ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διακοπή εργασιών για αποφυγή θερμικής καταπόνησης εργαζομένων

14 Αυγούστου 2023, 09:24

images

Διακοπή των βαριών και μέτριων εργασιών και των εργασιών μεταφοράς ή και παράδοσης προϊόντων προβλέπεται για τη Δευτέρα, καθώς αναμένονται εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες.

Εν όψει της πορτοκαλί προειδοποίησης του Τμήματος Μετεωρολογίας για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό και τα υψηλότερα ορεινά, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους εργοδότες και αυτοεργοδοτούμενους ότι, μεταξύ των ωρών 12:00 με 16:00 απαιτείται η διακοπή όλων των βαριών και μέτριων εργασιών, καθώς και των εργασιών μεταφοράς προϊόντων ή και παράδοσης προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας.

Επιπλέον, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει ότι τόσο οι εργοδότες όσο και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα πρέπει να μετρούν, στους χώρους όπου διεξάγονται εργασίες, τις παραμέτρους (θερμοκρασία και σχετική υγρασία) που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο. Σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, πρέπει να ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους και να εφαρμόζουν αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά) για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης.

Τέτοια μέτρα είναι η οργάνωση συχνών μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων όπου αυτό είναι εφικτό, η διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών όπου τούτο είναι δυνατόν, η εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας, η αποφυγή, όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στο ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00). Ακόμα, πρέπει να διατίθεται στους εργαζόμενους πόσιμο δροσερό νερό (θερμοκρασίας 10 – 15οC). Προτείνεται ακόμα η χορήγηση και χρήση από τους εργαζομένους κατάλληλου καλύμματος κεφαλής και ελαφρών, χαλαρών ειδών ένδυσης που αναπνέουν, όπως είδη από βαμβάκι και χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου. Τέλος, συστήνεται η αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.

Ως μέτρια εργασία θεωρείται η τοποθέτηση περίφραξης, η σκυροδέτηση, το χτίσιμο τούβλων, το σοβάτισμα, το μπογιάτισμα, η τοποθέτηση δαπέδων, η τοποθέτηση κεραμιδιών, το σκάλισμα, η σφυρηλάτηση, η μεταφορά ελαφρών αντικειμένων, οι ξυλουργικές εργασίες, οι ηλεκτρολογικές εργασίες, οι υδραυλικές εργασίες, οι μηχανολογικές εργασίες, η τοποθέτηση αλουμινίων, η τοποθέτηση κάγκελων, οι εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με μηχανικά μέσα.

Βαριά εργασία θεωρείται η έντονη χειρωνακτική εργασία, η επεξεργασία και τοποθέτηση οπλισμού, η συναρμολόγηση / αποσυναρμολόγηση καλουπιών, το σκάψιμο ή σπάσιμο σκληρών υλικών με μηχανικά εργαλεία / συσκευές / μηχανήματα βάρους πέραν των 15 kg, οι εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με χειρωνακτικά μέσα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ στην ενότητα Θερμική Καταπόνηση ή/και να επικοινωνούν με τους Επιθεωρητές στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος, για τη Λευκωσία στο 22879191, για Λεμεσό στο 25827200, για Λάρνακα 24805327, για Πάφο στο 26822715 και για Αμμόχωστο στο 23819750.

Συνεχίζει τις επιθεωρήσεις το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Δεν προέκυψαν καταγγελίες για παράβαση της οδηγίας για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, ενώ θα συνεχιστούν και σήμερα οι επιθεωρήσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός Επιθεώρησης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Νίκος Νικολάου.

Όπως σημείωσε, χθες πραγματοποιήθηκαν επιθεωρήσεις και διαπιστώθηκε ότι τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα, ενώ αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα.

Αναφορικά με τους διανομείς φαγητού, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι οι σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν συνεργαστεί πολύ καλά με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Αναφορικά με περιστατικά που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας για διανομείς που κινούνταν τις ώρες της απαγόρευσης, σημείωσε, ότι, διανομείς που τυχόν κυκλοφορούν αυτές τις ώρες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εργάζονται, καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχουν πολλοί αυτοεργοδοτούμενοι, οι οποίοι μπορεί να διακινούνται με την προσωπική τους μηχανή που φέρει τη σήμανση των εταιρειών, για προσωπικούς λόγους κατά τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι και για τη Δευτέρα, μεταξύ των ωρών 12:00-16:00, απαιτείται να διακοπούν, όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες, και οι εργασίες μεταφοράς προϊόντων ή/και παράδοσης προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας, όπως η μεταφορά ή/και παράδοση προϊόντων/φαγητού/αλληλογραφίας ή/και άλλων δραστηριοτήτων.

Σχετικά Άρθρα