσω του εθελοντισμού, εξηγεί ο κ. Δημητρίου.

«Έχουμε φύγει από το πνεύμα του εθελοντισμού που αφορά μόνο την ευημερία. Στο ΠΣΕΕ προσφέρουμε και την ευημερία αλλά και την προσφορά στο περιβάλλον, στον αθλητισμό, στα πολιτισμικά και πολιτιστικά αλλά και όλα όσα αφορούν την κοινωνία των πολιτών», αναφέρει.

Οι εθελοντές μπορεί για παράδειγμα να προσφέρουν στην κοινότητα, να είναι οδηγοί όταν υπάρχουν κρίσεις, κάποιος μπορεί να είναι καθηγητής και να διδάσκει κάποια μαθήματα εθελοντικά σε παιδιά που το χρειάζονται.

Με ποιο τρόπο μπορώ να προσφέρω κοινωνικά

  • Προσφορά ρουχισμού
  • Ετοιμασία καλαθιών /πακέτων αγάπης
  • Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης
  • Προσφορά ζεστού φαγητού / Προσφορά προϊόντων εταιρείας / Προσφορά εξοπλισμού
  • Υποστήριξη μιας εκστρατείας για ευάλωτες οικογένειες (Εκστρατεία ΠΣΣΕ «Υιοθετήστε» μια οικογένεια τα Χριστούγεννα, ή εκστρατεία άλλου φορέα)
  • Παζαράκι στήριξης/Κοινωνική εκδήλωση για ενίσχυση κάποιου κοινωνικού σκοπού
  • Δράση για ενίσχυση παιδιών τρίτων χωρών
  • Ανακαίνιση μέρους της δομής ΜΚΟ ή δωματίου ευάλωτης οικογένειας / Εργασία βελτίωσης δομής ΜΚΟ (μπογιάτισμα, καθαριότητα, κ.ά.)
  • Επίσκεψη σε ένα κοινωνικό πρόγραμμα
  • Ψυχαγωγία σε ευάλωτες ομάδες κοινωνικών προγραμμάτων

Δράσεις εθελοντισμού για το περιβάλλον

Προστασία και ευημερία των ζώων : Συλλογή ειδών για ενίσχυση καταφυγίου, εθελοντική προσφορά σε καταφύγιο

Περιβαλλοντικά έργα: Δημιουργία πράσινων σημείων, συντήρηση και προστασία πάρκου, δράση εξοικονόμησης νερού, δεντροφύτευση,

Ανακύκλωση: διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, μπαταριών, δράση «Τηγανοκίνηση», επαναχρησιμοποίηση παραμυθιών/βιβλίων και μεταχειρισμένων αντικειμένων, δράσεις ανακύκλωσης και δημιουργίας (οικολογικές κατασκευές)

Καθαρισμός χώρων : του σχολείου, της γειτονιάς, μιας παραλίας, ενός πάρκου, ενός μονοπατιού της φύσης, ενός χώρου της κοινότητας.

Αν κάποιος πολίτης ενδιαφέρεται να προσφέρει μέσω του εθελοντισμού μπορεί να πάρει τηλέφωνο στο 22 514786 και να δηλώσει το ενδιαφέρον του ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΠΣΕΕ https://www.ethelontis.net/ και να κάνει εγγραφή.

Στη συνέχεια θα δηλώσει τους τομείς στους οποίους ενδιαφέρεται και μπορεί να προσφέρει, θα αξιολογηθεί από επιστημονικό προσωπικό και αφού γίνει και η ανάλογη εκπαίδευση τότε θα προσχωρήσει η ένταξη του στις τάξεις των εθελοντών.

«Υιοθετήστε» μια οικογένεια τα Χριστούγεννα

Παράλληλα, το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, καλεί τον κόσμο να συνεισφέρει με όποιο τρόπο μπορεί στην Παγκύπρια εκστρατεία «Υιοθετήστε» μια οικογένεια τα Χριστούγεννα, προσφέροντας τα απαραίτητα σε ευάλωτες οικογένειες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δημητρίου, φέτος υπάρχει μια αυξητική τάση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά σε ότι αφορά των αριθμό των οικογενειών που έχουν ανάγκη και χρειάζονται βοήθεια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν δωροκουπόνια, τρόφιμα, ρουχισμό, δώρα για τα παιδιά, χριστουγεννιάτικα εδέσματα, αλλά και εθελοντικές υπηρεσίες.

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα