ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαταραγμένοι ψυχικά οι Κύπριοι

06 Οκτωβρίου 2022, 06:00

images

Κατάθλιψη και άγχος αναφέρουν οι περισσότεροι Κύπριοι, σύμφωνα με το νέο οδικό χάρτη ψυχικής υγείας, που παρουσιάστηκε από το European House.

Η επιβάρυνση των διαταραχών ψυχικής υγείας ανέρχεται κατά μέσο όρο στην περιοχή ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο σε 1.986 χρόνια ζωής με αναπηρίες ανά 100.000 κατοίκους στο συνολικό πληθυσμό.

Στην Κύπρο, η επιβάρυνση των διαταραχών ψυχικής υγείας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε πάνω από 2 χιλ. χρόνια ζωής με αναπηρίες ανά 100.000 κατοίκους.

Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία, σημείωσαν τα χειρότερα αποτελέσματα με σχεδόν 3 χιλ. χρόνια.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η αναπηρία και η θνησιμότητα που προκύπτουν από μια ψυχική ασθένεια, υποτιμούνται σε περισσότερο από το ένα τρίτο, του γενικού πληθυσμού της έρευνας, δηλαδή στα άτομα άνω των 20 ετών.

Η θεραπεία από μικρή ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα, αποτρέπει τη μακροχρόνια διάρκεια της ασθένειας στην μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Αναφορικά με το τυποποιημένο ποσοστό θνησιμότητας από διαταραχές ψυχικής και συμπεριφορικής υγείας, η Κύπρος βρέθηκε λίγο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (36,9), σε 38,8. Το υψηλότερο ποσοστό σημείωσε το Ηνωμένο Βασίλειο (91,5) ακολουθούμενο από την Ολλανδία (86,8) και την Δανία (71,5).

Ετήσια, καταγράφονται 165 χιλ. θάνατοι στην Ευρώπη, λόγω διαταραχών ψυχικής και συμπεριφορικής υγείας, με το υψηλότερο ποσοστό να αφορά γυναίκες, 4,5% έναντι 2,8% για τους άντρες στην ΕΕ.

Όσον αφορά στη διαθεσιμότητα ειδικών για θέματα διαταραχής ψυχικής υγείας, στην Κύπρο υπάσχουν λιγότεροι από 50 ψυχίατροι, περίπου 50 ψυχολόγοι και περίπου 100 νοσοκόμοι, ανά 100 χιλ. κατοίκους.

Το άμεσο και έμμεσο κόστος διαταραχών ψυχικής υγείας στην Κύπρο, ως επί το ΑΕΠ, ήταν περίπου 3,6%, ενώ ο μέσος όρος σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο είναι 4,0%.

Στο μέσο όρο αυτοκτονιών, η Κύπρος βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση, με 4,1 σε δείγμα 100 χιλ. κατοίκων. Η αυτοκτονία, όπως αναφέρεται, είναι η έκτη αιτία θανάτου στην ΕΕ στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 70 ετών και η τέταρτη αιτία θανάτου στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 20 ετών.

Ο υψηλότερος μέσος όρος σημειώθηκε στη Λιθουανία και στη Σλοβενία.

Όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ, το 2020 το 42,1% των Κυπρίων ανέφερε κατάχρηση αλκοόλ, βάζοντας τη χώρα στις τέσσερις πρώτες θέσεις της ΕΕ για το έτος, με την υψηλότερη κατάχρηση αλκοόλ.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Σλοβενία με 49,3%, στη δεύτερη η Γερμανία με 48,4% και στην τρίτη η Μάλτα, με 44,3%. Το μικρότερο ποσοστό κατάχρησης αλκοόλ σημειώθηκε στην Εσθονία, με 21,9%.

Φιγούρα οι Κύπριοι

Στην πέμπτη υψηλότερη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκε η Κύπρος με ποσοστό 25,2% για καταχρηστική συμπεριφορά κατανάλωσης καπνού, με 1 στους 5 Ευρωπαίους να αναφέρουν ότι κάνουν κατάχρηση καπνού. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Σουηδία με 10,1% και στην πρώτη η Ελλάδα, με 35,0%.

Όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση, τα περιστατικά στην Κύπρο είναι 3,5 ανά 100 χιλ. κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος για ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο είναι 7,4. Στην πρώτη θέση με μέσο όρο 14,6, βρέθηκε η Ελλάδα.

Αναφορικά με τον εκφοβισμό, η Κύπρος για το 2020 σημείωσε ποσοστό 18,0% από νέους που δέχθηκαν εκφοβισμό τουλάχιστον δύο φορές στο σχολείο, ενώ ο μέσος όρος σε ΕΕ και Αγγλία ήταν 28,2%. Το υψηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στην Λιθουανία, με 53,3% και το χαμηλότερο στη Σουηδία, με 12,7%.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα