ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διακήρυξη για αντιμετώπιση επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής

04 Δεκεμβρίου 2023, 17:34

images

Διεθνή διακήρυξη για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν τη Δευτέρα, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της COP28 η πρώτη υπουργική σύνοδος για το κλίμα και την υγεία, στην οποία συμμετείχε εκ μέρους της Κομισιόν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Μαρός Σέφτσοβιτς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Όπως αναφέρεται, οι Υπουργοί Υγείας που συμμετείχαν συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα συστήματα υγείας, τόσο μέσω συγκεκριμένων πολιτικών όσο και μέσω επενδύσεων.

«Η κλιματική κρίση απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση, στον τομέα της υγείας όπως και σε κάθε άλλο τομέα πολιτικής» ανέφερε ο κ. Σέφτσοβιτς, σημειώνοντας πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ιδιαίτερα την υγεία των ευάλωτων ατόμων, και προσθέτοντας πως η διακήρυξη είναι ένα βήμα προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Από την πλευρά της σε δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου τόνισε πως «πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να καταστήσουμε τα συστήματα υγείας μας πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή και προετοιμασμένα να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς» στην ΕΕ και παγκοσμίως.

Η διακήρυξη αποτελεί ένα διεθνές κάλεσμα για δράση σε εθελοντική βάση, και δέσμευση των χωρών που συμμετέχουν να εργαστούν για συστήματα υγείας τα οποία να είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή, βιώσιμα, και με μειωμένες εκπομπές ρύπων, και τα οποία να δρουν πιο ενεργά για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις που επικαλείται η ανακοίνωση, το καλοκαίρι του 2022 περίπου 62 χιλιάδες συνδέονταν με τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, ενώ η άνοδος των θερμοκρασιών φέρνει νέες απειλές, όπως για παράδειγμα την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια και νερό.

Όπως αναφέρεται, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση της προσβασιμότητας των ιατρικών αντιμέτρων για τις μεταδοτικές ασθένειες.

Σχετικά Άρθρα