ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαφωνίες για την ευθανασία των σκύλων

20 September 2023, 17:38

images

Έντονες διαφωνίες εκφράζει η Ομοσπονδία Φιλοζωικών Οργανώσεων Κύπρου με την επωνυμία «Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου», για την τροποποίηση του Περί Σκύλων Νόμου που αφορά την ευθανασία υγιών πλην αδέσποτων (εγκαταλελειμμένων σκύλων).

Η υφιστάμενη νομοθεσία προνοεί όπως όταν ο σκύλος είναι αδέσποτος, τότε κατάσχεται από τις τοπικές αρχές των Δήμων ή των Κοινοτήτων, φυλάσσεται σε υποστατικό προσωρινής φύλαξης ή δίνεται σε οργανώσεις προστασίας ζώων.

Αν η διάθεση του σκύλου δεν καταστεί δυνατή σε οργάνωση προστασίας ζώων ή σε άλλο πρόσωπο, μέσα σε δεκαπέντε μέρες από την ημέρα που ο σκύλος παραδίδεται στην αρμόδια αρχή, τότε ο σκύλος παραδίδεται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για ευθανασία

Με την ευκαιρία της συζήτησης της πιο πάνω νομοθεσίας, η «Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου» απέστειλε επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος εκφράζοντας για ακόμη μια φορά ότι η ευθανασία υγιών, πλην ανεπιθύμητων, ζώων δεν τους βρίσκει σύμφωνους.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, η ευθανασία είναι μία «βάρβαρη» και «ανήθικη» πρακτική και δεν αρμόζει σε μια αναπτυγμένη και ευαισθητοποιημένη ευρωπαϊκή κοινωνία, άρα και μη αποδεκτή από την κοινωνία των πολιτών.

«Η ευθανασία για μας είναι δολοφονία. Η μέθοδος της ευθανασίας για τον έλεγχο του υπερπληθυσμού των ζώων συντροφιάς, εφαρμόζεται δυστυχώς παγκοσμίως με λίγες μόνο εξαιρέσεις στον κανόνα. Με τα χρόνια, η ευθανασία υγιών ζώων έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων με πολλούς υποστηρικτές της απαγόρευσης αυτής της άθλιας πρακτικής, η οποία αμαυρώνει την κουλτούρα μας ως λαός»,  σημειώνουν.

Προσθέτουν ότι με την απαγόρευση της ευθανασίας, το κράτος πρέπει ταυτόχρονα να εφαρμόσει υποστηρικτικά μέτρα για τη μείωση/εξάλειψη των ποσοστών εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων και του υπερπληθυσμού των αδέσποτων. Τα μέτρα που προτείνουν είναι:

· «Ηλεκτρονική σήμανση (microchip) – εννοείται ότι είναι υποχρεωτική αλλά αρκετοί πολίτες αδιαφορούν. Για επίλυση αυτού του προβλήματος χρειάζεται να επιβληθεί ψηλό πρόστιμο στους παρανομούντες π.χ. €500» (όπως η τελευταία νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο).

·Επιβολή της υποχρεωτικής στείρωσης κατοικίδιων ζώων με κρατική βοήθεια για χαμηλόμισθες οικογένειες. Επίσης, απαλλαγή των τελών κατοχής άδειας σκύλων, για 5 χρόνια, όσων πολιτών στειρώσουν τα ζώα τους. Μετά τα 5 χρόνια, το τέλος κατοχής θα είναι μόνο €5  ή ανάλογα με το ποσό που θα καθοριστεί με τον τροποποιητικό νόμο.

· Απαγόρευση εισαγωγής σκύλων/γάτων με σκοπό την πώληση τους για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών.

· Απαγόρευση πώλησης σκύλων από pet shops κατά την περίοδο της απαγόρευσης εισαγωγής σκύλων και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές να προτρέπονται να υιοθετούν από καταφύγια

 · Ο νόμος πρέπει επίσης να απαιτεί από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν ζώα σε ένα καταφύγιο, να πληρώσουν ένα τέλος το οποίο να καθοριστεί ανάλογα με το κόστος στείρωσης, ηλεκτρονικής σήμανσης, εμβολιασμών και αποπαρασιτώσεων του ζώου.

· Οι αδειοδοτημένοι εκτροφείς θα πρέπει να εφαρμόσουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Στο εξωτερικό, οι εκτροφείς πρέπει να έχουν τον απαραίτητο αριθμό ενδιαφερόμενων αγοραστών κουταβιών κάθε γέννας προτού αναπαράγουν σκύλο. Τα κουτάβια να πωλούνται όταν είναι τριών μηνών (ηλικία που μπορούν να σημανθούν) και να καταχωρούνται στο κεντρικό μητρώο του κράτους και με βιβλιάρια υγείας. Αρκετοί πολίτες αναπαράγουν τα ζώα τους ( back yard breeders) χωρίς κανέναν έλεγχο, πωλούν ζώα και μάλιστα είναι αδήλωτα κέρδη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, άτομο το οποίο έχει σκύλο ο οποίος γεννά, θεωρείται εκτροφέας ( έστω και αν δεν έχει επιχείρηση εκτροφέα).

Εναντίον ευθανασίας τα κόμματα

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Xαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι όλα τα κόμματα στη Βουλή έχουμε τοποθετηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι είμαστε εναντίον της ευθανασίας.

«Το πρόβλημα υπάρχει είναι γιατί καμία κυβέρνηση δεν έκανε πολιτική που αφορά τα αδέσποτα και να την εφαρμόσει. Δεν εφαρμόζει κανένας τους νόμους. Πολλοί έχουν σκύλο χωρίς chip. Επίσης καθυστερήσαμε να ελέγξουμε το ποιος παράγει σκύλους και τους πωλεί. Και τώρα που πέρασε η νομοθεσία για το ποιος παράγει σκύλους και τους πουλά ,δεν εφαρμόζεται» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στην επιτροπή για το θέμα των τελών εγγραφής των σκυλιών και για τις τιμές των εξωδίκων για τους παραβάτες. 

Επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές διαφορές με το κείμενο που ήρθε από την Κυβέρνηση και για το λόγο αυτό θα γίνει μια ευρεία σύσκεψη με τους Υπουργούς, βουλευτές και λειτουργούς των Υπουργείων για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα